Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προκάλεσε έντονα, με ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ανεργία.
Η ομιλία του αυτή συνοψίζει ένα μεγάλο μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης που ετοιμάζει νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης. Η παραπέρα προώθηση της ευελιξίας, η ολοκληρωτική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η μείωση των μισθών, για να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, η επιπλέον απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς, η ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα επιδοτούμενων και φθηνών θέσεων «απασχολησιμότητας», όλα αυτά, όπως έχει το θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση γίνονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας! Ο υπουργός Εργασίας, προχωρά ακόμα παραπέρα τον εμπαιγμό, καθώς διατείνεται ότι η ανεργία εμφανίζει σημάδια ανάσχεσης και ότι «τα πιο δύσκολα έχουν περάσει». Κατά τον υπουργό, η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί συνειδητή στρατηγική επιλογή, για να επιτευχθεί «η μετάβαση σε ένα άλλο βιώσιμο εξωστρεφές και παραγωγικό μοντέλο οικονομίας, με μια επιχειρηματικότητα υψηλού ανταγωνιστικού δυναμισμού».
Ο υπουργός φτάνει σε σημείο να ισχυριστεί ότι η εκτόξευση της ανεργίας οφείλεται «και σε προϋπάρχουσες δυσκαμψίες που εμπόδισαν μια πιο ήπια προσαρμογή της απασχόλησης» και πως «στην Ελλάδα δεν υπήρχε ένας οργανωμένος μηχανισμός για τη μείωση του χρόνου εργασίας, σε αντιστάθμισμα για τη διάσωση των θέσεων εργασίας». Όταν μιλά για «μηχανισμό μείωσης του χρόνου εργασίας», εννοεί το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας στα δυο, με υποαπασχόληση και μερική απασχόληση, με εκ περιτροπής εργασία, με δουλειά λίγους μήνες το χρόνο, με μισθούς και δικαιώματα κομμένα στη μέση. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, όπου με ζήλο υπερασπίζεται τα οφέλη της «ευελιξίας» και εγκαλεί πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν τις αντεργατικές ανατροπές, αναφέρει: Η «δαιμονοποίηση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης στους θεσμούς της απασχόλησης, οι αλλεργικές αντιδράσεις και μόνο στο άκουσμα της λέξης ευελιξία οι αλλαγές που χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως "ζούγκλα"». Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ακόμα ότι πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι εισφορές των εργοδοτών, γιατί έτσι θα γίνουν νέες προσλήψεις. Τα ίδια έλεγε και όταν ήταν να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με νόμο τη μείωση του κατώτερου μισθού. Μάλιστα, σύμφωνα με «οικονομετρικά υποδείγματα» που επικαλέστηκε στην ομιλία του, χωρίς βέβαια να τα παρουσιάσει, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων». Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι η μείωση αυτή θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις σε ετήσια βάση πάνω από ένα δις ευρώ και θα ρημάξει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ), που θα χάσουν αυτά τα θεσμοθετημένα έσοδα. Η πραγματικότητα αποκαλύπτει το σαθρό επιχείρημα του υπουργού, καθώς από το Σεπτέμβρη του 2012, που επιβλήθηκε η απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές για την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία, χαρίζοντάς τους έτσι μέσα σε ένα χρόνο 250 εκατ. ευρώ, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε από το 26% στο 27,4%, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 77.000 και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 53.000 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, εκτός από την επέκταση της ευελιξίας και η απελευθέρωση των απολύσεων θα επιφέρει αύξηση των προσλήψεων. «Στην αύξηση των προσλήψεων και στην τόνωση της απασχόλησης, εκτιμούμε ότι θα συμβάλουν και μια σειρά άλλων μέτρων για την ενδυνάμωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Τόσο με την ευέλικτη οργάνωση του χρόνου εργασίας (...) όσο και με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν χωρίς δυσκολίες το προσωπικό τους. Γι' αυτό το λόγο προσαρμόσαμε (εννοεί μείωσαν στο μισό) το κόστος αποζημίωσης απόλυσης». Επιπλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή». Να κλείνουν δηλαδή ή να συρρικνώνουν εργοστάσια, να μεταφέρουν κεφάλαια σε άλλους κλάδους, να εξαγοράζουν και να πωλούν επιχειρήσεις και γι' αυτό να απολύουν ανεμπόδιστα το προσωπικό τους. Βέβαια, η νομοθετική προσαρμογή που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ελάχιστα θα προσθέσει στα προνόμια που απολαμβάνουν ήδη οι εργοδότες σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Αυτές είναι ήδη απελευθερωμένες για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι βρίσκουν άλλες «τρύπες» για να παρακάμπτουν όσα προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Τι πιο αποκαλυπτικό από τις χιλιάδες απολύσεις που γίνονται κάθε μήνα, με την ανεργία επίσημα να έχει φτάσει στο 28%. Ανάμεσα στις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αυτή της Coca Cola, που έχει μεταφέρει την παραγωγή εκτός Ελλάδας και έχει απολύσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενους, τελευταία κλείνοντας το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθεί σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το κλείσιμο τμημάτων του εργοστασίου του Βόλου που έχει ως συνέπεια την απώλεια 52 θέσεων εργασίας. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας Praktiker ανακοίνωσε την αυθαίρετη απόφασή της να επιβάλλει μειώσεις μισθών 7% σε όλους τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η διοίκηση προτίθεται να καταργήσει την επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν υπογράψει οι 1.200 εργαζόμενοι και να την αντικαταστήσει με ατομικές συμβάσεις, απειλώντας ακόμη και με απολύσεις όποιους εργαζόμενους αρνηθούν να την υπογράψουν.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, www.m-lkke.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη