Δημογραφικό: Η Ελλάδα μικραίνει και γερνά - Ορατές οι πιέσεις στο εργατικό δυναμικό μέχρι το 2050
Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το 2050

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια αργή αλλά βαθιά δημογραφική ανατροπή που απειλεί να επανακαθορίσει τη δομή της κοινωνίας και της οικονομίας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Όπως αποτυπώνεται σε νέα μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, που υπογράφει ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης, ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας (20-64 ετών) φθίνει ραγδαία, ενώ οι πολίτες άνω των 65 ετών συνεχίζουν να αυξάνονται, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό κράτος.

Η βιολογική φθορά του παραγωγικού κορμού της χώρας δεν είναι νέα είδηση. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι η ταχύτητα και η ένταση των μεταβολών. Οι γενιές που γέννησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά. Οι σημερινές γυναίκες τεκνοποιούν πολύ λιγότερο: κάτω από 1,5 παιδί κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό που, σε συνδυασμό με τη μείωση των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, στεγνώνει τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Αυτή η υπογεννητικότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση των νέων εργαζομένων, καθώς η ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών αναμένεται να χάσει έως και 1,7 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050, εφόσον το μεταναστευτικό ισοζύγιο παραμείνει ουδέτερο. Στον αντίποδα, οι πολίτες άνω των 65 ετών, αποτέλεσμα των ισχυρών γενεών του παρελθόντος και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα ξεπεράσουν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού, από 24% σήμερα.

Ταυτόχρονα, η φυγή νέων στο εξωτερικό –είτε πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες είτε για εργατικό δυναμικό μεσαίας εκπαίδευσης– αποδυναμώνει περαιτέρω την «παραγωγική βάση» της χώρας. Το πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Κοτζαμάνης, δεν περιορίζεται στο λεγόμενο "brain drain", καθώς σημαντικό μέρος των μεταναστών είναι μεσαίας ή χαμηλής ειδίκευσης, δημιουργώντας ελλείψεις σε κρίσιμους κλάδους.

Παρά τη δυσοίωνη εικόνα, υπάρχουν και παράθυρα ευκαιρίας. Με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει σχεδόν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων έως το 2050, υπό δύο προϋποθέσεις:

  1. Αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, κυρίως από γυναίκες και τις ηλικίες 20-29 και 55-64 ετών, αλλά και μείωση της ανεργίας. Εάν το ποσοστό απασχόλησης ανέβει από το 67% σήμερα στο 82% το 2050, η μείωση των εργαζομένων θα περιοριστεί μόλις κατά μισό εκατομμύριο άτομα.

  2. Θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο της τάξης των 700.000 ατόμων την επόμενη 25ετία (ή περίπου 28.000 ετησίως). Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον αριθμό των απασχολούμενων στα σημερινά επίπεδα των 4 εκατομμυρίων, και να επιβραδύνει τη δημογραφική γήρανση.

Ωστόσο, ακόμη και στο ιδανικό σενάριο, η αναλογία εργαζομένων ανά ηλικιωμένο θα υποχωρήσει – από 1,6 σήμερα σε 1,24. Και αυτή η μεταβολή συνεπάγεται πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στην υγεία και στις κοινωνικές παροχές.

Όπως τονίζει ο κ. Κοτζαμάνης, ο πραγματικός πλούτος μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά και από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και από τη συνολική αρχιτεκτονική του παραγωγικού της μοντέλου. Ο στόχος λοιπόν δεν είναι μόνο να αντιμετωπιστεί η γήρανση, αλλά και να χτιστεί ένα βιώσιμο μέλλον με πιο ευέλικτο, συμπεριληπτικό και παραγωγικό σύστημα εργασίας.

Η επόμενη 25ετία θα κρίνει όχι μόνο τις δημογραφικές ισορροπίες της Ελλάδας, αλλά και τη δυνατότητά της να αναγεννηθεί μέσα από τις προκλήσεις – ή να συρρικνωθεί αθόρυβα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μυστικά για να μην τσαλακώνονται πολύ τα ρούχα στο πλυντήριο
Πώς να πλύνετε τα παπούτσια στο πλυντήριο χωρίς να τα καταστρέψετε
Μπορείτε να πλύνετε τα παπούτσια σας στο πλυντήριο – αρκεί να γνωρίζετε ποια επιτρέπονται, πώς να τα προετοιμάσετε και τι να αποφύγετε
Πώς να πλύνετε τα παπούτσια στο πλυντήριο χωρίς να τα καταστρέψετε
πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Αύριο η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία, το σαββατοκύριακο οι εξετάσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια
Αναλυτικός οδηγός για γονείς και μαθητές και βασικές οδηγίες για τις εξετάσεις
Αύριο η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία, το σαββατοκύριακο οι εξετάσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια