Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (Ι.Ω.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), στο πλαίσιο του Προγράμματος «CONTRAST», σας προσκαλεί την Τρίτη 20 Μαΐου στις 19:00 στο Science Café, μια επιστημονική συνάντηση ανοιχτή στο κοινό στο Αθηναίων Πολιτεία Café, στο Θησείο.
Η συζήτηση θα περιλαμβάνει δυο σημαντικές παρουσιάσεις:
- «Πώς η πρωτεομική ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει την υγεία των ωκεανών;» από την Charlotte Nakken
- «Από την επιφάνεια στο βυθό: Πώς οι ρύποι και το πλαγκτόν διαμορφώνουν ο ένας την πορεία του άλλου στα θαλάσσια οικοσυστήματα;» από την Ιωάννα Νικολοπούλου.
Μέσα από μια εισαγωγή στο συναρπαστικό πεδίο της πρωτεομικής, η κ. Charlotte Nakken θα μας εξηγήσει πώς οι πρωτεΐνες μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτες περιβαλλοντικών αλλαγών. Μελετώντας τις πρωτεΐνες, μπορούμε να αποκαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο μεμονωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί ανταποκρίνονται στη ρύπανση και το στρες, και μπορούμε επίσης να ανιχνεύσουμε αλλαγές σε επίπεδο κοινότητας πριν από την εμφάνιση ορατών ζημιών. Χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις τελευταίας τεχνολογίας, θα παρουσιάσει πώς η πρωτεομική μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και να προστατεύσουμε την υγεία των ωκεανών μας.
Στη συνέχεια, η κ. Ιωάννα Νικολοπούλου θα διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του θαλάσσιου πλαγκτού, των ρύπων που προκαλούν ανησυχία (Contaminants of Emerging Concern - CECs) και των έμμονων οργανικών ρύπων (Persistent Organic Pollutants - POPs), μέσα από το πρίσμα της βιολογίας. Ενσωματώνοντας μια μελέτη περίπτωσης από τη Μεσόγειο Θάλασσα και πρόσφατα ευρήματα από οικοτοξικολογικές μελέτες, θα συζητηθούν οι συνέπειες αυτών των αλληλεπιδράσεων στη βιογεωχημική ανακύκλωση και η πορεία των ρύπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τέλος, θα επισημανθεί πώς οι ρύποι επηρεάζουν την υγεία και τη συμπεριφορά του πλαγκτόν και, με τη σειρά τους, πώς το φυτο- και ζωοπλαγκτόν επηρεάζουν την πορεία των ρύπων εντός της υδάτινης στήλης και του τροφικού πλέγματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «CONTRAST», το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (Ι.Ω.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) έχει αναλάβει την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πλαισίου Αξιολόγησης και Παρακολούθησης (IAF) ρύπων αναδυόμενης ανησυχίας (CEC) που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης με απώτερο σκοπό να προτείνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την Καλή Περιβαλλοντική Κατάσταση (GES) στη θάλασσα και την εφαρμογή των θαλάσσιων στρατηγικών (όπως MSFD/WFD).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο Horizon της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από το ΕΛΚΕΘΕ, συμμετέχουν σε αυτό άλλα επτά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα. Στον Ελληνικό χώρο, οι ρύποι με αναδυόμενη ανησυχία θα μελετηθούν στον Σαρωνικό κόλπο, ενώ για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοδιαθεσιμότητα και τοξικότητά τους, θα χρησιμοποιηθούν οι παράμετροι της κλιματικής αλλαγής που παρακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες στον σταθμό συνεχούς παρακολούθησης του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκεται στο Κρητικό πέλαγος.
Πληροφορίες για το Science Café:
- Πού: Αθηναίων Πολιτεία Café, Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου, Αθήνα (Θησείο)
- Ημερομηνία: Τρίτη 20 Μαΐου
- Ώρα έναρξης: 19:00
- Τρόφιμα/ποτά: Ο χώρος προσφέρει δείπνο και ποτά, οπότε μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αν θέλετε. Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ