Thumbnail
Εγκέφαλος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σωματικινητικός φλοιός του εγκεφάλου επεξεργάζεται τα ερεθίσματα της αφής. Αν κανείς ερεθίσει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) μέσω ηλεκτροδίων, τότε αυθόρμητα γεννιέται η αίσθηση του γαργαλήματος

Νευρώνες από τους οποίους «πυροδοτείται» η αίσθηση του γαργαλήματος, εντόπισαν στον σωματοκινητικό φλοιό στον εγκέφαλο των αρουραίων, οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με αυτούς, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι αρουραίοι ευχαριστιούνται το γαργάλημα μόνο όταν έχουν καλή διάθεση και όχι στρες.

«Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στους αρουραίους και στους ανθρώπους, καθώς σαφώς και οι δύο ευχαριστιούνται τόσο πολύ το γαργάλημα» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μίκαελ Μπρεχτ του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου. Οι αρουραίοι -όπως και οι άνθρωποι- χαίρονται ιδιαίτερα το γαργάλημα στην κοιλιά και στα πόδια τους, όχι όμως στην πλάτη και στην ουρά τους.

Ο σωματικινητικός φλοιός του εγκεφάλου επεξεργάζεται τα ερεθίσματα της αφής. Αν κανείς ερεθίσει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αυτής της περιοχής μέσω ηλεκτροδίων, όπως έκαναν οι ερευνητές, τότε αυθόρμητα γεννιέται η αίσθηση του γαργαλήματος. Αμέσως τα ζώα ξεσπάνε σε παροξυσμούς ήχων, αντίστοιχους με τα ανθρώπινα γέλια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το γαργάλημα έπαιζε ανέκαθεν εξελικτικό ρόλο στις κοινωνικές επαφές και στο «χτίσιμο» δεσμών μέσα από μια παιγνιδιάρικη διάθεση. Πιθανώς αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο έως αδύνατο να γαργαλήσει κανείς τον εαυτό του, κάτι που φαινόταν μυστήριο ακόμη και στον Αριστοτέλη (ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχιζοφρένειας είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να γαργαληθούν μόνοι τους).

Από την άλλη, παραμένει μυστήριο γιατί μερικά μόνο ζώα (σκύλοι, πίθηκοι κ.α.), αλλά όχι άλλα (π.χ. ποντίκια), ανταποκρίνονται θετικά στο γαργάλημα. Κι ένα τελευταίο εύρημα: αν άνθρωποι και ζώα δεν γαργαλιούνται από άλλους σε μικρή ηλικία, όταν μεγαλώσουν δεν το ευχαριστιούνται ιδιαίτερα.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό «Science».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Μητροκτονία στη Λάρισα: «Μου έλεγε ότι δεν δουλεύω και είμαι τεμπέλης» – Απαθής ο 21χρονος δολοφόνος της μητέρας του
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς, το έγκλημα έγινε έπειτα από καβγά με τη μητέρα του σχετικά με την απουσία σταθερής δουλειάς
Μητροκτονία στη Λάρισα: «Μου έλεγε ότι δεν δουλεύω και είμαι τεμπέλης» – Απαθής ο 21χρονος δολοφόνος της μητέρας του
epidomata kratos
ΔΥΠΑ: Επίδομα έως 1.000 ευρώ για ανέργους που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης
Χιλιάδες άνεργοι μπορούν να επωφεληθούν από νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ, αποκτώντας σύγχρονες δεξιότητες και οικονομική ενίσχυση έως 1.000 ευρώ
ΔΥΠΑ: Επίδομα έως 1.000 ευρώ για ανέργους που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης
iep
Ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα "SYNAPSES International Course 2025"
Πρόσκληση εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων για συμμετοχή στο διεθνές επιμορφωτικό πρόγραμμα SYNAPSES International Course 2025”
Ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα "SYNAPSES International Course 2025"
εκαβ
Τραγωδία στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Νεκρός 20χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο
Μία BMW με τέσσερις νεαρούς εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε κολώνα – Δίνει μάχη στη ΜΕΘ ένας εκ των επιβατών
Τραγωδία στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Νεκρός 20χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο