Ο Στέφανος Αρετάκης είναι αναμφίβολα ένα μαθηματικό φαινόμενο. Ολοκλήρωσε το προπτυχιακό του πρόγραμμα στην Ελλάδα μέσα σε ενάμιση χρόνο με άριστα (10), ενώ πριν καν ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Cambridge, είχε ανακαλύψει ένα σημαντικό επιστημονικό νήμα που ανοίγει νέους δρόμους στη θεωρητική φυσική.
Η μεγαλύτερη του συνεισφορά είναι η απόδειξη ύπαρξης μιας νέας αστάθειας στις «ακραίες» Μελανές Οπές, γνωστή πλέον διεθνώς ως «αστάθεια Αρετάκη», η οποία μελετάται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί αντικείμενο πολλών σύγχρονων επιστημονικών ερευνών.
Η διαδρομή από το Παγκράτι στον Καναδά
Γεννημένος στην Αθήνα το 1987, ο Στέφανος Αρετάκης πέρασε το δημοτικό στο Παγκράτι και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Πάτρα για το γυμνάσιο και το λύκειο. Εκεί αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στα μαθηματικά, ολοκληρώνοντας το πανεπιστήμιό του σε μόλις 1,5 χρόνο, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σήμερα, ο 35χρονος Έλληνας επιστήμονας είναι Επίκουρος Καθηγητής Θεωρητικών Μαθηματικών στο University of Toronto, απολαμβάνοντας παγκόσμια αναγνώριση για τις ανακαλύψεις του.

«Οι αποτυχίες με έμαθαν περισσότερα από τις επιτυχίες»
Μιλώντας στο schoolwave, ο Στέφανος Αρετάκης θυμάται: «Στο Γυμνάσιο ήθελα να ήμουν αόρατος. Υπήρχαν καθηγητές που μου έκαναν ένα είδος bullying. Σχεδόν τους ενοχλούσε που με ενδιέφεραν μόνο τα μαθηματικά. Ακόμα και ο μαθηματικός μου, θυμάμαι, μου είχε κάνει παρατήρηση που στα διαγωνίσματα έλυνα πολύ γρήγορα τα προβλήματα και παρέδιδα την κόλλα μου. ‘Αυτό που κάνεις είναι προσβλητικό για τους συμμαθητές σου!’ μου είχε πει. Ευτυχώς στο Λύκειο με άφησαν πιο ήσυχο. Στα 18 μου έκανα αίτηση σε επτά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Με απέρριψαν όλα! Ίσως ακριβώς επειδή είχα καλούς βαθμούς μόνο στα μαθηματικά και στα υπόλοιπα μαθήματα όχι.
Απ΄την άλλη, οι Αμερικάνοι είναι πάρα πολύ καλοί στο ποιους διαλέγουν για φοιτητές. Διαλέγουν τους πάρα πολύ καλούς αλλά και αυτούς που ‘πρέπει’ να διαλέξουν γιατί έχουν πίσω τους μια περιουσία ή ένα όνομα. Το διαπίστωσα και ο ίδιος, όταν έκανα αίτηση για να με πάρουν στο Harvard, όπου έπρεπε να μου πάρει συνέντευξη ένας Έλληνας απόφοιτος του Harvard και να τους πει μετά τη γνώμη του. Ε λοιπόν για αυτές τις συνεντεύξεις είχα πάει στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας: Κολωνάκι, Ψυχικό, Εκάλη… Όλοι οι απόφοιτοι εκεί έμεναν!»
Με το χιούμορ του, πρόσθεσε: «Εξάλλου, δεν έχετε παρά να δείτε τους πολιτικούς μας… Οι περισσότεροι έχουν τελειώσει το Harvard!»
Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι οι αποτυχίες έδειξαν τον δρόμο για την ακαδημαϊκή του πορεία, όχι μόνο οι επιτυχίες.
Από τα μαθηματικά ως το διεθνές επιστημονικό προσκήνιο
Για τον Στέφανο, τα μαθηματικά δεν ήταν απλώς αγαπημένο μάθημα, αλλά παιχνίδι σκέψης και λογικής που τον καθοδήγησε στη ζωή του και στην καριέρα του.
Η ανακάλυψη της «αστάθειας Αρετάκη» έχει ανοίξει διεθνώς νέους δρόμους στην επιστήμη της Φυσικής, καθιστώντας τον Έλληνα επιστήμονα σημείο αναφοράς για μελέτες πάνω στις Μελανές Οπές και τη θεωρητική φυσική.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Στέφανου Αρετάκη στο OPEN TV και ανακαλύψτε την ιστορία ενός μαθηματικού που ξεχώρισε από νωρίς και πλέον αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ