Από πού προέρχεται η διαφορά στο χρώμα;
Η απόχρωση του κελύφους δεν έχει σχέση με την ποιότητα του αυγού, αλλά προκύπτει από τη φυλή της κότας που το γέννησε. Οι λευκές κότες γεννούν συνήθως λευκά αυγά, ενώ οι καφέ ή κοκκινωπές κότες γεννούν καφέ αυγά. Το χρώμα είναι αποτέλεσμα της γενετικής και της παρουσίας συγκεκριμένων χρωστικών στο σώμα του πτηνού.
Υπάρχει διαφορά στη διατροφική αξία;
Ανεξάρτητα από την απόχρωση του κελύφους, η διατροφική αξία των αυγών είναι ουσιαστικά ίδια, εφόσον οι κότες έχουν παρόμοια διατροφή και συνθήκες εκτροφής. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι τα καφέ αυγά είναι πιο υγιεινά ή περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα λευκά.
Η γεύση και η ποιότητα παραμένουν ίδιες
Ούτε η γεύση, ούτε η θρεπτική αξία επηρεάζονται από το χρώμα του αυγού. Κατά την επιλογή αυγών, είναι προτιμότερο να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η ημερομηνία λήξης, ο τρόπος εκτροφής των πουλερικών (π.χ. ελεύθερης βοσκής ή σε κλουβί) και η κατηγορία ποιότητας (AA, A ή B), παρά το εξωτερικό χρώμα του κελύφους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ