Στα συναρμόδια υπουργεία Διοικητική Ανασυγκρότησης και Οικονομικών έχει ξεκινήσει προεργασία για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προβλέπεται ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η ίδια αμοιβή για υπαλλήλους με ίδια προϋπηρεσία και ίδια προσόντα και ότι οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια όπου εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλο, οι αρχιερείς, οι μουσικού και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα οποία είναι: επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον μισθό αναμένεται να επιφέρει αύξηση των βασικό αποδοχών αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών από 10% λόγω αύξησής των ασφαλιστικών εισφορών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10 την επόμενη χρονιά, και για τον λόγο αυτόν μετά την ψήφιση του νόμου για το μισθολόγιο θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, Μεταξύ επιδομάτων που οδεύουν προς κατάργηση και ενσωμάτων στον βασικό μισθό είναι τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» ειδικής απασχόλησης» που παίρνουν όλοι οι ένστολοι, «ταχύτερη και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργιών», «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργιών» «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.
Παράλληλα, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και η σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών, μέχρι το 2018. Η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα προέλθει από συμψηφισμό των αυξήσεων που θα επιφέρει η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Ως αντίβαρο στη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών συζητείται η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη