Συνταξιούχοι
Δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους – «Κλειδί» η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση φέρνει ο ΕΦΚΑ για χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν περάσει, έστω και προσωρινά, από τον πρώην ΟΓΑ την περίοδο 1988 – 1997. Με νέα εγκύκλιο, ο Φορέας δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης και αξιοποίησης του πρόσθετου χρόνου ασφάλισης, ο οποίος μέχρι σήμερα παρέμενε «παγωμένος» και εκτός του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.

Πρακτικά, η νέα ρύθμιση επιτρέπει ο χρόνος αυτός να προσμετρηθεί στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων που είχαν καταβάλει εισφορές στον τότε Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών.

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

Η απόφαση δεν αφορά αποκλειστικά τους αγρότες, αλλά όλους όσοι εργάστηκαν σε διαφορετικούς τομείς — από τον ιδιωτικό έως τον δημόσιο — και σε κάποια φάση της καριέρας τους ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ. Προϋπόθεση αποτελεί να είχαν καταβάλει εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης του Ταμείου μέσα στη δεκαετία 1988–1997.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη, ο ΟΓΑ μετατράπηκε από Κλάδος Πρόσθετης Ασφάλισης σε Κλάδο Κύριας Ασφάλισης (το 1997), με αποτέλεσμα οι ενδιάμεσες εισφορές να μην μπορούν μέχρι σήμερα να αξιοποιηθούν. Μόνο όσοι παρέμειναν αγρότες είχαν τη δυνατότητα να τις υπολογίσουν για τη σύνταξή τους.

Τι αλλάζει

Με τη νέα εγκύκλιο, ο χρόνος ασφάλισης 1988–1997 στον ΟΓΑ προσμετράται κανονικά στον συνολικό ασφαλιστικό βίο, είτε πρόκειται για κύρια είτε για επικουρική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να ενώσουν τα ένσημά τους από διαφορετικούς φορείς, όπως ΟΑΕΕ, ΙΚΑ ή Δημόσιο, και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ρύθμιση επιτρέπει την προσθήκη έως και δέκα ετών ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να συμπληρώσουν πιο γρήγορα τα 40 έτη ή 12.000 ένσημα που απαιτούνται για σύνταξη στα 62 έτη — χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τα 67.

Παράδειγμα εφαρμογής

Ένας ασφαλισμένος που είχε 10 χρόνια στον ΟΓΑ (1988–1997) και 30 χρόνια στον ΟΑΕΕ (1998–2028), μέχρι σήμερα θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί μόνο στα 67 του. Με τη νέα ρύθμιση, όμως, μπορεί να ενώσει τα δύο ασφαλιστικά διαστήματα, συγκεντρώνοντας 40 χρόνια ασφάλισης και να λάβει σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα, στα 62.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με στελέχη του Φορέα, έρχεται να «αποκαταστήσει» μια μακρόχρονη αδικία εις βάρος των ασφαλισμένων της δεκαετίας του ’90 και να ξεμπλοκάρει έναν ολόκληρο όγκο “χαμένων” ενσήμων, που έως σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Πρόκειται για μια ρυθμιστική παρέμβαση με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπορέσουν να θεμελιώσουν νωρίτερα δικαίωμα συνταξιοδότησης και να αποφύγουν την παράταση του εργασιακού τους βίου έως τα 67 έτη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ποδηλατικος γυρος
Κυκλοφοριακό «στοπ» στην Αττική το Σαββατοκύριακο λόγω του ΔΕΗ Tour of Hellas
Εκτεταμένες ρυθμίσεις σε Αθήνα και παραλιακό μέτωπο για τον διεθνή ποδηλατικό γύρο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
Κυκλοφοριακό «στοπ» στην Αττική το Σαββατοκύριακο λόγω του ΔΕΗ Tour of Hellas
υπολκ
Προσφυγή στο Στρασβούργο για το σκάνδαλο υποκλοπών – Σφοδρές αιχμές για θεσμική εκτροπή
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μεταφέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και...
Προσφυγή στο Στρασβούργο για το σκάνδαλο υποκλοπών – Σφοδρές αιχμές για θεσμική εκτροπή