moro
Αν και τα μωρά γεννιούνται με το ένστικτο να ρουφούν και να καταπίνουν, η διαδικασία του να μάθουν να τρώνε στερεά τροφή είναι κάτι εντελώς καινούργιο για εκείνα. Η μετάβαση αυτή απαιτεί χρόνο, υπομονή και πολλές αστείες γκριμάτσες καθώς το μικρό σας ανακαλύπτει νέες γεύσεις και υφές.

Η πρώτη επαφή με το φαγητό

Όταν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεές τροφές, αρχίστε σταδιακά να το εξοικειώνετε με τη διαδικασία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γνωρίζει μόνο πώς να πίνει από το στήθος ή το μπιμπερό. Τώρα θα πρέπει να μάθει να δέχεται την τροφή από το κουτάλι και να κινεί το στόμα του διαφορετικά για να μασήσει και να καταπιεί. Αυτή η εκπαίδευση δεν βοηθά μόνο στη σίτιση, αλλά ενισχύει και τους μυς του στόματος που είναι σημαντικοί για την ομιλία.

Ξεκινήστε με απαλές υφές

Η καλύτερη αρχή γίνεται με πουρέδες και κρέμες απαλής υφής. Οι τροφές αυτές είναι εύπεπτες και βοηθούν το μωρό να συνηθίσει τη στερεή μορφή στο στόμα του, μαθαίνοντας σταδιακά να μετακινεί και να καταπίνει την τροφή.

Συνεχίστε με πιο πηχτές τροφές

Αφού το μωρό σας δείξει ότι έχει εξοικειωθεί με τους πουρέδες, προχωρήστε σε τροφές με πιο πηχτή υφή. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να μασάει, κινώντας τη γνάθο πάνω-κάτω, κάτι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μυών και τη σωστή λειτουργία του στόματος.

Εισαγάγετε μικρά κομματάκια

Στο επόμενο στάδιο μπορείτε να προσθέσετε μικρά, μαλακά κομματάκια τροφής. Το μωρό σας έτσι θα αρχίσει να μαθαίνει να μασάει και να διαχειρίζεται διαφορετικές υφές, πάντα υπό επίβλεψη.

Μετάβαση στη διατροφή νηπίου

Όσο μεγαλώνει, το παιδί σας χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλία. Τροφές όπως ζυμαρικά και δημητριακά για νήπια, με διαφορετικές υφές και γεύσεις, βοηθούν να διατηρήσει το ενδιαφέρον του για το φαγητό και να αποκτήσει ανεξαρτησία, συμμετέχοντας στα οικογενειακά γεύματα.

Οι πρώτες γεύσεις

Τα μωρά έχουν φυσική προτίμηση στις γλυκές γεύσεις, γι’ αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε με λαχανικά όπως καρότο, πατάτα, κολοκύθα ή γλυκοπατάτα και φρούτα όπως μήλο, μπανάνα ή αχλάδι. Προσθέστε κάθε νέα γεύση ξεχωριστά, ώστε να δείτε πώς την αποδέχεται και να αποφύγετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πριζα
Τρεις οικιακές συσκευές που ποτέ δεν πρέπει να συνδέετε σε πολύπριζο
«Η υπερφόρτωση των πολύπριζων είναι η κύρια αιτία των ατυχημάτων. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιες συσκευές τραβούν πολύ ρεύμα»
Τρεις οικιακές συσκευές που ποτέ δεν πρέπει να συνδέετε σε πολύπριζο
δασκαλα
Εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κενά στα σχολεία - Ζητούν άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών για να μην χαθούν μαθήματα
Οι καθυστερήσεις στην κάλυψη θέσεων έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις μαθημάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να στερούνται βασικής εκπαιδευτικής...
Εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κενά στα σχολεία - Ζητούν άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών για να μην χαθούν μαθήματα
Νέα Δημοκρατία
Ψηφοδέλτια Νέας Δημοκρατίας: Τα πρόσωπα που «κλειδώνουν» για τις κάλπες του 2027
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δώσει αρκετό χρόνο στα στελέχη που θα συμμετάσχουν στη μάχη του σταυρού, ώστε να οργανώσουν αποτελεσματικά την...
Ψηφοδέλτια Νέας Δημοκρατίας: Τα πρόσωπα που «κλειδώνουν» για τις κάλπες του 2027
σιασος
H Πρόεδρος του Boston University στο ΕΚΠΑ - Συνεργασία με ιστορία 151 ετών
Την κ. Gilliam υποδέχθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, συνοδευόμενος από κορυφαία μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας
H Πρόεδρος του Boston University στο ΕΚΠΑ - Συνεργασία με ιστορία 151 ετών