Καθώς μεγαλώνουμε, οι συνήθειες φαγητού μας αλλάζουν: οι ώρες κατανάλωσης γευμάτων μετατοπίζονται, συχνά προς αργότερα, και το χρονικό διάστημα που τρώμε μικραίνει. Ερευνητές από το Mass General Brigham παρακολούθησαν για πάνω από 20 χρόνια σχεδόν 3.000 άτομα ηλικίας 42–94 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση στο πρωινό συνδέεται με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, όπως κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου αλλά και κακή στοματική υγεία.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι άτομα που τρώνε πιο αργά, ειδικά το πρωί, είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για πιθανές υποκείμενες ασθένειες ή προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η γενετική προδιάθεση: όσοι έχουν φυσιολογία "νυχτοπούλι", δηλαδή ξυπνούν και κοιμούνται αργότερα, τείνουν να μεταθέτουν αντίστοιχα και τα γεύματά τους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατήρηση σταθερών ωρών γευμάτων, ειδικά για τους ηλικιωμένους, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για υγιή γήρανση. Τα νέα δεδομένα ενισχύουν τη σημασία του πρωινού και μας θυμίζουν ότι η ώρα που τρώμε δεν είναι μόνο θέμα συνήθειας, αλλά και δείκτης ευεξίας.
Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της διαλειμματικής νηστείας και των περιορισμένων ωρών γευμάτων, η προσοχή στις ώρες κατανάλωσης είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τις νεότερες ηλικίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
 
  Alfavita Newsroom
 Alfavita Newsroom  
  
  
  
 