Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καταγγέλλοντας την επιμονή στην εφαρμογή των διαγραφών φοιτητών εν μέσω θέρους και έντονης κοινωνικής πίεσης.
Σε μια εκτενή ανακοίνωση, το ΜΑΣ χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο και ταξικό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποποιείται τις ευθύνες της για την υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φορτώνει το κόστος στους ίδιους τους φοιτητές.
Ήδη περισσότεροι από 120 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και μαζικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας την κατάργηση του ν+2 και την άμεση απόσυρση του μέτρου των διαγραφών.
Με την ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 11 Ιούλη στις 12:00 στην Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜΑΣ
«Η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο επιδιώκει να προωθήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφούν τα όνειρα και οι κόποι των φοιτητών που παλεύουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!
Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για εμάς και τις σπουδές μας, για την τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων το ανυπέρβλητο εμπόδιο του κόστους της φοιτητικής στέγης, φέρνει το άδικο και ταξικό μέτρο των διαγραφών και νέα μέτρα καταστολής.
Είναι πρόκληση ο πρωθυπουργός να μας κουνάει το δάκτυλο με θράσος λέγοντας πως είναι δική μας η ευθύνη για την καθυστέρηση των σπουδών μας αφού «το κράτος παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία»!
Πρόκειται για το «πιο σύντομο ανέκδοτο» αφού με την πολιτική του οι σπουδές μας έχουν γεμίσει εμπόδια. Οι φοιτητές φορτωνόμαστε το τεράστιο κόστος σπουδών και αναγκαζόμαστε σχεδόν 1 στους 2 να εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας, να μην μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα που προσφέρονται τις ώρες εργασίας μας ενώ όσοι δουλεύουμε σεζόν χάνουμε 2 ολόκληρες εξεταστικές! Τα ιδρύματα μας δεν έχουν καθηγητές για να στηρίζουν τους φοιτητές, δεν προσφέρονται όλα τα μαθήματα ή εργαστήρια από το πρόγραμμα σπουδών.
Είναι προκλητικό αυτοί που έζησαν και σπούδασαν με όλες τις ανέσεις, με γεμάτες τσέπες για ταξίδια από το Χάρβαρντ μέχρι το Λονδίνο, να εγκαλούν χιλιάδες νέους και τις οικογένειες τους που ανεβαίνουν ένα καθημερινό Γολγοθά για να τα βγάλουν πέρα ότι «τεμπελιάζουν».
Η κυβέρνηση υπό την πίεση των συντονισμένων αντιδράσεων πάνω από 120 φοιτητικών συλλόγων, τώρα παρουσιάζεται ευαίσθητη και προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» παρουσιάζοντας ότι «μας κάνει χάρη» δίνοντας μια «τελευταία ευκαιρία» για ορισμένες κατηγορίες φοιτητών, όμως δεν αρκεί…
- Γιατί με την προϋπόθεση του να έχει περάσει ένας φοιτητής το 75% των πιστωτικών μονάδων (και όχι γενικά των μαθημάτων του) αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ενεργούς φοιτητές αφού από την μία παραβλέπει τα αντικειμενικά εμπόδια πολλών φοιτητών που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, από την άλλη εμπόδια που θέτουν τα προβλήματα των πανεπιστημίων όπως ότι σε πολλές σχολές τα υποχρεωτικά μαθήματα, τα εργαστήρια, η πρακτική άσκηση και η πτυχιακή εργασία που καθυστερούν λόγω ελλείψεων καθηγητών καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα πιστωτικών μονάδων.
- Γιατί δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα αφού δεν αφορά κριτήρια που θα ισχύουν για κάθε φοιτητή που συμπληρώνει το ν+2 αλλά ισχύει μόνο για φέτος.
- Γιατί η παράταση για 2 εξάμηνα των σπουδών για αυτούς τους φοιτητές δεν αντιμετωπίζει τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους (πχ αυτά τα δύο εξάμηνα δεν θα υπάρχουν μέτρα προσαρμογής μαθημάτων για τους εργαζόμενους φοιτητές, ούτε θα εξασφαλιστεί η αντίστοιχή στήριξή τους στην πρακτική άσκηση)
Πέρα όμως από προκλητικός και «εκτός τόπου και χρόνου» ο πρωθυπουργός ακόμα μια φορά επιστράτευσε τα ψέματα για να υπερασπιστεί το άδικο μέτρο των διαγραφών.
Γιατί είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση θέλει να «βάλει τάξη» και να κάνει μια «εκκαθάριση» των καταλόγων των ΑΕΙ από φοιτητές που εισήχθησαν περασμένες δεκαετίες. Αν ήθελε αυτό θα αρκούσε μια οδηγία, αντίθετα επιβάλει τη θηλιά του «ανώτατου ορίου φοίτησης». Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο τους σε αντίξοες συνθήκες, όπως για παράδειγμα φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ή και μετά μέσα στην δύσκολη περίοδο της Πανδημίας και είναι 23 και 24 χρονιών! Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι περισσότεροι από το 50% των αποφοίτων του 2023 δεν θα είχαν προλάβει να πάρουν πτυχίο αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Γιατί είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπιστεί τη καθυστέρηση στην αποφοίτηση των φοιτητών και να καλλιεργήσει τη συνέπεια. Αν ήθελε αυτό θα έπαιρνε μέτρα στήριξης που απαιτούν οι φοιτητικοί σύλλογοι γιατί για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών δεν φταίει η «τεμπελιά» των φοιτητών αλλά η κυβερνητική πολιτική που καθημερινά δημιουργεί νέα εμπόδια. Αυτό επιβεβαιώνουν και έρευνες που αποτυπώνουν ότι οι κοινωνικές - οικονομικές δυσκολίες έχουν κεντρικό ρόλο στην δυσκολία αποφοίτησης, ότι οι παράγοντες καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των σπουδών εκφράζονται από τα πρώτα έτη σπουδών επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας και στήριξής με ευθύνη των ιδρυμάτων. Αντίθετα ο «φόβος της διαγραφής» έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει έξτρα άγχος και εμπόδια και αποτελεί παράγοντα παραίτησης από την προσπάθεια ολοκλήρωσής των σπουδών.
Η πραγματικότητα είναι πως το μέτρο των διαγραφών επιβάλλεται για τα «οφέλη ως προς… τους δείκτες αξιολόγησης» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επιβεβαιώνεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους δεν είναι οι φοιτητές, οι ανάγκες τους, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΕΙ και η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης αλλά η εξασφάλιση ζεστού χρήματος για τα επιχειρηματικά πρότζεκτ και όχι φυσικά για τους φοιτητές . Αυτά είναι που αναζητούν οι αξιολογήσεις της ΕΕ.
Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας:
- Για να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής ή φοιτήτρια που προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του!
- Για να παρθούν μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής.
- Για να εξασφαλιστούν μέτρα πολύμορφης στήριξης όλων των φοιτητών ιδιαίτερα των πρωτοετών.
- Για να παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστήμιου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).
- Για να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοίδη».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!
Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ