Με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στους ανήλικους έως 17 ετών, επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μια ανάσα πριν το φετινό κουδούνι, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκαλούν νέο κύκλο ανησυχίας στην επιστημονική κοινότητα, η οποία καλεί τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους υπό το φόβο διασποράς του ιού στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.
Άλλωστε το εμβόλιο και τα επαναλαμβανόμενα test αποδεικνύονται τα μοναδικά μέσα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία, δεδομένου ότι στις σχολικές αίθουσες θα συνεχίζουν να στοιβάζονται 25-30 μαθητές, ενώ σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα τα τμήματα θα κλείνουν μόνο όταν σε αυτά εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 μαθητές του.
Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 17 ετών.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου τα κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0-17 ετών έφτασαν τα 2.158, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε δύο μήνες νόσησαν 30.000 ανήλικοι
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε άρθρο της στην Καθημερινή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα, σε δύο μόλις μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος 2021) νόσησαν περίπου 30.000 ανήλικοι, όσοι δηλαδή είχαν αρρωστήσει συνολικά τους προηγούμενους 14 μήνες, από την αρχή της πανδημίας.
Τα κρούσματα σε ηλικίες 0 -17 ετών αποτέλεσαν το 20% των νέων κρουσμάτων, ενώ πριν τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες ήταν το 10%. Στο ίδιο διάστημα, περί τα τριακόσια παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσίασαν.
Η καθηγήτρια επισήμανε βέβαια πως ευτυχώς τα παιδιά εξακολουθούν να μη νοσούν βαριά και είναι πολύ μικρό το ποσοστό που διασωληνώνεται.
Από μέτρα...μόνο εμβόλιο
Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών ζήτησε εκ νέου χθες η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) σε συνάντηση που πραγματοποίησε με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση,
Για το άνοιγμα των σχολείων η ΟΛΜΕ κατέθεσε ουσιαστικά τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και έναν χρόνο, υπογραμμίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυτά είναι ... το εμβόλιο. Όπως είπε η υφυπουργός, η πολιτεία έκανε το μείζον, δηλαδή εξασφάλισε δωρεάν εμβόλια για όλους, επομένως δεν μπορεί να πληρώνει και για τα τεστ μιας μικρής μερίδας που αρνείται να εμβολιαστεί.
Ωστόσο η ΟΛΜΕ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αφήνει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία στην τύχη τους, τους εκπαιδευτικούς τους αφήνει στα τυφλά εφόσον δεν προχωρά σε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και επιπλέον ότι εκδικείται όσους δεν εμβολιάζονται.
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας:
- Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
- Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
- Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατάταξης στην ΕΕ - είναι 17η - στους εμβολιασμούς.
Πώς θα προσέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί - Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
- οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
- απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
- επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές:
- προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
- εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
- Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη