krasi
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τη ραγδαία αύξηση της ρύπανσης με TFA στα ευρωπαϊκά κρασιά.

Ένα άκρως ανησυχητικό εύρημα έφερε στο φως νέα έκθεση του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα (PAN Europe), η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2025. Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλά από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κρασιά περιέχουν υψηλά επίπεδα TFA (τριφθοροξικό οξύ), ενός μόνιμου χημικού υποπροϊόντος που προέρχεται από PFAS φυτοφάρμακα και φθοριούχα αέρια.

Τα επίπεδα TFA που εντοπίστηκαν σε δείγματα από 10 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ήταν έως και 100 φορές υψηλότερα από εκείνα που επιτρέπονται στο πόσιμο ή επιφανειακό νερό.

Τι δείχνει η νέα ευρωπαϊκή έρευνα
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 49 ετικέτες κρασιών – από τις οποίες 39 ήταν πρόσφατης παραγωγής και 10 παλαιότερες, πριν το 1988. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά:

Το TFA βρέθηκε σε κάθε σύγχρονο κρασί.

Αντιθέτως, κανένα από τα παλαιά κρασιά δεν εμφάνισε ίχνη της ουσίας.

Η μέση συγκέντρωση TFA ήταν 110 μg/l, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε τα 320 μg/l.

Η αύξηση των επιπέδων TFA φαίνεται να ξεκίνησε μετά το 2010, μια περίοδο που συμπίπτει με τη διευρυμένη χρήση φυτοφαρμάκων τύπου PFAS στη γεωργία.


Από τα κρασιά που εξετάστηκαν, το 94% των μη βιολογικών περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ακόμη και έως οκτώ διαφορετικές χημικές ουσίες στο ίδιο δείγμα. Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν και δύο PFAS μυκητοκτόνα: fluopyram και fluopicolide.

Το σοκαριστικό όμως είναι ότι και τα βιολογικά κρασιά παρουσίασαν ίχνη TFA, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρύπανση δεν περιορίζεται στην καλλιέργεια, αλλά έχει πλέον περάσει στο ευρύτερο περιβάλλον και στην τροφοαλυσίδα.

Το TFA και γιατί θεωρείται επικίνδυνο
Το TFA είναι προϊόν της αποσύνθεσης ανθεκτικών χημικών ενώσεων (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά μέσα, αντικολλητικά σκεύη και γεωργικά σκευάσματα. Πρόκειται για χημική ουσία που δεν διασπάται φυσικά και συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στο περιβάλλον.

Πρόσφατες έρευνες έχουν συσχετίσει το TFA με τοξικότητα στην αναπαραγωγή. Μια μελέτη του 2021 σε έμβρυα κουνελιών έδειξε σοβαρές δυσπλασίες, και σήμερα οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημόσια υγεία και τον πλανήτη συνολικά.

Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η γεωργία ευθύνεται για το 76% της συνολικής ρύπανσης με TFA, κυρίως μέσω της χρήσης PFAS φυτοφαρμάκων. Άλλες πηγές είναι οι εκπομπές από βιομηχανικά ψυκτικά (17%) και η απόρριψη αποβλήτων (6%).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ρύπανση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και διαρκώς αυξανόμενη. Χαρακτηριστικά, μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια, τα επίπεδα TFA τριπλασιάστηκαν στα ευρωπαϊκά κρασιά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν και ζητούν άμεση δράση
Ο Helmut Burtscher-Schaden, χημικός και συντονιστής της μελέτης, επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η παρουσία του TFA, αλλά η εκθετική του αύξηση. Ο καθηγητής Michael Müller από το Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ κάνει λόγο για σοβαρή απειλή για τη διατροφική ασφάλεια, ενώ και η υπεύθυνη πολιτικής του PAN Europe, Salome Roynel, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε άμεση απόσυρση όλων των PFAS ουσιών, ξεκινώντας με το φυτοφάρμακο flutolanil, του οποίου η χρήση κρίνεται μέσα στον Μάιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fidi
Άνδρας που δαγκώθηκε πάνω από 200 φορές από φίδια κρατά το κλειδί για το παγκόσμιο αντίδοτο
Μέχρι σήμερα έχει δεχτεί πάνω από 200 δαγκώματα και έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 700 ενέσεις τοξινών.
Άνδρας που δαγκώθηκε πάνω από 200 φορές από φίδια κρατά το κλειδί για το παγκόσμιο αντίδοτο