Τι δεν πρέπει να κάνετε το πρωί όταν ξυπνήσετε
Η δημοφιλής συνήθεια μπορεί να πλήξει την λειτουργία του εγκεφάλου και την ευεξία

Το να έχει κάποιος μία ρουτίνα το βράδυ πριν μπει για ύπνο και το πρωί που ξυπνάει, μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του και να καταπολεμά το στρες. Υπάρχει, όμως, μία συνήθεια η οποία, εν αγνοία μας, υπονομεύει και τα δύο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάμε στο κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Παρότι φαινομενικά είναι αθώα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει η ψυχίατρος Dr. Nikole Benders-Hadi, από τη Νέα Υόρκη.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς. Παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από 7.000 εθελοντές ηλικίας 18-44 ετών είχε δείξει ότι οι οκτώ στους δέκα ελέγχουν το κινητό τους εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί. Το 62%, δε, ανέφεραν πως το ελέγχουν αμέσως μόλις ξυπνήσουν.

Η κίνηση αυτή, όμως, σημαίνει πως στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να ξυπνήσουν με ηρεμία το πρωί. Αντιθέτως, δέχονται έναν καταιγισμό από μηνύματα, ειδοποιήσεις, ειδήσεις και email που προκαλούν στρες και άγχος.

Πόσο μάλλον που η συνεχής χρήση του κινητού, από το πρωί ως το βράδυ, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

Επιδράσεις στον εγκέφαλο

Η ενασχόληση με το κινητό μέσα στην πρώτη ώρα από την πρωινή αφύπνιση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Κατ’ αρχάς, διαταράσσει τη διαδικασία της αφύπνισης και την σταδιακή αύξηση της εγρήγορσης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο – γεγονός που προκαλεί υπερδιέγερση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

«Όταν ξυπνάμε το πρωί, ο εγκέφαλός μας περνάει από το στάδιο του βαθέως ύπνου σε μία κατάσταση ημι-ονειροπόλησης», εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Jay Rai, από το Λονδίνο. «Ύστερα ξυπνάει εντελώς αλλά παραμένει χαλαρός και δεν επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες. Χρειάζεται λίγη ώρα για να  φτάσει στο στάδιο της πλήρους εγρήγορσης».

Όταν, όμως, κάποιος αρπάζει το κινητό μόλις ανοίξουν τα μάτια του και αρχίζει να διαβάζει, «αναγκάζει τον εγκέφαλό του να πάει απ’ ευθείας στο στάδιο της εγρήγορσης», συνεχίζει. «Επιπλέον, αν διαβάσετε κάτι αρνητικό, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του στρες και μπορεί να παραμείνετε σε ένταση για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Και αν αρχίσετε να απαντάτε σε μηνύματα και email, μπορεί να αποσπασθεί η προσοχή σας και να μην σας μείνει χρόνος για άλλες υποχρεώσεις πριν τη δουλειά».

Η ενασχόληση με το κινητό το πρωί μπορεί επίσης να καταπονήσει τα μάτια σας, τα οποία ακόμα προσαρμόζονται στη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως. Το επακόλουθο μπορεί να είναι ξηροφθαλμία αλλά και πονοκέφαλος, ο οποίος μπορεί να επιμείνει για πολλές ώρες.

Τι να κάνετε

Για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά, σταματήστε κατ’ αρχάς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ως ξυπνητήρι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να το αγγίξετε καθόλου το πρωί.

Φροντίστε, δε, να αλλάξετε την ρουτίνα σας, ώστε να το ανοίγετε αφού περάσει μία ώρα από το πρωινό ξύπνημα. Στο μεσοδιάστημα θα έχει ξυπνήσει καλά ο οργανισμός σας και θα έχετε προλάβει να τελειώσετε το ντους, τον καφέ και το πρωινό σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα