lipos
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες δεν είχαν πλήρως κατανοήσει τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη συσσώρευση λίπους στη μέση ηλικία.

Μια νέα επιστημονική έρευνα από το ερευνητικό κέντρο City of Hope στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να δώσει σαφείς απαντήσεις και ελπίδα για νέες, στοχευμένες θεραπείες.

Ο κυτταρικός «υπαίτιος» για το κοιλιακό λίπος
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με την πάροδο του χρόνου, ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα και να συσσωρεύει λιπώδη ιστό ακόμη κι αν το συνολικό σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Η μελέτη αποκάλυψε έναν νέο τύπο βλαστοκυττάρων που κάνει την εμφάνισή του στη μέση ηλικία και ευθύνεται για την υπερπαραγωγή λιποκυττάρων στην κοιλιακή χώρα.

Το λίπος και η ηλικία: πειράματα και αποδείξεις
Οι επιστήμονες εστίασαν στον λευκό λιπώδη ιστό (WAT), που σχετίζεται άμεσα με την αποθήκευση ενέργειας και την αύξηση βάρους. Μελετώντας προγονικά κύτταρα των λιποκυττάρων (APCs) σε ποντίκια, διαπίστωσαν πως όσα προέρχονταν από μεσήλικα πειραματόζωα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα λιποκύτταρα απ’ ό,τι εκείνα από νεαρά άτομα.

Αντίθετα, όταν κύτταρα από νεαρά ποντίκια μεταμοσχεύθηκαν σε μεγαλύτερα, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση του λίπους. Αυτό δείχνει ότι τα ίδια τα κύτταρα γήρανσης είναι υπεύθυνα για την παραγωγή νέων λιποκυττάρων, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος.

Η εμφάνιση των CP-A κυττάρων και το μονοπάτι LIFR
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε έναν νέο τύπο κυττάρου, τα λεγόμενα CP-As (committed preadipocytes, age-specific), τα οποία εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και είναι εξαιρετικά δραστήρια στην παραγωγή λίπους.

Το μονοπάτι σήμανσης LIFR φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιάζονται και να μετατρέπονται σε λιποκύτταρα αλλά μόνο στους οργανισμούς μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και σε ανθρώπους
Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα από άτομα διαφόρων ηλικιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στον άνθρωπο ισχύει το ίδιο: τα CP-A κύτταρα αυξάνονται σημαντικά μετά τα 40, εξηγώντας έτσι γιατί πολλοί βλέπουν τη μέση τους να μεγαλώνει χωρίς να αλλάζουν ιδιαίτερα τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον
Η νέα αυτή γνώση μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες ιατρικές θεραπείες, οι οποίες θα στοχεύουν συγκεκριμένα βλαστικά κύτταρα, αντί να βασίζονται μόνο σε δίαιτα ή άσκηση.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Γουάνγκ:

«Η κατανόηση του ρόλου των CP-A κυττάρων στην παχυσαρκία που σχετίζεται με την ηλικία είναι καθοριστική. Μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες που θα βοηθούν στην ελάττωση του κοιλιακού λίπους, ενισχύοντας την υγεία και τη μακροζωία του πληθυσμού».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωη
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξη - «Σας περιμέναμε στις 9, τι να σας ρωτήσουμε τώρα!»
Ένταση στον αέρα: Αποχώρηση με αιχμές από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξη - «Σας περιμέναμε στις 9, τι να σας ρωτήσουμε τώρα!»
elmepa eidiki agwgi
Στήριξη μαθητών από ΕΒΠ: Χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς ενόψει αιτήσεων
Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις από τους Αιρετούς στο ΚΥΣΕΕΠ Σεραφείμ Λάππα και Βασίλη Βούγια.
Στήριξη μαθητών από ΕΒΠ: Χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς ενόψει αιτήσεων