anthropoi
Η βιολογική ηλικία δεν υπόσχεται αθανασία, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανόηση της μπορεί να μας βοηθήσει να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας, αποφεύγοντας ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η βασική ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρά μας γερνούν με έναν ρυθμό διαφορετικό από αυτόν που υποδηλώνει η ημερομηνία γέννησης. Οι επιστήμονες που ερευνούν τη γήρανση πιστεύουν ότι η μέτρηση αυτής της ηλικίας μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ασθενειών όπως η άνοια, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Έχουμε όλοι παρατηρήσει ότι σε ένα reunion, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν παγώσει τον χρόνο, ενώ άλλοι δείχνουν να γερνούν πιο γρήγορα. Για να προσδιορίσουν αυτή τη βιολογική ηλικία, οι επιστήμονες μελετούν την υγεία των κυττάρων, όχι μόνο την χρονολογική ηλικία. Υπάρχουν ήδη στην αγορά εργαλεία όπως τα επιγενετικά ρολόγια, τα οποία προσδιορίζουν την ηλικία μέσω ανάλυσης του DNA, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα εργαλεία παρέχουν κυρίως ερευνητικές πληροφορίες, παρά πρακτικά αποτελέσματα για το κοινό.

Η έννοια της βιολογικής ηλικίας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1969 από τον Βρετανό επιστήμονα Dr. Alex Comfort, και για δεκαετίες οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το πώς να τη μετρήσουν. Σήμερα, οι ερευνητές την ορίζουν ως τη συσσώρευση βλαβών στο σώμα, οι οποίες προέρχονται από τη φυσική γήρανση αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή κακές συνήθειες. Μερικοί ερευνητές μετρούν τη βιολογική ηλικία μέσω βιοδεικτών στο αίμα ή το σάλιο, ενώ άλλοι συγκρίνουν άτομα με διαφορετικά πρότυπα γήρανσης.

Το 2013, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε όταν ο καθηγητής Steve Horvath από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πρότεινε τη χρήση ενός επιγενετικού ρολογιού. Το DNA μας καταγράφει αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι οποίες ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν διάφορα γονίδια. Ο Dr. Horvath ανέλυσε αυτές τις αλλαγές και δημιούργησε έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσει τη σύνδεση τους με την ηλικία. Αυτές οι αλλαγές γίνονται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, αλλά μπορούν να επιταχυνθούν από παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Jesse Poganik, καθηγητή στο Χάρβαρντ.

Αν αναρωτιόμαστε πώς να μειώσουμε τη βιολογική μας ηλικία, η απάντηση είναι μάλλον απλή: καλή διατροφή, επαρκής ύπνος και άσκηση. Οι υγιείς συνήθειες είναι τα θεμέλια, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση της βιολογικής ηλικίας μας μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις συνήθειες μας και να κατανοήσουμε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές για το σώμα μας. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες μέθοδοι διαχείρισης του άγους, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της βιολογικής ηλικίας.

Παρόλο που τα επιγενετικά ρολόγια είναι σε αυξανόμενη χρήση, δεν είναι τα μόνα εργαλεία που προσπαθούν να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία. Απλές εξετάσεις αίματος για δείκτες όπως η χοληστερόλη ή η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μπορούν επίσης να παρέχουν ενδείξεις για τη βιολογική ηλικία. Για παράδειγμα, αν η χοληστερόλη ενός 45χρονου ατόμου είναι υψηλή, όπως ενός μέσου 50χρονου, τότε η βιολογική ηλικία του μπορεί να υποδεικνύει μεγαλύτερη ηλικία από την χρονολογική.

Ο Δρ. Michael Roizen, γνωστός για τις μεθόδους του στην ευεξία, δημιούργησε πριν 25 χρόνια έναν υπολογιστή βιολογικής ηλικίας βασισμένο σε ερωτηματολόγιο. Υποστηρίζει ότι η άσκηση επηρεάζει όχι μόνο την καρδιά, αλλά ενεργοποιεί γονίδια που ενισχύουν τη μνήμη και την πνευματική ικανότητα. Επίσης, η σωστή διαχείριση του άγους μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει εκατοντάδες γονίδια που συνδέονται με τη μακροχρόνια υγεία.

Σε τελική ανάλυση, η βιολογική ηλικία μας εξαρτάται από το πώς φροντίζουμε το σώμα μας και το περιβάλλον μας. Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε την ηλικία των κυττάρων μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας μέσω των καθημερινών μας συνηθειών.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diagonismos asep 2025
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 5 Μαϊου ανεβαίνουν τα νέα τεστ CAT
Ανεβαίνουν αύριο 5 Μαϊου τα νέα τεστ CAT για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ με των οποίων τη μορφή θα εξεταστείτε στην ενότητα των...
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 5 Μαϊου ανεβαίνουν τα νέα τεστ CAT
Καρδιά
Νέα μελέτη αμφισβητεί τη σχέση υψηλής χοληστερίνης και καρδιοπαθειών
Μια πρόσφατη μελέτη ανατρέπει την παραδοσιακή άποψη ότι η υψηλή χοληστερίνη LDL αποτελεί πάντα παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Νέα μελέτη αμφισβητεί τη σχέση υψηλής χοληστερίνης και καρδιοπαθειών