Erasmus+
Μαθητές από την Ελλάδα στο πλευρό της φύσης: Εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία με μήνυμα για το περιβάλλον

Με τον συμβολικό τίτλο «Υπήρχε ένα δάσος… δεν ήμαστε εκεί, δε θα είμαστε εκεί… θα υπάρχει όμως το δάσος», μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Ιταλία για να συμμετάσχουν σε διεθνές πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η ομάδα, που απαρτιζόταν από τις εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Παλαιογιάννη και Πηνελόπη Μορτάκη και τους μαθητές της ΣΤ' τάξης Βλάχο Γεώργιο, Δημητριάδη Φιλαρέτη και Μενύχτα Δημήτριο, επισκέφθηκε το σχολείο I.C. Pianello VT στο Agazzano της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “There was a forest - we were not there, there will be no us - there will be a forest”.

Η δράση, με συμμετοχές από Ιταλία, Κύπρο και Πολωνία (η οποία και συντόνιζε το πρόγραμμα), είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων. Οι μαθητές εργάστηκαν με βάση τις αρχές STEAM, πραγματοποιώντας επιτόπιες μετρήσεις στο δάσος, παρατηρώντας είδη φυτών και μελετώντας τη ζωή του δάσους μέσα από επιστημονική και καλλιτεχνική προσέγγιση.

Η επιστροφή στην τάξη συνοδεύτηκε από δημιουργική εργασία: αφίσες, ζωγραφιές, λογότυπα, μελέτη κειμένων και ποιημάτων, ακόμη και παραγωγή τραγουδιών, όλα εμπνευσμένα από το δάσος. Η δράση, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στη φύση. Οι μαθητές γνώρισαν μνημεία και στοιχεία της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ήρθαν σε επαφή με παιδιά από διαφορετικές χώρες, ενισχύοντας τη γλωσσική τους ικανότητα στα αγγλικά και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Μια εμπειρία που άφησε έντονο αποτύπωμα: συνεργασία, ανταλλαγή ιδεών, επαφή με τη φύση και ένα ηχηρό μήνυμα ότι το μέλλον του πλανήτη είναι υπόθεση όλων.

Αναλυτικά

Τίτλος:” Υπήρχε ένα δάσος…δεν ήμαστε εκεί, δε θα είμαστε εκεί…θα υπάρχει όμως το δάσος” 

Σκοπός: Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς Παλαιογιάννη Παναγιώτα και Μορτάκη Πηνελόπη καθώς και από τους μαθητές της ΣΤ τάξης    Βλάχο Γεώργιο, Δημητριάδη Φιλαρέτη και Μενύχτα Δημήτριο, ταξίδεψε στο σχολείο I.C Pianello VT στο Agazzano της Ιταλίας, ώστε να συμμετέχει στο  πρόγραμμα “There was a forest-we were not there,there will be no us-there will be a forest”, με συνεργάτες μαθητές και δασκάλους από την Ιταλία, την Κύπρο και την Πολωνία ,που ήταν ο συντονιστής του προγράμματος.

            

Στο σχολείο τρέξαμε όλο το πρόγραμμα με τις αρχές STEAM .

Μέσα στο δάσος με επιστημονικό τρόπο κάναμε μετρήσεις, ανακαλύψαμε είδη φυτών,γνωρίσαμε ένα πολύτιμο οικοσύστημα και νιώσαμε τη ζωή του. Γυρίζοντας στην τάξη , με την βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργήσαμε logo, αφίσες και ζωγραφιές. Μελετήσαμε κείμενα και ποιήματα για το δάσος,ακόμα και τραγουδια και κάναμε τη δική μας παραγωγή γραπτού λόγου.

 

Οι φίλοι μας οι Ιταλοί, εκτός από το δάσος, μας ξενάγησαν και στα μνημεία της ιστορίας του τόπου τους

 Πολύ σημαντικό ήταν ότι μάθαμε να συνεργαζόμαστε με παιδιά από άλλες χώρες για έναν κοινό σκοπό, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας στην Αγγλική γλώσσα, ανταλλάξαμε απόψεις, μάθαμε για τον τρόπο ζωής των άλλων παιδιών και νιώσαμε πολίτες της Ευρώπης! Τώρα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ό,τι μάθαμε και να ενημερώσουμε και τους συμμαθητές μας!     Υπέροχη εμπειρία!!!

             

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

katharisma
Καθαριστικό με λεμόνι και ξύδι: Λύση για όλο το σπίτι με φυσικό τρόπο
Με βασικά υλικά όπως το λεμόνι και το ξύδι, μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα ένα οικολογικό, ασφαλές και αποτελεσματικό καθαριστικό, κατάλληλο για...
Καθαριστικό με λεμόνι και ξύδι: Λύση για όλο το σπίτι με φυσικό τρόπο
ματ χτυπούν την πορεία υπερ παλαιστίνης
Τα ΜΑΤ διέλυσαν την ειρνηνική πορεία για την Παλαιστίνη - Έριξαν χημικά
νταση στην Ομόνοια μετά από ειρηνική πορεία υπέρ της Παλαιστίνης. Παρέμβαση των ΜΑΤ έριξαν κρότου λάμψης και χημικά και απώθησαν τους διαδηλωτές
Τα ΜΑΤ διέλυσαν την ειρνηνική πορεία για την Παλαιστίνη - Έριξαν χημικά