μύκητες
Ασαφές παραμένει επίσης πώς καταφέρνουν οι μύκητες να εγκατασταθούν στους όγκους

Ερευνητές ανακάλυψαν μονοκύτταρους μύκητες να αναπτύσσονται μέσα σε όλους τους καρκινικούς όγκους που εξετάστηκαν, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές αν οι μικροοργανισμοί ευθύνονται για τις νεοπλασίες ή επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

«Η διαπίστωση ότι οι μύκητες απαντούν συχνά σε ανθρώπινους όγκους μάς αναγκάζει να μελετήσουμε καλύτερα τις δυνητικές επιδράσεις τους και να επανεξετάσουμε σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο μέσα από τον φακό του μικροβιώματος», λέει ο Ραβίντ Στράουσμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Στράουσμαν συμμετείχε σε μία από τις δύο μελέτες για το θέμα που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Η διεθνής ομάδα του εξέτασε δείγματα από 17.401 ασθενείς με 35 μορφές καρκίνου και εντόπισε DNA και κύτταρα μυκήτων σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αν και κάθε τύπος καρκίνου βρέθηκε να συνυπάρχει με διαφορετικά είδη μυκήτων.

Για παράδειγμα, ένα είδος μύκητα βρέθηκε να συνδέεται με τον καρκίνο του στήθους σε ασθενείς άνω των 50 ετών, ενώ ένα άλλο είδος φαίνεται πως χαρακτηρίζει τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων εξετάζουν δείγματα καρκίνων του πεπτικού συστήματος, του πνεύμονα και του στήθους και εντοπίζουν μύκητες από τα γένη Candita, Blastomyces και Malassezia αντίστοιχα. Τα υψηλά επίπεδα μυκήτων Candida, οι οποίοι είναι μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου αλλά και προκαλούν και λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, βρέθηκε να συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάστασης και θανάτου.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν υπάρχει αιτιώδεις σχέση ανάμεσα στους μονοκύτταρους μύκητες και τον καρκίνο, ή αν η σχέση είναι έμμεση, επειδή για παράδειγμα οι καρκινικοί όγκοι προσφέρουν με κάποιο τρόπο φιλόξενο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

Ασαφές παραμένει επίσης πώς καταφέρνουν οι μύκητες να εγκατασταθούν στους όγκους.

Κατά κάποιο τρόπο όμως η παρουσία τους δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι μύκητες είναι αναπόσπαστο τμήμα της μικροχλωρίδας του εντέρου, του στόματος και του δέρματος, επισημαίνει ο Ρομπ Νάιτ του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο, μέλος της ομάδας που υπογράφει την πρώτη δημοσίευση.

Όπως σχολίασαν στον δικτυακό τόπο του Nature ανεξάρτητοι ειδικοί, πολλοί από τους μύκητες που ανιχνεύθηκαν βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι τα δείγματα δεν αποκλείεται να επιμολύνθηκαν μετά τη συλλογή τους.

Το γεγονός όμως ότι οι μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν με δύο ανεξάρτητες μελέτες υποδεικνύει ότι η απίθανη συνύπαρξη είναι υπαρκτό φαινόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διακοπή της κυκλοφορίας από την Ελευσίνα έως τον Ισθμό
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου, ενώ αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο,...
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
teacher
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!
Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για μια εργασιακή κόλαση. Ο σκοταδισμός και η πολιτική ανελευθερία σε όλο της το μεγαλείο!
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!