Γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Η πλούσια σύνθεσή τους τα καθιστά σύμμαχο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για τους ηλικιωμένους. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το κρέας σε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή.
Φρέσκα ή σε κονσέρβα;
Στην αγορά βρίσκουμε τα κόκκινα φασόλια και σε ξηρή μορφή αλλά και σε κονσέρβα. Αν και η δεύτερη επιλογή είναι πρακτική, περιέχει συντηρητικά και περισσότερο αλάτι. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τα ξεπλένουμε καλά πριν την κατανάλωση. Τα ξηρά φασόλια είναι σαφώς πιο υγιεινά, αν και απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.
Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν
Παρά τα οφέλη τους, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Άτομα με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να τα περιορίζουν, καθώς περιέχουν πουρίνες που μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση. Επιπλέον, όπως και τα περισσότερα όσπρια, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Για τον λόγο αυτό συνιστάται καλό μαγείρεμα και συνδυασμός με βότανα και μπαχαρικά όπως μαντζουράνα, κύμινο ή δάφνη, που διευκολύνουν την πέψη.
Γεύση και διατροφική αξία
Τα κόκκινα φασόλια ξεχωρίζουν για το έντονο χρώμα και την ελαφρώς γλυκιά γεύση τους. Σε αντίθεση με τα λευκά φασόλια που έχουν πιο ουδέτερη γεύση, αυτά είναι πιο κρεμώδη και περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Ιδέες για μαγείρεμα
Τα κόκκινα φασόλια είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα συνταγών:
Chili con carne: Κλασικό μεξικάνικο πιάτο με κιμά, ντομάτα και μπαχαρικά.
Σαλάτες: Ταιριάζουν υπέροχα με λαχανικά και ελαιόλαδο.
Φασολάδα: Ζεστή και θρεπτική, ιδανική για τον χειμώνα.
Ζυμαρικά με φασόλια: Με σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο για πιο μεσογειακή γεύση.
Φαλάφελ ή κεφτέδες από φασόλια: Μια χορτοφαγική, πλούσια σε πρωτεΐνη εναλλακτική.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, τα ξηρά φασόλια πρέπει να μουλιάζονται για τουλάχιστον 8 ώρες και να βράζονται για 60–90 λεπτά, με την προσθήκη μπαχαρικών για πιο ευχάριστη γεύση και ευκολότερη πέψη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ