Thumbnail
Ιταλία - Κροατία

Η Labin είναι μιά μικρή πόλη βορειοδυτικά της Κροατίας στο κέντρο της περιοχής με τα ανθρακωρυχεία στην περιοχή Ίστρια.
Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Ίστρια έγινε μέρος του βασιλείου της Ιταλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 σε αυτή την περιοχή κατοικούσαν περίπου 2.000 ανθρακωρύχοι διαφόρων εθνικοτήτων όπως Κροάτες, Ούγγροι, Σλοβάκοι, Πολωνοί, Τσέχοι, Ιταλοί, Γερμανοί και Σλοβένοι.

Το 1920 το Biennio Rosso στην Ιταλία ξεκίνησε μαζικές απεργίες στα εργοστάσια και καταλήψεις που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Αυτό το κίνημα των εξεγέρσεων έφτασε και στο Labin και έγιναν πολλές απεργίες οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας.

Όπως και σε όλη την Ιταλία έτσι και σε αυτή την περιοχή την μαχητικότητα των εργαζομένων ακολούθησε η φασιστική αντίδραση η οποία ενισχυόταν από τους εργοδότες.
Στις 1 Μαρτίου 1921 ο ηγέτης των ανθρακωρύχων Giovanni Pipano δέχθηκε σφοδρή επίθεση από φασίστες και χτυπήθηκε άσχημα στον σταθμό των τρένων Pazin. Σε αντίδραση αυτής της αποτρόπαιας επίθεσης οι εργαζόμενοι στις 3 Μαρτίου αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο με τη φράση "Kova je nasa", δηλαδή το ορυχείο είναι δικό μας. Χωρικοί έφτασαν από την επαρχία για να τους ενισχύσουν και δημιουργήθηκαν ένοπλες φρουρές για να στηρίξουν την απόφασή τους.

Στις 7 Μαρτίου οι ανθρακωρύχοι ανακήρυξαν την ίδρυση της Δημοκρατίας του Labin και ύψωσαν μία σημαία με ένα σφυροδρέπανο. Συγκρότησαν μία κεντρική επιτροπή ως βασικό κορμό ώστε να παίρνονται αποφάσεις με μαζικές συζητήσεις και πλήρη ισότητα στις διαφορετικές εθνικότητες των εργαζομένων. Παρουσίασαν δε τα αιτήματά τους στον εργοδότη τους απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Οι ιδιοκτήτες όμως των ανθρακωρυχείων είχαν άλλη άποψη και έτσι στις 21 Μαρτίου οι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν να θέσουν σε λειτουργεία τα ορυχεία με δική τους διεύθυνση.
Μετά από ένα μήνα η εργοδοσία αποφάσισε να σταματήσει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και να καλέσει το στρατό.
Στις 8 Μαρτίου περίπου 1.000 στρατιώτες και αστυνομικοί επιτέθηκαν στο ορυχείο από ξηρά και από θάλασσα. Οι ανθρακωρύχοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και οπισθοχώρησαν, προσπάθησαν να αμυνθούν αλλά ήταν πολύ άσχημα οπλισμένοι και αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Δύο ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.
52 ανθρακωρύχοι κατηγορήθηκαν για εγκλήματα όπως ίδρυση σοβιετικού καθεστώτος, κατοχή εκρηκτικών κ..λπ. Όμως επειδή κανένας ανθρακωρύχος δεν βρέθηκε να καταθέσει εναντίον άλλου δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο ενώ η στήριξη του τοπικού πληθυσμού ήταν ένα παραπάνω στοιχείο ώστε να μην προχωρήσουν στη δίκη των 52. Οι κάτοικοι του Labin συνέχισαν να αντιστέκονται και όταν αργότερα ήρθε στην εξουσία ο Μουσολίνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mousika_2.jpg
Μουσικά Σχολεία: Νέα εγκύκλιος για την εισαγωγή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους

Νέα εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των

Μουσικά Σχολεία: Νέα εγκύκλιος για την εισαγωγή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους
ποσυπ
37ο Συνέδριο ΠΟΣΥΠ: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ - Τα ονόματα
Στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου στις 12, 13 και 14 Μαΐου 2025 συζητήθηκαν τα προβλήματα της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και εξουσιοδοτήθηκε το...
37ο Συνέδριο ΠΟΣΥΠ: Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ - Τα ονόματα