Σε μια εποχή που το κόστος ζωής ανεβαίνει ταχύτατα και οι μισθοί μοιάζουν στάσιμοι, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση στην οικονομική πίεση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την εντατικοποίηση της εργασίας τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας Academized, που συνδέει φοιτητές με επαγγελματίες εξωτερικούς συνεργάτες, περισσότεροι από τους μισούς millennials απασχολούνται σε δύο ή και περισσότερες δουλειές ταυτόχρονα. Σχεδόν το 25% διατηρεί τρεις παράλληλες πηγές εισοδήματος, ενώ ένας στους τρεις καταγράφει τουλάχιστον τέσσερις. Το φαινόμενο, που έχει ονομαστεί «polyworking», αποκτά διαστάσεις νέας εργασιακής κανονικότητας.
Οικονομική ανάγκη ή στρατηγική επιλογή;
Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι εμφανής: ο πληθωρισμός επιμένει, οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς υποχωρούν και τα βασικά έξοδα (στέγαση, ενέργεια, τρόφιμα) τραβούν την ανηφόρα. Η πολυεργασία, για πολλούς, δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα.
Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει και λιγότερο αναμενόμενα κίνητρα: αρκετοί νέοι δηλώνουν πως επιλέγουν να εργαστούν παραπάνω για να αποταμιεύσουν, να εξελίξουν δεξιότητες ή να επενδύσουν σε προσωπικά τους πρότζεκτ. Η πρόσθετη απασχόληση προσφέρει, σε κάποιες περιπτώσεις, εισοδήματα που φτάνουν έως και τα 45.000 δολάρια ετησίως, με μόλις 5-20 ώρες επιπλέον εργασίας την εβδομάδα.
Οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις
Η συγγραφέας Nadya Williams, σε άρθρο της στο Institute for Family Studies, εκφράζει προβληματισμό για τη μακροχρόνια επίδραση αυτής της τάσης: «Η ανάγκη για δεύτερη και τρίτη δουλειά ως μέσο επιβίωσης δεν είναι υγιής κοινωνική εξέλιξη. Θυσιάζεται ο προσωπικός χρόνος, διαταράσσεται η οικογενειακή ζωή και η ψυχική ανθεκτικότητα φθείρεται».
Παρά ταύτα, η αγορά φαίνεται να ευνοεί το φαινόμενο. Μετά την πανδημία, οι αυξήσεις στους μισθούς επιβραδύνθηκαν και οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να ανεβάσουν τις αμοιβές, παρά τη σχετική αντοχή της αγοράς εργασίας.
Επιχειρηματικό πνεύμα ή παγίδα εξάντλησης;
Για πολλούς νέους επαγγελματίες, η πολυεργασία δεν είναι απλώς ανάγκη αλλά και ευκαιρία. Η έκρηξη των startups, η εξάπλωση της gig economy και η ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας ενισχύουν την κουλτούρα του “side hustle”. Παρά τις δυσκολίες, αρκετοί βλέπουν σε αυτόν τον τρόπο ζωής μια μορφή αυτονομίας – έναν δρόμο προς την προσωπική και οικονομική ασφάλεια, αλλά και προς την επαγγελματική αυτοπραγμάτωση.
Η ελληνική πραγματικότητα
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Και στην Ελλάδα, η εικόνα είναι παρόμοια. Με το κόστος ζωής να αυξάνεται διαρκώς και τα ενοίκια να εκτοξεύονται, οι νεότερες γενιές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης: freelancing, διανομή φαγητού, εποχιακά επαγγέλματα στον τουρισμό και περιεχόμενο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 48% των Ελλήνων millennials και το 40% της Generation Z θεωρούν το αυξανόμενο κόστος ζωής τη μεγαλύτερη ανησυχία τους. Παράλληλα, δείχνουν πρόθυμοι να απορρίψουν εργοδότες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, ακόμη κι αν η οικονομική ασφάλεια δεν είναι δεδομένη.
Η εποχή που μια εργασία αρκούσε για να χτίσει κανείς μια άνετη ζωή έχει παρέλθει. Η «πολυεργασία» δεν είναι απλώς μια νέα τάση – είναι, για χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο, η μοναδική απάντηση σε μια οικονομία που δεν προσφέρει πλέον εγγυήσεις. Κι ενώ κάποιοι την βλέπουν ως αναγκαίο κακό, για άλλους είναι μοχλός δημιουργίας και προσωπικής εξέλιξης.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου