Τι σημαίνει η λέξη "ηδύοσμος"
Η λέξη "ηδύοσμος" προκύπτει από τη σύνθεση των αρχαίων ελληνικών λέξεων "ἡδύς", που σημαίνει "γλυκός" ή "ευχάριστος", και "ὀσμή", δηλαδή "μυρωδιά". Κατά λέξη, λοιπόν, ηδύοσμος είναι "το φυτό με τη γλυκιά μυρωδιά". Και πράγματι, όταν τρίψουμε τα φύλλα του, αναδύεται ένα φρέσκο και αρωματικό άρωμα, που το κάνει αγαπητό σε μαγείρους, βοτανολόγους και βοτανολάτρες.
Στη σύγχρονη γλώσσα, ο ηδύοσμος είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως δυόσμος, ένα από τα πιο διαδεδομένα αρωματικά φυτά στη μεσογειακή κουζίνα.
Η μυθολογική του καταγωγή
Η ιστορία του φυτού είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με την παράδοση, η μίνθη (ή μέντα), από την οποία προέρχεται ο ηδύοσμος, ήταν μια νύμφη. Ο Άδης, θεός του Κάτω Κόσμου, την ερωτεύτηκε, γεγονός που προκάλεσε τη ζήλεια της Περσεφόνης. Η θεά, εξοργισμένη, κυνήγησε τη μίνθη μέχρι που την καταπάτησε στο έδαφος. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο φύτρωσε ένα φυτό με έντονο άρωμα, σαν υπενθύμιση της παρουσίας της.
Το φυτό αυτό ονομάστηκε "μίνθη" από τους αρχαίους Έλληνες, ενώ οι Ρωμαίοι το είπαν mentha, λέξη από την οποία προέρχεται και η σημερινή διεθνής ονομασία της μέντας. Ο ηδύοσμος, ή αλλιώς δυόσμος, αποτελεί μια από τις πιο ήπιες και ευωδιαστές ποικιλίες του φυτού.
Η χρήση του στην αρχαιότητα
Πέρα από την καθημερινή του χρήση ως μυρωδικό, ο ηδύοσμος κατείχε ιδιαίτερη θέση και σε τελετουργικά. Θεωρούταν σύμβολο ελπίδας και χρησιμοποιούνταν στις ταφικές τελετές. Επιπλέον, αποτελούσε συστατικό του «κυκεώνα», του μυστηριακού ποτού που έπιναν οι μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ