Επιμορωτική ημερίδα: Ενδοσχολικός εκφοβισμός-Πρόληψη και αντιμετώπιση
Απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης - H επιμορφωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση, με θέμα: «Ενδοσχολικός εκφοβισμός: Πρόληψη και αντιμετώπιση» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου και ώρες 17:30-20:30.

Απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Η επιμορφωτική μας εκδήλωση θα αναδείξει τις σημαντικές διαστάσεις του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, τους παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, καθώς και τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Η τηλεσυνάντηση αποσκοπεί στην ανταλλαγή προβληματισμών και στην οικοδόμηση σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού της εκπαιδευτικής πράξης και να δώσει προτάσεις, οι οποίες θα προάγουν ένα ειρηνικό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και υποβολής ερωτημάτων, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας και να υποβάλετε σχετικά ερωτήματα προς τους εισηγητές μέχρι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/SRECmJ1wBogLTuDKA

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης που επιθυμούν βεβαίωση παρακολούθησης[1] θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη φόρμα επιβεβαίωσης παρακολούθησης:

https://forms.gle/RTvLaZqk5Vbvj24K9

χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) της εγγραφής τους. Η φόρμα αυτή θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της  επιμορφωτικής εκδήλωσης.

Η επιμορφωτική εκδήλωση θα προβάλλεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) από το YouTube. Για να την παρακολουθήσετε δεν έχετε παρά να επιλέξετε το κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο Youtube :

https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η συμμετοχή στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο είναι προαιρετική.

Συνημμένα : Το πρόγραμμα, οι περιλήψεις των εισηγήσεων και η αφίσα της επιμορφωτικής εκδήλωσης.

ΠΔΕ Αττικής

Τρίτη 18-1-2022 (17:30-20:30)

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ:

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Γεώργιος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα – Συντονισμός.

Εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ.

Χαιρετισμός.

Βασιλική Αρτινοπούλου

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Επισκόπηση της εθνικής πολιτικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού: Διαμόρφωση, στοχοθεσία και αξιολόγηση.

Δρ Δημήτριος Σκρέτας

Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ70 του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής.

Αποτυπώνοντας εμπειρίες πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Δρ Δέσποινα Δούκα

Διευθύντρια 2ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων και Σύμβουλος Σχολικής Ζωής: υπηρετώντας την ευρυθμία του σχολείου, καταπολεμώντας τον σχολικό εκφοβισμό.

Γεωργία Ρουμπέα

Διευθύντρια Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.

Σχολική διαμεσολάβηση: Η καταλυτική- ήρεμη δύναμη των εκπαιδευμένων συμμαθητών.

Αντιγόνη Λυμπέρη

Κοινωνιολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πώς εκδηλώνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός; Ο ρόλος της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύντομη περίληψη των εισηγήσεων.

Εισήγηση: «Επισκόπηση της εθνικής πολιτικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού: Διαμόρφωση, στοχοθεσία και αξιολόγηση».

Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Στόχος της εισήγησης είναι η πρόσφατη συστηματική επισκόπηση των δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν οι αξίες, οι στόχοι, η μεθοδολογία, τα μέσα, οι δράσεις, τα εργαλεία καθώς και η επίδραση/ αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί στο πεδίο της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος παραμένει ο (ανα)σχεδιασμός και η υλοποίηση της εθνικής πολιτικής με βάση τη διερεύνηση των νέων αναγκών που έχουν προκύψει για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και την πρόληψη του φαινομένου.  

Εισήγηση: «Αποτυπώνοντας  εμπειρίες  πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού».

 Δρ Δημήτριος  Σκρέτας,  Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ70 του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής.

Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες ΠΕ και ΔΕ με την αρ. πρωτ. 159704/Γ7/17-12-2012 Υ.Α ιδρύεται στο Υ.Π.Θ.Π.Α. το Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και με το αρ.πρωτ. 1236/5-4-2013 έγγραφο του Υ.Π.Θ.Π.Α. συστήνονται τα Παρατηρητήρια Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις 13 Π.Δ.Ε. ανά την Ελλάδα. Στην εισήγηση γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση των συμβάντων και των ενεργειών για τη «θεραπεία» ή την πρόληψή τους, με τα θεσμικά όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ΠΔΕ Αττικής.

Εισήγηση: «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων και Σύμβουλος Σχολικής Ζωής: υπηρετώντας την ευρυθμία του σχολείου, καταπολεμώντας τον σχολικό εκφοβισμό».

Δρ Δέσποινα Δούκα, Διευθύντρια 2ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Η εισήγηση εστιάζει στις δυνατότητες συμβολής στη σχολική ζωή και ιδιαίτερα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού, δύο θεσμών που θεσπίστηκαν πρόσφατα: του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων και του Συμβούλου Σχολικής Ζωής. Εκκινώντας από το πλαίσιο που συνθέτουν τα νομοθετικά και τα συναφή κείμενα (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες κ.λπ.) μεταβαίνει σε δεδομένα της σχολικής εμπειρίας, επισημαίνει ζητήματα που οι δύο θεσμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν, θέτει ερωτήματα και διατυπώνει προτάσεις.

Εισήγηση: «Σχολική διαμεσολάβηση: Η καταλυτική-ήρεμη δύναμη των εκπαιδευμένων συμμαθητών».

Γεωργία Ρουμπέα, Διευθύντρια Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.

Η Σχολική Διαμεσολάβηση, ως μέθοδος πρόληψης και ειρηνικής επίλυσης αντιθέσεων ή και συγκρούσεων μεταξύ συμμαθητών, έχει δοκιμασθεί τα τελευταία χρόνια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης στη χώρα μας, βασισμένη σε θαρραλέες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών. Θα γίνει αναφορά στις θετικές επιδράσεις του θεσμού, στον τρόπο και στα αποτελέσματα της εκπαίδευσης των διαμεσολαβητών, καθώς και στον σημαντικό ρόλο του  διαμεσολαβητή, ως καταλύτη με ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στους συνομηλίκους. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι αδυναμίες και οι δυσκολίες στην εφαρμογή του θεσμού και θα αναφερθούν προτάσεις για τη συστηματική και οργανωμένη εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση και την υποστήριξη του θεσμού στα σχολεία.

Εισήγηση: «Πώς εκδηλώνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός;  Ο ρόλος της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».

Αντιγόνη Λυμπέρη, Κοινωνιολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ξεκινά ανώνυμα στο εικονικό περιβάλλον (flaming, harassment, cyberstalking, denigration, outing, impersonation, happy slapping), όμως οι επιπτώσεις του επηρεάζουν τη μάθηση στον φυσικό χώρο του σχολείου. Βασικό στοιχείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού στα σχολεία είναι η αναγνώριση ότι οι προσπάθειες πρόληψης και παρέμβασης θα πρέπει να αποτελούν κοινή επιδίωξη του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί παροτρύνονται, ώστε να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού με πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες με αρμόδιους φορείς. Οι παραπάνω ενέργειες στοχεύουν στην εξάλειψη εκφοβιστικών συμπεριφορών, στην αναζήτηση τρόπων λογοδοσίας των δραστών για τις πράξεις τους και στην παρότρυνση των εφήβων να μην μένουν αδρανείς.


[1]  Σας ενημερώνουμε ότι η βεβαίωση δεν αποστέλλεται στο email του ενδιαφερομένου, αλλά ανακτάται από την ειδική εφαρμογή στη σελίδα της ΠΔΕ Αττικής στον σύνδεσμο:  https://pdeattikis.gr/vevaioseis/index.php  και θα  είναι διαθέσιμη  λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
γιαγιά
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
Πώς μπορούν οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείοι και οι νονοί να εισπράττουν 500 ευρώ από το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»;
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης