Για δεκαετίες, τα αυγά θεωρούνταν «ύποπτα» για αύξηση της χοληστερίνης, με πολλούς να τα αποφεύγουν – κυρίως λόγω του κρόκου. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή τη διαδεδομένη πεποίθηση, αποκαλύπτοντας πως όταν εντάσσονται σε ένα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά μπορεί και να μειώσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη.
Το μυστικό δεν είναι στο αυγό – είναι στο πιάτο
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Cardiology, έδειξε ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα είχε θετική επίδραση στη χοληστερίνη μόνο όταν συνοδευόταν από διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Αντιθέτως, όταν τα αυγά καταναλώνονταν μαζί με τροφές όπως το μπέικον, το βούτυρο ή άλλα «βαριά» λιπαρά, τα επίπεδα της LDL αυξάνονταν — υποδεικνύοντας πως δεν φταίνε τα αυγά, αλλά με τι τα συνοδεύουμε.
Διατροφή | Επίδραση στα επίπεδα LDL |
---|---|
Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά | Μείωση |
Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά | Αύξηση |
Λιπαρά, όχι χοληστερόλη, ο βασικός «ένοχος»
Η διατροφική χοληστερόλη (αυτή που περιέχεται στα τρόφιμα) έχει πολύ μικρότερη επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα απ’ ό,τι νομίζαμε. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά – κοινά σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα – είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την αύξηση της LDL και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Αυγά με... μέτρο και σύνεση
Οι ειδικοί καταλήγουν πως 1-2 αυγά την ημέρα είναι ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Μάλιστα, τα αυγά μπορούν να γίνουν σύμμαχος της καρδιάς όταν καταναλώνονται μαζί με τρόφιμα όπως λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, αβοκάντο ή ελαιόλαδο.
💡 Tip διατροφής
Αντικαταστήστε το μπέικον και τα αλλαντικά στο πρωινό σας με ψητά λαχανικά ή αβοκάντο. Ένα αυγό ποσέ με ντομάτα και ψωμί ολικής είναι πολύ πιο καρδιοπροστατευτικό.
Τα αυγά, πέρα από τη χοληστερίνη
Εκτός από πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, τα αυγά περιέχουν:
Χολίνη, απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια
Βιταμίνη D, σημαντική για το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών
Τα αυγά δεν είναι ο «διατροφικός εχθρός» που νομίζαμε – όταν καταναλώνονται με ισορροπία και σοφές επιλογές μπορούν να ενταχθούν με ασφάλεια σε μια καρδιοπροστατευτική διατροφή. Το θέμα δεν είναι μόνο τι τρώμε, αλλά πώς και με τι το συνδυάζουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ