Thumbnail
Νίκος Αργυρίου

Πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε εξοντωτική ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή, o Νίκος Αργυρίου μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύη Στρατευμένων μετά από μήνυση διοικητή Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και σήμερα απόστρατου αξιωματικού. Η παραπάνω ποινή, σε αντίθεση με τα αντιπολεμικά αισθήματα εργαζόμενων και νεολαίας και σε παραβίαση δεκάδων διατάξεων περί δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης, επιβλήθηκε στο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επειδή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής είχε, προ επταετίας, δημοσιευτεί επιστολή φαντάρου που κατήγγειλε καψόνια σε στρατόπεδο.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην δίκη κάθε άλλο παρά το νόμο υπερασπιζόταν και θύμιζε άλλες εποχές. Με παράνομη άρση απορρήτου, παρακολούθηση του τηλεφώνου του προσωρινού κατόχου, με άρνηση να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και με μία δικαστική έδρα να απαντά αντί του μηνυτή, το κλίμα της δίκης ήταν φανερό πως ήταν προδιαγεγραμμένο να καταδικαστεί ο Νίκος Αργυρίου.

Τον καταδίκασε βέβαια για κάτι που σε όλη την κοινωνία είναι πασίγνωστο. Επειδή η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων κατήγγειλε ως όφειλε τα καψόνια στον στρατό, τα οποία συνεχίζονται στις μέρες μας. Φαίνεται πως μόνο οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εντός των στρατοπέδων μιας και ολόκληρη η κοινωνία βοά για τις συνθήκες εκεί.
Τα καψόνια στον στρατό σίγουρα δεν εξαφανίστηκαν, όπως διατείνεται ο μηνυτής, όπως ούτε και οι αυτοκτονίες των φαντάρων. Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν κάκιστες ενώ τα εθνικιστικά περιστατικά και η μάστιγα των ναρκωτικών συνεχίζουν να υπάρχουν, θυμίζοντας μας πόσο αναγκαία είναι η παρέμβαση ενός κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα του φαντάρου ως πολίτη με στολή.
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων συνέβαλλαν στη δημιουργία φιλειρηνικού κλίματος χρόνια τώρα με την αντίσταση στον μιλιταρισμό και στον πόλεμο. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες τους στο μαζικό κίνημα, τη νεολαία και τους στρατευμένους. Δεκάδες φαντάροι δημοσίευσαν, διαμέσου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, γράμματα εναντίωσης στους δολοφονικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σταθερά προέβαλλαν την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατευμένων, κατάργησης των πολεμικών δαπανών και τη διάλυση των πολεμικών οργανισμών όπως του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού.
Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μας, η κριτική και πολύ περισσότερο η καταγγελία τέτοιων φαινομένων, δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή. Επιδιώκουν να καταστείλουν το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό, ειδικά τώρα που είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τη στιγμή που εντείνεται ο εθνικιστικός λόγος για να περάσουν την στράτευση στα 18 και προκλητικούς πολεμικούς εξοπλισμούς σε βάρος του λαού και της νεολαίας.
Αλλά ο Νίκος Αργυρίου δεν είναι μόνος του. Το τελευταίο διάστημα, εν όψει του εφετείου, έχει κάνει την εμφάνιση του ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Δεκάδες σωματεία και φορείς καλούν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στις 9 π.μ., στην σχολη Ευελπιδων, κτιριο 8, και απαιτούν την αθώωση του Νίκου Αργυρίου-Ακύρωση της ποινής του-Απαλλαγή του από τις κατηγορίες.

 

Διαβάστε παρακάτω τι λέει ο Νίκος Αργυρίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πριν:

Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο

-Νίκο, πώς ακριβώς έχει η υπόθεση για την οποία έχεις συρθεί στα δικαστήρια;

Ουσιαστικά, ξεκινάει το 2009, όταν και το Δίκτυο Σπάρτακος δέχτηκε μια καταγγελία φαντάρων από ένα Κέντρο Εκπαίδευσης στα Γρεβενά, η οποία αφορούσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την χείριστη συμπεριφορά των αξιωματικών προς τους φαντάρους, με βρισιές, φωνές και καψώνια. Εμείς, τότε, το Δίκτυο Σπάρτακος δώσαμε διάσταση στο θέμα και ζητήσαμε από το ΓΕΣ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παρέμβασή τους. Αντίθετα, ο διοικητής προσπάθησε να συγκαλύψει τα πράγματα. Ένα μήνα αργότερα, δεχτήκαμε μήνυση από τον ταξίαρχο-διοικητή της μονάδας με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, την υπεράσπιση της τιμής του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δίκη ξεπερνά την «τιμή» του συγκεκριμένου διοικητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δραστηριοποιήθηκε η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία στο πόρισμά της δεν κατάφερε να καταλήξει συγκεκριμένα στο ποιος είναι αυτός που έγραψε την καταγγελία. Όμως από τον τρόπο δράση της, αφέθηκε να εννοηθεί ότι παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή το Δίκτυο Σπάρτακος και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Αυτό όμως το στοιχείο δεν απασχόλησε το δικαστικό σώμα, αντίθετα αποτέλεσε συστατικό κομμάτι της δίκης. Εν συνεχεία, στήθηκε μια κατηγορία εναντίον μου, με το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι, επειδή εγώ έχω χρεωθεί το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης από το 2011, αυτόματα είμαι και ο συντάκτης της καταγγελίας, το 2009. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι έχουμε να κάνουμε με μια σκευωρία από τους πιο μαύρους μηχανισμούς του κράτους για την εξόντωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του κινήματος των φαντάρων.

-Πώς οδηγηθήκαμε στην πρωτόδικη απόφαση και στην καταδίκη σου σε δυο χρόνια φυλάκιση;

Στην πρώτη δίκη, ουσιαστικά όλοι βιώσαμε ότι συμμετέχουμε σε μια διαδικασία έκτακτου δικαστηρίου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε μια απίστευτη επίθεση στη δικηγόρο, υπεραμυνόμενη των θέσεων του διοικητή, και ουσιαστικά με κάθε τρόπο προσπάθησε να ενοχοποιήσει την Επιτροπή Αλληλεγγύης και εμένα. Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν φανερό ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ποιος είναι ο συντάκτης της καταγγελίας, και από τον εισαγγελέα έγινε μια εισήγηση του τύπου «δώστε τα χέρια να τελειώσουμε εδώ». Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης κάνει έργο και ότι το Δίκτυο Σπάρτακος προσφέρει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Όμως, μετά από μια πεντάλεπτη διακοπή, ο ίδιος εισαγγελέας, που πριν λίγο έλεγε ότι δεν υπάρχει ένοχος, δήλωσε με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης είναι ο ένοχος και πρόκρινε ως ποινή για συκοφαντική δυσφήμιση, πεντάμηνη φυλάκιση. Για πρώτη φορά ίσως σε ένα δικαστήριο, η δικαστής αναθεώρησε την πρότασή του εισαγγελέα και πρότεινε η ποινή να αυξηθεί στα 2 χρόνια.

-Τι θεωρείς ότι θα σηματοδοτήσει για το κίνημα μια πιθανή αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης εις βάρος;

Εμείς, ως Δίκτυο Σπάρτακος, δεν αντιμετωπίζουμε τη δίκη ως μια υπόθεση υπεράσπισης ενός μόνο ανθρώπου αλλά συνολικά της δράσης του αντιπολεμικού και διεθνιστικού κινήματος. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, δια της δικαστικής οδού, ουσιαστικά θέλει να καταστείλει μια παράδοση αγώνων ενάντια στις επεμβάσεις, στο ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό, στα ναρκωτικά και υπέρ των δικαιωμάτων των φαντάρων. Κάτι που σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Γι’ αυτό και η φωνή αυτή δεν πρέπει να σιγήσει, δεν πρέπει το κίνημα των φαντάρων να υποταχθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitropolitiko_kollegio
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη
Ο Παναγιώτης Κολέλης στο στόχαστρο της εργοδοσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου
Άδικη απόλυση λόγω διεκδίκησης δικαιωμάτων: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο τιμωρεί τον Παναγιώτη Κολέλη
Mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες
Παρεμβάσεις για τις προμήθειες των τραπεζών στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχουν τα...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες