Thumbnail
 Αποκλειστική συνέντευξη στο AlfaVita.gr 

Ο Σπύρος Δρίτσας, πρόεδρος του σωματείου ειδικευομένων Ιατρών του Ευαγγελισμού και ειδικευόμενος γιατρός, μιλά για τα προβλήματα των νεοεισερχόμενων στον κλάδο, τα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση  αλλά και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. 

1.Πως σχολιάζετε την απόσυρση του μέτρου για το 25ευρω?

Η απόσυρση της επαίσχυντης ρύθμισης για χρέωση με 25ευρώ σε όλους τους ασθενείς, κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι προφανής η αγωνία της κυβέρνησης, και των δυο εταίρων, να εμφανίσουν την άτακτη υποχώρηση τους σαν αποτέλεσμα μιας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης και νέας σύνθεσης, στο πλαίσιο της λήψης «ισοδύναμων και κοινωνικά δικαιότερων» μέτρων. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως η ανατροπή αυτής της ρύθμισης είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του να άρει τα άδικα μέτρα τα όποια έχουν ήδη ληφθεί, ενώ η ΝΔ ισχυρίζεται πως είναι ένα είδος παραχώρησης στον κυβερνητικό της εταίρο, για ανακοπή της οριστικής πορείας του προς την διάλυση. Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό επιτελείο αντιλήφθηκε την κοινωνική κατακραυγή απέναντι στο χαράτσι, το οποίο ήταν και εκδικητικού χαρακτήρα βάσει των δηλώσεων του υπουργού υγείας (για να πηγαίνει ο κόσμος στα νοσοκομεία χωρίς λόγο…), και προσπάθησε να μην το φορτωθεί. Είναι προφανές πως το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν υγείας παραμένει βαθιά χαραγμένο στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η ανατροπή του 25ευρου δεν σημαίνει και συνολική ανατροπή της πολιτικής της οικονομικής ανταποδοτικότητας, επιχειρηματικοποίησης των νοσοκομείων και ιδιωτικοποίησης μεγάλου τμήματος, κυρίως του πιο αποτελεσματικού, του ΕΣΥ. Ο αγώνας των υγειονομικών και του λαού για την δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία συνεχίζεται και ενδυναμώνεται από αυτή τη νίκη.

Πάντως, είναι πολύ διασκεδαστικό το άδειασμα του υπουργού υγείας, και όλων των παπαγάλων της κυβέρνησης, οι οποίοι ακόμα και λίγα λεπτά πριν την ανατροπή του χαρατσιού διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για την ορθότητα του μέτρου..  

2. Ποιες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και ποιες είναι οι συνέπειες αυτές για τους ασθενείς;

Οι ελλείψεις του Ευαγγελισμού είναι πολύ μεγάλες, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε προμήθειες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων, αλλά και γιατρών, ενώ έχει μειωθεί πολύ το προσωπικό που φροντίζει για την καθαριότητα και την σίτιση των ασθενών. Αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες, σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς, ουρές κυρίως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς και η πτώση του επιπέδου περίθαλψης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. Στα υλικά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα φάρμακα, αφού πολλές φορές εξειδικευμένες θεραπείες, όπως χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς, δεν γίνονται ή καθυστερούν πολύ. Επίσης και η συνολική υποδομή του νοσοκομείου δεν επαρκεί για να καλύψει τον όγκο των περιστατικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμένουν σε ράντσα για 24ωρα. Έχουμε στείλει και αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό στα ΜΜΕ από τις συνθήκες νοσηλείας στα επείγοντα, αλλά και στις κλινικές.

Βασικό θέμα είναι το ότι ο Ευαγγελισμός, ως η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, πληρώνει τις αμαρτίες και  των συνολικών ελλείψεων του ΕΣΥ, αφού επιφορτίζεται τις ανάγκες περίθαλψης που δημιουργούνται, τόσο από την ολοκληρωτική καταστροφή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όσο και από τα κενά σε επιχειρησιακή δυνατότητα αρκετών άλλων νοσοκομείων. Για αυτό είναι πλέον ηρωική η στάση των εργαζόμενων του ιδρύματος, οι οποίοι μέσα σε τόσα προβλήματα, υπερωριακά εργαζόμενοι, κακοπληρωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι, καταφέρνουν και φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους.

3. Πως θεωρείτε ότι το υπουργείο θα πλήξει του νεοεισερχόμενους ιατρούς στον κλάδο;

Οι νέοι γιατροί έχουν υποστεί πολύ σημαντικά πλήγματα όλα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε όσον αφορά στη δυνατότητα να εργαστούν και να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα, όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης και τις μισθολογικές τους απολαβές, αν τελικά καταφέρουν να ενταχθούν για ειδικότητα στο ΕΣΥ. Το κλείσιμο νοσοκομείων και πολυιατρείων του ΙΚΑ έχει μειώσει πολύ τις θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία, ενώ η αύξηση του φόρτου εργασίας έχει κάνει την καθημερινότητα των νέων γιατρών αφόρητη. Οι περισσότεροι ειδικευόμενοι κάνουν 8-10 εφημερίες των μήνα, δηλαδή περίπου 90 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, συνήθως χωρίς ρεπό. Η κατάσταση αυτή έχει μειώσει πολύ το επίπεδο της εργασίας και της εκπαίδευσης των νέων ιατρών. Από την άλλη πλευρά, μέσα στην τελευταία τριετία οι απολαβές των ιατρών έχουν μειωθεί περίπου κατά 50%. Το ίδιο πλαίσιο έχει δημιουργηθεί και για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο), όπου η μείωση των μισθολογικών απολαβών έχει οδηγήσει σε αδυναμία των νέων γιατρών να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για να εργαστούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανούς κλίμακας μετανάστευση ιατρικού δυναμικού, μια πραγματική αφαίμαξη της χώρας από πρωτοπόρο επιστημονικό δυναμικό (η εκπαίδευση του οποίου έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στο ελληνικό κράτος.. ). Εμείς, σε κάθε περίπτωση δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αντίθετα, ως νέοι γιατροί προσπαθούμε να ανατρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση, μαζί με το υγειονομικό κίνημα, τους ασθενείς και το συνολικό λαϊκό κίνημα.

4.  Στην κατηγορία των ειδικευομένων γιατρών γίνεται μια προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας ενιαίας συνδικαλιστικής δομής. Πως θεωρείτε ότι θα βοηθήσει αυτό  το συνδικαλιστικό κίνημα;  

Οι ειδικευόμενοι γιατροί, όπως και όλοι οι νέοι γιατροί που απασχολούνται στο ΕΣΥ, εντάσσονται καταρχήν κανονικά στην συνδικαλιστική δομή του κλάδου, περιφερειακές ενώσεις γιατρών, ΟΕΝΓΕ, αλλά ταυτόχρονα πολλοί νέοι γιατροί είναι πρωτοπόροι  αγωνιστές στα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων. Οι ειδικευόμενοι γιατροί, βρισκόμαστε σε μια αναζήτηση και προσπάθεια να οργανώσουμε και μια επιπλέον συνδικαλιστική δομή που θα μπορεί σε τοπικό επίπεδο να εκφράσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα μας, ενώ επιπλέον διερευνάται και η δυνατότητα του πανελλαδικού συντονισμού αυτών των δομών για ενιαιοποίηση της έκφρασης μας.   Έτσι τα τελευταία χρόνια ιδρύονται σε όλη την Ελλάδα σύλλογοι ειδικευόμενων, ή ακόμα ενεργοποιούνται αδρανείς σύλλογοι. Θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη αν αυτοί οι σύλλογοι καταφέρουν να αποκτήσουν και πανελλαδική ενιαία έκφραση. Οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την επιλογή είναι ο εκφυλισμός σε πολλές περιπτώσεις των περιφερειακών ενώσεων γιατρών και του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο, αλλά κυρίως το γεγονός πως τα ιδιαίτερα θέματα των νέων γιατρών, τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω, δεν είναι εύκολο να βρουν άλλη οδό έκφρασης. Η προσπάθεια των ειδικευόμενων να αποκτήσουν δομές συνδικαλιστικής συγκρότησης, δεν έχει διασπαστικό χαρακτήρα προς τον υπόλοιπο κλάδο και την συγκρότηση του, αντίθετα συμβάλλει στην συνολική αναζωογόνηση του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι ειδικευόμενων έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν και τις πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ, αλλά και να δώσουν νέα πνοή στα σωματεία εργαζομένων. Η προσπάθεια αυτή, νομίζουμε ότι συμβάλλει στην διαδικασία μια πιο ταξικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, στη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

5. Ποιες είναι οι επόμενες αγωνιστικές κινήσεις που θα αναπτύξει ο κλάδος;

Η νέα χρονιά ξεκινάει με καλούς οιωνούς, αν λάβουμε υπόψη την ανατροπή του 25ευρου. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία συνελεύσεων και ζυμώσεων στα νοσοκομεία για την τακτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στο κλείσιμο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μετά τις εξελίξεις με τον ΕΟΠΠΥ. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάργηση και του 5ευρου που έχει επιβληθεί στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παραμένουν ενεργά τα αιτήματα του κλάδου σε σχέση με το κλείσιμο νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός, τόσο μεταξύ των υγειονομικών, όσο μεταξύ του συνόλου των αγωνιζόμενων κλάδων, ώστε να συμβάλλουμε στη συνολική ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.  Να αναμένετε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες..

Διαβάστε τη συνέντευξη στο AlfaVita.gr  του Π. Παπανικολάου, μέλους του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και γιατρού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας .

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα