Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο 

Στα συναρμόδια υπουργεία Διοικητική Ανασυγκρότησης και Οικονομικών έχει ξεκινήσει προεργασία για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προβλέπεται ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η ίδια αμοιβή για υπαλλήλους με ίδια προϋπηρεσία και ίδια προσόντα και ότι οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019. 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια όπου εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλο, οι αρχιερείς, οι μουσικού και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα οποία είναι: επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον μισθό αναμένεται να επιφέρει αύξηση των βασικό αποδοχών αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών από 10% λόγω αύξησής των ασφαλιστικών εισφορών. 

     Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10 την επόμενη χρονιά, και για τον λόγο αυτόν μετά την ψήφιση του νόμου για το μισθολόγιο θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, Μεταξύ επιδομάτων που οδεύουν προς κατάργηση και ενσωμάτων στον βασικό μισθό είναι τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» ειδικής απασχόλησης» που παίρνουν όλοι οι ένστολοι, «ταχύτερη και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργιών», «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργιών» «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών του  κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α. 


Παράλληλα, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και η σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών, μέχρι το 2018. Η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα προέλθει από συμψηφισμό των αυξήσεων που θα επιφέρει η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. 
Ως αντίβαρο στη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών συζητείται η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο. 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ισρτ
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
Παγκόσμιος Στολίσκος Αλληλεγγύης: Σοκάρουν οι εικόνες με τους δεμένους ακτιβιστές και τους 19 Έλληνες
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
παπαιωαννου
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ παρουσίασε τις αλλαγές στις προσλήψεις του Δημοσίου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»