Thumbnail
Κοινή υπουργική απόφαση

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρέχεται και σε ιδιώτες η δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια νεκρών (ΚΑΝ), προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε, εφόσον οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απέναντι στο ατομικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει τον τρόπο της κηδείας του, το υπουργείο έχει χρέος και δεσμεύεται να το σεβαστεί.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης -και όχι μόνον- να σεβαστεί το ατομικό δικαίωμα επιλογής στον τύπο της κηδείας. Αποτελεί δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε με το να διευρύνουμε αυτή τη δυνατότητα, πέραν των δήμων και στους ιδιώτες» είπε ο υπουργός Εσωτερικών προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, η οποία έθεσε το θέμα με επίκαιρη ερώτησή της. Όταν δε, η κ. Βαγενά, αναλύθηκε σε λυγμούς περιγράφοντας την εμπειρία της με την αποτέφρωση του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλγαρία, ο κ. Σκουρλέτης της είπε: «Θέλω και προσωπικά να σας διαβεβαιώσω ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας».

«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Εφόσον δεν το κάνουν, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε ιδιώτες. Σύντομα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός. «Τι εμποδίζει τους δήμους να κάνουν το καθήκον τους; Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης. Εκφράζοντας δε την πεποίθηση πως υπάρχουν τέτοιου είδους «σκοταδιστικές δυνάμεις» εντός της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των «προοδευτικών ανθρώπων», οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το ατομικό δικαίωμα να πιέσουν και να δημιουργήσουν όλους εκείνους τους κατάλληλους όρους, ώστε να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.

Μετά την πρωτολογία του υπουργού, ο προεδρεύων, Σπύρος Λυκούδης, απευθύνθηκε συγκινημένος από την έδρα προς την Άννα Βαγενά: «Θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής σας».

«Το ξέρω και σας ευχαριστώ» απάντησε με δάκρυα στη μάτια εκείνη και κατέθεσε την εμπειρία της κατά την αποτέφρωση του συζύγου της, Λουκιανού Κηλαηδόνη, στη Βουλγαρία.

«Έπρεπε να βλέπατε -δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό- όταν ήμασταν στο γραφείο εκεί στη Σόφια και περιμέναμε... τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου ένας νεαρός Βούλγαρος και την πήρε μαζί του. Είναι μεγάλη παρηγοριά» είπε κλαίγοντας η βουλευτής και συνέχισε:

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας».


Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. οικ. 4932/2017

ΦΕΚ 441/Β/15-2-2017

Ρύθμιση θεμάτων τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης οστών νεκρών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το Άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α’98).

2. Το π.δ. 100/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», όπως ισχύει (Α’167).

3. Το π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114).

4. Το π.δ. 123/2016 (ΦΕΚ 208Α/04-11-2016) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων»(Α’208).

5. Το π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 210).

6. Την Υ198/16-11-2015 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο»

(Β’ 3722).

7. Τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3448/2006 «Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης» (Α’ 57).

8. Το ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21.09.2011) «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος», όπως ισχύει.

9. Το ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143/Α/17.06.2011) «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86Α) «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος-Νέα εταιρική μορφή-Σήματα-Μεσίτες Ακινήτων-Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις» και το ν. 4155/2013 (ΦΕΚ 120Α) «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

10. Την κοινή υπουργική απόφαση αρ. οικ. 20232/2010 «Ρύθμιση θεμάτων τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών» (Β’ 745).

11. Τα άρθρα 48-51 του ν.4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α’ 156).

12. Το άρθρο 14, 15 και 92 του ν. 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (Α’ 21).

13. Την υπουργική απόφαση αρ. οικ. 152442/5.10.2015 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για το είδος έργου με α/α 14β «Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών» της 12ης Ομάδας «Ειδικά Έργα και δραστηριότητες» (Παράρτημα XII) της υπ’ αριθμ. 1958/2012 (Β’/21) υπουργικής απόφασης» (Β’ 2156).

14. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την παρούσα απόφαση.

Άρθρο 1

Σκοπός - πεδίο εφαρμογής

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα σχετικά με την αποτέφρωση οστών νεκρών προερχόμενα από τις υποχρεωτικές εκταφές στα κοιμητήρια και ειδικότερα, ζητημάτων που αναφέρονται στην αδειοδότηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (Κ.Α.Ο.Ν), τις απαιτούμενες προδιαγραφές των Κ.Α.Ο.Ν, του περιβάλλοντος αυτών χώρου, καθώς και του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποτέφρωση, τους υγειονομικούς κανόνες, τον έλεγχο των ατμοσφαιρικών εκπομπών και τη διάθεση των αποβλήτων.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1. «αποτέφρωση»: η διαδικασία της απανθράκωσης των οστών του νεκρού σε υψηλές θερμοκρασίες, με τη δημιουργία μιας ελάχιστης ποσότητας τέφρας,

2. «διαδικασία αποτέφρωσης»: η εν τοις πράγμασι διαδικασία αποτέφρωσης που περιλαμβάνει τη φόρτωση των οστών του νεκρού στον αποτεφρωτήρα, τον περιορισμό των οστών σε τέφρα και την τοποθέτηση αυτής σε τεφροδόχο,

3. «τέφρα»: τα δια μηχανικών μέσων κονιορτοποιημένα υπολείμματα της αποτέφρωσης των οστών,

4. «Κέντρο Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (Κ.Α.Ο.Ν.)»: κτιριακή εγκατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα η διαδικασία της αποτέφρωσης των οστών των νεκρών από τις εκταφές. Η εν λόγω εγκατάσταση είναι χαμηλού δυναμικού διαλείπουσας λειτουργίας με ωριαία δυναμικότητα αποτέφρωσης κάτω των 50 κιλών,

5. «αποτεφρωτήρας»: η τεχνική εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η αποτέφρωση,

6. «προσωπικό λειτουργίας»: το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο έχει την ευθύνη του ελέγχου της διαδικασίας αποτέφρωσης, της λειτουργίας των μηχανημάτων και των σχετικών διαδικασιών,

7. «διασπορά τέφρας»: η εναπόθεση της τέφρας σε χώρο που επιθυμούσε εν ζωή ο νεκρός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,

8. «ταφή τέφρας»: η διαδικασία ταφής τέφρας η οποία γίνεται σε ειδικούς χώρους στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Α.Ο.Ν. ή σε ειδικό χώρο εντός των κοιμητηρίων,

9. «τεφροδόχος»: σκεύος εντός του οποίου τοποθετείται η τέφρα από την αποτέφρωση των οστών νεκρών,

10. «χώρος μαζικής ενθύμησης»: ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Α.Ο.Ν. ή του κοιμητηρίου (σιντριβάνι, ανθόκηπος κ.α.) εντός του οποίου οι υπάλληλοι του Κ.Α.Ο.Ν. ή του κοιμητηρίου-μπορούν να διασπείρουν την τέφρα,

11. «τεφροφυλάκιο»: κτιριακός χώρος εντός του Κ.Α.Ο.Ν. ή του περιβάλλοντος χώρου αυτού ή εντός του κοιμητηρίου όπου φυλάσσονται τεφροδόχοι,

12. «πυρίμαχο πλακίδιο»: ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο στο οποίο αναγράφεται ο πενταψήφιος αριθμός αποτέφρωσης και το οποίο συνοδεύει τα οστά του νεκρού από της αφίξεως στο Κ.Α.Ο.Ν. και σε όλη τη διάρκεια της αποτέφρωσης και τοποθετείται εντός της τεφροδόχου με την τέφρα,

13. «κονιορτοποιητής υπολειμμάτων αποτέφρωσης»: ειδικό μηχάνημα στο οποίο εισέρχεται το υπόλειμμα της αποτέφρωσης και με μηχανική μέθοδο κονιορτοποιούνται όσα υπολείμματα έχουν στερεά μορφή,

14. «απαέρια»: είναι τα πρωτογενή αέρια που εξέρχονται από τον αεραγωγό του αποτεφρωτήρα, πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία,

15. «φορέας λειτουργίας»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι κατά νόμο υπεύθυνο για τη λειτουργία της εγκατάστασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 3

Χωροθέτηση Κ.Α.Ο.Ν.

1. Η διαδικασία αποτέφρωσης οστών νεκρών πραγματοποιείται στα Κ.Α.Ο.Ν. Την εγκατάσταση και λειτουργία Κ.Α.Ο.Ν αναλαμβάνουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ, μετά από τη λήψη των αδειών της παρ.3 του άρθρου 19 του ν. 3982/2011. Τα Κ.Α.Ο.Ν. κατατάσσονται στην κατηγορία των «μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών» της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 3982/2011 και αποτελούν εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης. Οι άδειες χορηγούνται από την Περιφέρεια εντός των διοικητικών ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το Κ.Α.Ο.Ν. και με τους όρους και την διαδικασία των άρθρων 17-40 του ν. 3982/2011.

2. Κ.Α.Ο.Ν μπορούν να εγκαθίστανται:

α. Στις περιοχές που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 35 του ν.3448/2006 (Α’ 57), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48 του ν.4277/2014 (Α’ 156), ή

β. Εντός των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, ή

γ. Εντός των νομίμως λειτουργούντων κοιμητηρίων.

Άρθρο 4

Κανονισμοί - Διαδικασίες

1. Η μεταφορά των οστών πραγματοποιείται κατά τις διατάξεις του π.δ. 210/1975 (Α’ 63). Προκειμένου να μεταφερθούν και να αποτεφρωθούν οστά νεκρών σε Κ.Α.Ο.Ν. προσκομίζονται υποχρεωτικώς στη γραμματεία του Κ.Α.Ο.Ν:

α) Τα απολυμασμένα οστά του νεκρού, εντός χάρτινης οστεοθήκης,

β) Έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση των οστών του. Αν ο θανών δεν κατέλειπε τέτοια δήλωση ή σημείωμα προσκομίζεται έγγραφη δήλωσή του/της συζύγου αυτού ή του/της εν ζωή συντρόφου του θανόντος με τον/την οποίο/α ο τελευταίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κατά τα προβλεπόμενα από το ν.3719/2008 (Α’241) ή τέλος, των συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού του θανόντος, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους. Σε περίπτωση που τα οστά του θανόντος βρίσκονται σε οστεοφυλάκια και έχει πάψει η καταβολή των τελών για τη φύλαξη σε αυτά θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά τα προαναφερόμενα πρόσωπα και να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό λειτουργίας του κοιμητηρίου και του Κ.Α.Ο.Ν.

2. Η γραμματεία του Κ.Α.Ο.Ν. καταχωρεί σε αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων πενταψήφιο αριθμό αποτέφρωσης, εκδίδει πιστοποιητικό παραλαβής των οστών προς αποτέφρωση στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του θανόντος, η ημέρα και η ώρα παραλαβής των οστών καθώς και ο πενταψήφιος αριθμός αποτέφρωσης. Ο αριθμός αυτός χαράσσεται επίσης στο ειδικό πυρίμαχο πλακίδιο που τοποθετείται εντός της χάρτινης οστεοθήκης μαζί με τα οστά του νεκρού. Ο ίδιος αυτός αριθμός αναγράφεται μαζί με το όνομα του νεκρού, την ημερομηνία γέννησης και θανάτου, την ημερομηνία, ώρα και τόπο αποτέφρωσης επάνω στην τεφροδόχο όταν παραδίδεται με την τέφρα και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το Κ.Α.Ο.Ν. εις διπλούν και το οποίο το ένα παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο παραμένει στο Κ.Α.Ο.Ν. Στην οικογένεια του θανόντος παραδίδεται επίσης η τεφροδόχος και το πιστοποιητικό παραλαβής των οστών.

3. Η χάρτινη οστεοθήκη με τα οστά του νεκρού εισάγεται στον κλίβανο και μετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγονται τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούνται σε ειδικό μηχάνημα (κονιορτοποιητής). Το προϊόν της κονιορτοποίησης μαζί με το ειδικό πυρίμαχο πλακίδιο που υπήρχε στην οστεοθήκη με τα οστά, εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνεται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθμός του πυρίμαχου πλακιδίου (αριθμός αποτέφρωσης), ο τόπος γεννήσεώς του, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του, η ημέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

4. Τα δικαιώματα και τέλη αποτέφρωσης και η εν γένει λειτουργία εκάστου Κ.Α.Ο.Ν. ρυθμίζονται από τον κανονισμό του Κ.Α.Ο.Ν., ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του αρμόδιου προς τούτο οργάνου του νομικού προσώπου που κατέχει την άδεια λειτουργίας.

5. Στη σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας των Κ.Α.Ο.Ν. συμμετέχει αμισθί εκπρόσωπος νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο εκ του καταστατικού του έχει ως κύριο αντικείμενο την αποτέφρωση νεκρών ή οστών νεκρών στην Ελλάδα και είναι πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης.

6. Η ως άνω παράγραφος 5 εφαρμόζεται και στη σύνταξη κανονισμού λειτουργίας των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

Άρθρο 5

Όροι λειτουργίας εγκαταστάσεων

Α. Γενικοί Όροι

1. Ο ειδικός σκοπός των αποτεφρωτηρίων απαγορεύει τη χρήση τους για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από την αποτέφρωση οστών νεκρών.

2. Δεν επιτρέπεται η αποτέφρωση οστών εκτός χάρτινης οστεοθήκης, καθώς και η αποτέφρωση περισσότερων του ενός νεκρού κάθε φορά.

3. Οι αποτεφρωτήρες πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η τέφρα ανακτάται πλήρως και συλλέγεται σε τεφροδόχο, χωρίς την παρουσία άλλων ουσιών ή άλλων τεφρών.

Β. Όροι λειτουργίας εγκαταστάσεων

1. Οι επικίνδυνοι χώροι των αποτεφρωτηρίων πρέπει να επισημαίνονται και να αποκλείονται με κατάλληλα μέτρα.

2. Όλοι οι χώροι των αποτεφρωτηρίων πρέπει να είναι σχεδιασμένοι με γνώμονα την ασφαλή εκκένωσή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3. Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να αποκλείεται η διαρροή απαερίων.

4. Το αποτεφρωτήριο του Κ.Α.Ο.Ν. πρέπει να καλύπτεται από αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης ολικής και τοπικής εφαρμογής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα εντός του συγκροτήματος. Όλοι οι στεγασμένοι χώροι του Κ.Α.Ο.Ν. θα διαμορφώνονται και θα δομούνται έτσι ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί παθητικής πυροπροστασίας καθώς επίσης, όλοι οι χώροι θα εξοπλίζονται με τα προβλεπόμενα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και τις επιπλέον απαιτήσεις που τυχόν υποδειχθούν ως απαραίτητες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

5. Οι αποτεφρωτήρες πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

6. Τα δάπεδα του αποτεφρωτηρίου και των παρακείμενων χώρων πρέπει να επιστρώνονται με μη απορροφητικά και άσηπτα υλικά που καθαρίζονται εύκολα καθώς και να διαθέτουν σύστημα απορροής.

7. Σε περίπτωση ρυπογόνου συμβάντος λόγω αστοχίας της διαδικασίας αποτέφρωσης, όλοι οι χώροι του αποτεφρωτηρίου πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται αμέσως με βακτηριοκτόνα προϊόντα.

8. Οι τοίχοι όλων των χώρων του αποτεφρωτηρίου και για ύψος 1,50 μ. από τη στάθμη του δαπέδου να καλύπτονται με λεία μη απορροφητική επίστρωση και εύκολη στον καθαρισμό.

9. Τα απόβλητα του αποτεφρωτηρίου να διατίθενται ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχείρισης επικινδύνων ή μη, κατά περίπτωση, αποβλήτων. Η μεταφορά τους γίνεται από ειδικά αδειοδοτημένο φορέα και όχι από κοινού με τα αστικά απόβλητα.

10. Το αποτεφρωτήριο πρέπει να καθαρίζεται πλήρως σε τακτά χρονικά διαστήματα, (τουλάχιστον 2 έως 4 φορές ετησίως) ανάλογα με την ετήσια δυναμικότητα αποτέφρωσης.

Συνιστάται η σύναψη σύμβασης συντήρησης με τον κατασκευαστή του αποτεφρωτήρα ή με φορέα ο οποίος μπορεί να τεκμηριώσει την τεχνική του επάρκεια καθώς και η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος συντήρησης σύμφωνα με τα εγχειρίδια συντήρησης του κατασκευαστή, τη δυναμικότητα και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Στο ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης, εκτός των άλλων, θα καθορίζονται και οι εργασίες καθαρισμού του αποτεφρωτήρα καθώς και τα προσόντα, η εκπαίδευση και τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού συντήρησης και καθαρισμού.

Άρθρο 6

Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ)

1. ΠΠΔ των Κ.Α.Ο.Ν. αποτελούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 της υπουργικής απόφασης 152442/7.10.2015 (Β’ 2156), καθώς και τα αναφερόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης καθώς και στο Παράρτημα, εξαιρουμένης της παραγράφου 1 αυτού.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 της υπουργικής απόφασης 152442/5.10.2015 (Β’ 2156) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Σε περίπτωση που η προς αδειοδότηση εγκατάσταση περιλαμβάνει μόνο μονάδα αποτέφρωσης οστών νεκρών, ΠΠΔ αυτής αποτελούν τα αναφερόμενα στο Παράρτημα της παρούσας απόφασης, εξαιρουμένης της ΠΠΔ Δ2».

3. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης 152442/5.10.2015 (Β’ 2156).

Παράρτημα

Θέματα μηχανολογικού και τεχνικού χαρακτήρα

1. Η κτιριακή εγκατάσταση του Κ.Α.Ο.Ν. θα πρέπει να διαθέτει ένα γραφείο προσωπικού, ένα W.C. και το χώρο των μηχανημάτων.

2. Η εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις εκείνες ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της κατά τρόπο ώστε να τηρούνται στο σύνολό τους τα προβλεπόμενα της παρούσας, ήτοι:

2.1. Το μέγεθος της εγκατάστασης, οι προδιαγραφές και η συντήρηση των αποτεφρωτήρων και των λοιπών μηχανημάτων, να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών και τον επιλεγόμενο τύπο των αποτεφρωτήρων.

2.2. Να χρησιμοποιεί ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας καύσης, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμο, πετρέλαιο των εκάστοτε νόμιμων προδιαγραφών, ή ηλεκτρικό ρεύμα.

2.3. Να διαθέτει σύστημα επαρκούς φυσικού ή μηχανικού εξαερισμού.

2.4. Να διαθέτει τις απαιτούμενες ζώνες και μηχανισμούς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ζώνη πλήρους καύσης, ζώνη πλήρους καύσης των απαερίων).

2.5. Να έχει την απαιτούμενη υψηλή θερμοκρασία πριν αρχίσει η αποτέφρωση.

2.6. Να παρέχει επαρκή ποσοτική και χρονική παροχή ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να εξασφαλίζεται το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία αποτέφρωσης.

2.7. Να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής των πρωτογενών αερίων στη ζώνη πλήρους καύσης των απαερίων.

2.8. Να υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος της ζώνης αποτέφρωσης για την μείξη των απαερίων με το οξυγόνο.

2.9. Να επιτρέπει την απομάκρυνση της τέφρας μόνο μετά την πλήρη μετατροπή της σε ανόργανα υλικά.

2.10. Να διαθέτει σύστημα συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των θερμοκρασιών του αποτεφρωτήρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πραγματικής λειτουργίας της εγκατάστασης.

2.11. Να μην δημιουργούνται εν γένει προβλήματα δυσοσμίας.

2.12. Όλες οι αέριες εκπομπές να είναι απαλλαγμένες από σταγονίδια.

3. Τα καυσαέρια απάγονται με ελεγχόμενο τρόπο και σύμφωνα με τα ισχύοντα κοινοτικά ή εθνικά πρότυπα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω καπνοδόχου, της οποίας το ύψος υπολογίζεται με γνώμονα την προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Τα τοιχώματά της θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα ανοίγματα - οπές εύκολα επισκέψιμα ή άλλο κατάλληλο σύστημα, προκειμένου να είναι δυνατή η δειγματοληψία των απαερίων.

4. Τα στερεά απόβλητα της διαδικασίας αποτέφρωσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τον καθαρισμό των καυσαερίων, διατίθενται ή αξιοποιούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

5. Ο τρόπος κατασκευής, τα υλικά κατασκευής καθώς και οι διαστάσεις του αποτεφρωτήρα καθορίζονται από τον κατασκευαστή του αποτεφρωτήρα με γνώμονα την ασφάλεια της εγκατάστασης, την προστασία της ασφάλειας και υγείας του ανθρώπου και την προστασία του περιβάλλοντος.

6. Ο αποτεφρωτήρας διαθέτει σήμανση/πιστοποίηση CE.

Άρθρο 7

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2017

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα