Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους (όλων των κατηγοριών) στην πορεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις,
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους (όλων των κατηγοριών) στην πορεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις,

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται για ακόμα μία χρονιά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων αφού εκτός των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας θα έχουν για πρώτη φορά φέτος να αντιμετωπίσουν και την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Επιπλέον από τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις επιστρέφουν και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Μία ακόμα αλλαγή που έρχεται για πρώτη φορά φέτος αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει τις βάσεις εισαγωγής είναι και η ύπαρξη ενός δεύτερου μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα ΙΕΚ.

Ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να συμπληρώσει εάν το θέλει δύο μηχανογραφικά δελτία. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Ένα ακόμα γεγονός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που εντείνει την αγωνία για τους μαθητές είναι το γεγονός ότι τα Σχολεία παραμένουν κλειστά χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

Ωστόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις τις κάνει λόγο για το ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν κανονικά τον Ιούνιο.

Στον αντίποδα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προανήγγειλε σήμερα την παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν η απόφαση αυτή θα αφορά και την Γ΄ Λυκείου.

Η Ζέττα Μακρή δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προτεραιότητα Γυμνάσια και Λύκεια και ιδιαίτερα τα Λύκεια, λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις το 2021

H συζήτηση για το «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» των φετινών πανελληνίων εξετάσεων στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τεσσάρων βασικών παραγόντων και αυτοί δεν είναι άλλοι από:

  • Τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
  • Το «βαθμό δυσκολίας - ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις. 
  • Τον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. 
  • Τη σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. 
mathites_panellinies.jpg

Η μέχρι τώρα εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγείς είναι ότι θα ακολουθήσου ανοδικές τάσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τις βάσεις 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά, υπό το βάρος της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση των βάσεων και των επιδόσεων των υποψηφίων.

Οι φετινές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, κάτω από το πρίσμα και της πανδημίας, καθώς και η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν αποκλείεται να φέρουν τα «πάνω - κάτω» τόσο στις βάσεις όσο και στον προγραμματισμό των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν φέτος μία θέση στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

Οι Φιλολογικές Σχολές

Οι Σχολές που αφορούν τις σπουδές της ελληνικής γλώσσας, και όχι μόνο, επεκτείνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν Τμήματα Πανεπιστημίων και καλύπτουν διάφορες σπουδές της επιστήμης.

Η εισαγωγή στις Σχολές των φιλολογικών σχολών, όπως φαίνεται και παρακάτω, δεν απαιτεί ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς, αν και όπως είπαμε και παραπάνω αυτό φέτος ενδέχεται να αλλάξει.

Παρατηρούμε ότι την υψηλότερη βάση από τις παρακάτω σχολές έχει το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη με συνολικά 19.075 μόρια το 2020.

Να σημειωθεί πως οι Σχολές φιλολογίας ξένων γλωσσών απαιτούν από τους υποψηφίους και εξέταση σε ειδικό μάθημα της γλώσσας της Σχολής κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Από την άλλη μεριά, τη χαμηλότερη θέση στις βάσεις κρατάει το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στην Αθήνα με σύνολο 4.400 μόρια.

Τα μόρια των Φιλολογικών Σχολών όπως διαμορφώθηκαν το 2020:

  • Τμήμα Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 14.550
  • Τμήμα Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ 13.525
  • Τμήμα Φιλολογίας (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 9.825
  • Τμήμα Φιλολογίας (Καλαμάτα) - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 8.900
  • Τμήμα Φιλολογίας (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών 11.525
  • Τμήμα Φιλολογίας (Ρέθυμνο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης 8.525
  • Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Κομοτηνή) - ΔΠΘ 8.300
  • Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Κομοτηνή): 7.700
  • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 18.385
  • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ 19.075
  • Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών(Αθήνα) - ΕΚΠΑ 12.275
  • Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 8.945
  • Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 6.775
  • Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ 7.375
  • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 7.100
  • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ 5.380
  • Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 4.400
  • Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη)  - ΑΠΘ 6.340
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 13.175
  • Τμήμα Φιλοσοφίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 12.975
  • Τμήμα Φιλοσοφίας (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 8.650
  • Τμήμα Φιλοσοφίας (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών: 9.925
  • Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 12.800
  • Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 8.400
  • Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα) - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 8.625
  • Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 11.275
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Αθήνα) - ΕΚΠΑ 15.150
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ 14.450
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 9.525
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης 8.750

Να σημειωθεί ότι για Σπουδές στην ειδική αγωγή υπάρχει το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στον Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που προετοιμάζει τους φοιτητές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσοι φιλόλογοι επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ειδική αγωγή πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη