Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πρυτανεία ΕΜΠ: Αποχαιρετήσαμε με μεγάλη θλίψη τον καθηγητή Δημήτρη Ρόκο

Σήμερα με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε τον Καθηγητή Δημήτρη Ρόκο.

Ηγετική φυσιογνωμία, οραματιστής, δάσκαλος, με πλούσιο και εμπεριστατωμένο λόγο, κάτοχος της διαλεκτικής επιστήμης,  και με μεγάλη ικανότητα να ανακαλύπτει τις ικανότητες των άλλων, δεν ανέθετε απλά έργα, αλλά σ’ έκανε συνεργό μεταλαμπαδεύοντας το όραμά και το πάθος του για αυτά.

Ο Δημήτρης Ρόκος δίδασκε από το 1963 στο ΕΜΠ, όπου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, για να επανέλθει με τη μεταπολίτευση. Μετά τη δικτατορία, εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975-1982). Υπήρξε υπεύθυνος του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (1978-1981).

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (1981-1983) και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας (1982-1983), όπου συμμετείχε ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για την παιδεία και την έρευνα και θεμελίωσε το δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1980-1987, και καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1983-1995).

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1984-1985) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας (1985-1987) με ευθύνη για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και την Πληροφορική. Το 1987 υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου για πολλά χρόνια. Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ από το 1974, όπου παραιτήθηκε και αποχώρησε μετά από 14 χρόνια.

Ο Δημήτρης Ρόκος από το 1987 ως την ομοτιμοποίησή του το 2008, ήταν Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο και ίδρυσε το Νοέμβριο του 1987.

Εργατικότατος, εμπνευσμένος επιστήμονας με κοινωνικές ευαισθησίες, κληρονόμησε στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και το  Διεπιστημονικό/Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και στο Ε.Μ.Π., το προπτυχιακό μάθημα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ), το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε και το διεπιστημονικό / διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του ΕΜΠ το οποίο συνεχίζει να γίνεται κάθε χρόνο έως και σήμερα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης για Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Η μεταφορά του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ερευνητικό έργο»
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, με τον διευθυντή και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,...
Κασσελάκης για Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Η μεταφορά του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ερευνητικό έργο»