Σοσιαλιστές βουλευτές προωθούν μη δεσμευτικό ψήφισμα στην Εθνοσυνέλευση για τη συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος. Στόχος να αξιοποιηθεί αυτό ως εργαλείο για την επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης.
Έντονη πίεση ασκείται στη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους τόσο από βουλευτές του Σοσιαλιστικού όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα την πρωτοβουλία για την κατάθεση σχετικής πρόταση ψηφίσματος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με τη μορφή σύστασης προς την κυβέρνηση ανέλαβαν σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι πρόκειται να την καταθέσουν προσεχώς, ενόψει της ψηφοφορίας που έχει ορισθεί για τις 28 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με το προτεινόμενο ψήφισμα, το οποίο δεν θα έχει δεσμευτικό αλλά μόνο συμβολικό χαρακτήρα ως δήλωση βούλησης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές καλούν «τη γαλλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως μέσο για την επίτευξη της τελικής διευθέτησης της σύγκρουσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση ψηφίσματος των Σοσιαλιστών αναμένεται να εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση λίγο πριν τη συζήτηση στη Γερουσία αντίστοιχου ψηφίσματος που έχουν επίσης καταθέσει βουλευτές το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 11 Δεκεμβρίου .
«Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης»
Στα δύο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλία το θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους
Στο μεταξύ ο γάλλος υπ. Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σχετικά ότι «θα υπάρξει κάποια στιγμή -είναι προφανές- αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία», προσθέτοντας βέβαια ότι μένει να αποσαφηνιστεί το «ποτε και το πώς». Αντίστοιχα, με δηλώσεις του ο πρώην υπ. Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον δραστηριοποιημένους για το θέμα, υπογραμμίζει ότι «ήλθε πλέον η ώρα της αναγνώρισης διότι έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο». Σημειώνει παράλληλα ότι και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται μια παρόμοια τάση, πράγμα που ευνοεί τη λήψη παρόμοιας πρωτοβουλίας.
Στην περίπτωση της Γαλλίας συντρέχουν επίσης και ιστορικοί λόγοι για την Αριστερά, αφού ήδη από το 1982 με την ομιλία του Μιτεράν στην ισραηλινή Κνεσέτ αλλά και με τις μετέπειτα θέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει μόνιμα υποστηριχθεί η συνύπαρξη δύο κρατών.
Από την πλευρά των δεξιών κομμάτων, ωστόσο, 110 βουλευτές που πρόσκεινται στις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας με το Ισραήλ, τόσο στην Εθνοσυνέλευση όσο και τη Γερουσία, εξέφρασαν ήδη την αντίθεσή τους σε μια τέτοια αναγνώριση. Στις 28 Νοεμβρίου θα φανεί εάν θα υπάρξει συσπείρωση ή όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη