Thumbnail
Εκλογές ΗΠΑ 2016

Η ώρα για την μεγάλη μάχη στην κούρσα διαδοχής του Μπάρακ Ομπάμα έφτασε. Περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εκλέξουν τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται την Τρίτη στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν εκτός από τον νέο τους πρόεδρο, τα μέλη του νέου Κογκρέσου, καθώς και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους, σε ένα περίπλοκο και ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα.

Πώς λειτουργεί το κολέγιο των εκλεκτόρων

Οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια -DC) έχουν ορίσει έναν αριθμό «εκλεκτόρων» στο κολέγιο των εκλεκτόρων, περίπου ανάλογο με το μέγεθος της κάθε πολιτείας. Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ το αραιοκατοικημένο Ουαϊόμινγκ και η μικροσκοπική Ουάσινγκτον DC έχουν μόλις τρεις η κάθε μία.

Υπάρχουν 538 εκλέκτορες και για να κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, δηλαδή το ήμισυ συν έναν.

Ουσιαστικά, οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για τους εκλέκτορες και όχι για τους ίδιους τους υποψήφιους. Οι εκλέκτορες είναι πολιτειακοί αξιωματούχοι ή ανώτατα κομματικά στελέχη, που συνήθως όμως δεν κατονομάζονται στα ψηφοδέλτια.

Ο αριθμός των εκλεκτόρων της κάθε πολιτείας ισοδυναμεί και με τον αριθμό των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σχεδόν όλες οι πολιτείες –πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα- χρησιμοποιούν ένα σύστημα στο οποίο «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», άρα αν κερδίσεις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, τότε παίρνεις και όλες τις ψήφους του κολεγίου των εκλεκτόρων.

Το «κλειδί» για τη νίκη οποιουδήποτε κόμματος στις προεδρικές εκλογές, είναι να «στοχεύσει» σε συγκεκριμένες πολιτείες που θεωρούνται «πεδία μάχης». Υπάρχουν αρκετές τέτοιες πολιτείες –οι αμφίρροπες πολιτείες, ή swing states- που στις πρόσφατες εκλογές έχουν «γυρίσει» είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Αυτές είναι που κρατούν το «κλειδί» για τη νίκη ενός κόμματος στις εκλογές.

Τι είναι οι αμφίρροπες πολιτείες

Εκλογές ΗΠΑ 2017

Για τις φετινές εκλογές, οι σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες είναι η Φλόριδα, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια. Άλλες σημαντικές πολιτείες είναι το Ουινσκόνσιν, το Νιου Χάμσαϊαρ, η Μινεσότα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Κολοράντο και η Βόρεια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον στοχεύει να «κλέψει» από τους Ρεπουμπλικανούς Αριζόνα, Μιζούρι και Τζόρτζια, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται αποφασισμένος να παλέψει σκληρά για να μην περάσουν οι συγκεκριμένες Πολιτείες σε...χέρια Δημοκρατικών.

Παραδοσιακά αμφίρροπες Πολιτείες είναι και η Αϊόβα και η Πενσιλβάνια, ενώ κρίσιμη θα είναι η μάχη και για Πολιτείες με εθνοτική πολυμορφία, όπως το Κολοράντο και η Νεβάδα.

Οι πολιτείες αυτές μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

-Τα... διαμάντια του στέμματος

Στις πρόσφατες εκλογές, η προεδρία εξασφαλίστηκε μέσω της Φλόριδας και του Οχάϊο. Πρόκειται για την 3η και την 7η μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, με 29 και 18 εκλεκτορικές ψήφους αντίστοιχα, οι οποίες διαρκώς ψηφίζουν πότε το ένα και πότε το άλλο κόμμα.

Οι δυο πολιτείες αυτές είναι που βγάζουν τον πρόεδρο εδώ και πέντε δεκαετίες. Το αποτέλεσμα στο Οχάιο αντανακλά το εθνικό αποτέλεσμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1960, ενώ το αποτέλεσμα στη Φλόριδα διαφοροποιήθηκε από το εθνικό αποτέλεσμα μόνο μια φορά κατά την ίδια περίοδο.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον δαπανούν πολύ χρόνο και πόρους στο Οχάιο και στη Φλόριδα.

Οι πολιτείες που πρέπει να κρατήσει ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2017

Λόγω των δημογραφικών αλλαγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη μη δημοφιλία του Τραμπ, κάποιες πολιτείες που ήταν κάποτε αποκλειστικά Ρεπουμπλικανικές, τώρα έχουν γίνει προσβάσιμες και τους Δημοκρατικούς στις φετινές εκλογές.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα το 2008, ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που το κατάφερε, μετά τον Τζίμι Κάρτερ. Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε την πολιτεία αυτή το 2012 και τώρα φαίνεται πως θα είναι «κορώνα-γράμματα» για τον Τραμπ και την Κλιντον.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών ελπίζει να διευρύνει τον χάρτη με νίκες στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και το Μιζούρι, που για σχεδόν δυο δεκαετίες ψηφίζουν πάντα Ρεπουμπλικάνους.

Λόγω της κατάστασης σε άλλες περιοχές, ο Τραμπ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τις πολιτείες αυτές να αλλάξουν χέρια το 2016.

-Τα «κατάλοιπα» της «συμμαχίας Ομπάμα»

Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το κολέγιο των εκλεκτόρων με μεγάλη διαφορά τόσο το 2008 όσο και το 2012, έχοντας κερδίσει παραδοσιακές αμφίρροπες πολιτείες όπως η Άιοβα και η Πενσιλβάνια.

Βοήθησε επίσης ώστε να περάσουν στους Δημοκρατικούς πολιτείες με εθνοτική πολυμορφία, όπως το Κολοράντο και η Νεβάδα. Τέλος, αξιοποίησε τη δημοφιλία του στους ψηφοφόρους των προαστίων ώστε να περάσουν στους Δημοκρατικούς πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πιθανό να κρατήσει το Κολοράντο, την Πενσιλβάνια και τη Βιρτζίνια, ενώ αμφίρροπες παραμένουν οι Άιοβα και Νεβάδα.

Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη του αναμενόμενου πρόκληση στο Νιου Χάμσαϊαρ, που ψήφισε υπέρ των Δημοκρατικών σε κάθε μια από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, πλην του 2000.

Πληροφορίες από euro2day.gr και cnn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δολοφονία πρωθυπουργού στη Σλοβακία
Σλοβακία: Τα πρώτα λόγια του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο;
Τι είπε για την πράξη του ο 71χρονος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα, που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
Σλοβακία: Τα πρώτα λόγια του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο;
Πορεία για την Παλαιστίνη
Πλημμύρισαν οι δρόμοι για την Παλαιστίνη: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία (Φωτογραφίες)
Ένταση μετά το τέλος της πορείας για την Παλαιστίνη -Aστυνομικοί πέταξαν κρότου-λάμψης εναντίον των διαδηλωτών
Πλημμύρισαν οι δρόμοι για την Παλαιστίνη: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία (Φωτογραφίες)