Ο ανερχόμενος ρόλος των μυκήτων εν μέσω κλιματικής αλλαγής
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η παρουσία των μυκήτων γίνεται πιο επιθετική, μετατρέποντας τους από συμμάχους της φύσης σε εν δυνάμει απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι μύκητες προσαρμόζονται πιο εύκολα στο θερμότερο περιβάλλον και αναπτύσσονται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα, παθογόνα στελέχη που προσβάλλουν ακόμη και τον άνθρωπο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το φυσικό τείχος προστασίας του ανθρώπινου σώματος: τη θερμοκρασία των 36-37°C. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυξάνονται και οι πιθανότητες οι μύκητες να επιβιώνουν εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

Η απειλή δεν περιορίζεται μόνο σε άμεσες μολύνσεις. Φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας σε κατοικίες, επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα και προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα. Επιπλέον, οι μύκητες παράγουν μυκοτοξίνες τοξικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα, με αρνητικές επιπτώσεις στη μακροχρόνια υγεία.

Παρόλο που η εικόνα μοιάζει βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως στη σειρά The Last of Us, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πυρήνας της υπόθεσης δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ενδεικτικά, ο μύκητας Aspergillus fumigatus παρουσιάζει πλέον ποσοστά ανθεκτικότητας σε κοινά φάρμακα που φτάνουν το 95% στο Βιετνάμ. Παράλληλα, ο Candida auris, που ανακαλύφθηκε μόλις το 2009, εξαπλώνεται παγκοσμίως με θνησιμότητα που αγγίζει ακόμη και το 60%.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι μύκητες μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη φαρμάκων που τους στοχεύουν χωρίς να βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η χρήση μυκητοκτόνων στη γεωργία και το διεθνές εμπόριο ενισχύουν την εξάπλωση και την ανθεκτικότητα αυτών των οργανισμών.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μύκητες εχθροί. Πολλοί είναι απαραίτητοι για την υγεία του εδάφους, την ανακύκλωση της οργανικής ύλης και την αποθήκευση άνθρακα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν μια ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. Χρειάζονται επενδύσεις στην έρευνα, βελτίωση της παγκόσμιας επιτήρησης και ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Καθώς ο κόσμος αλλάζει ραγδαία λόγω της κλιματικής κρίσης, οι μύκητες μπορεί να αποδειχθούν τόσο κίνδυνος όσο και σωτηρία. Η κατανόηση του διπλού τους ρόλου είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας και της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα