Αρχίζουν σήμερα στην Ανάβυσσο και στο Plaza Resort Hotel, οι εργασίες της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων, με προεδρεύουσα την Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το Σχέδιο Νόμου που αφορά τις διαγραφές των φοιτητών/τριων, οι οποίοι έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησής τους και την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν επίσης, οι τελικές διατάξεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στα δημόσια ιδρύματα, με αιχμές την καθιέρωση ενός μηχανισμού επιβολής ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων εντός σαφών χρονικών ορίων, την ενίσχυση της λογοδοσίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προληπτική προστασία πανεπιστημιακών χώρων.
Τα αιτήματα των Πρυτάνεων
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις διαγραφές φοιτητών/τριών, αίτημα των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ της χώρας, κατά την 108η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική ήταν να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ενεργών και ανενεργών και, η όποια ρύθμιση να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Το ζήτημα των διαγραφών είναι πρώτης προτεραιότητας, εξηγεί στο emakedonia.gr η Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. «Θα το συζητήσουμε στην ολομέλεια των πρυτάνεων και θα τοποθετούμε επί των ρυθμίσεων σίγουρα όμως, θα επιμείνουμε στο να έχει μόνιμο χαρακτήρα (η όποια ρύθμιση)», τονίζει.
Μιλώντας τώρα για τα φλέγοντα ζητήματα περιγράφει ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα υποστελέχωσης των ΑΕΙ. «Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων. Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει ένας ΑΣΕΠ αποκλειστικά για τα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια όπως το Πάντειο, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Υπάρχουν υπηρεσίες χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, χωρίς προϊστάμενο, γραμματείες με δύο άτομα που φυσικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε παράπονα από τους φοιτητές μας», περιγράφει η κ. Κουλούρη.
Επόμενο ζήτημα που απασχολεί τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας είναι, σύμφωνα με την κ. Κουλούρη η υποχρηματοδότηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, φέτος δεν δόθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση όπως δινόταν κάθε χρόνο και, «οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ είναι πάρα πολύ χαμηλοί και δεν έχουν ανακάμψει, από την οικονομική κρίση και μετά».
Δεν παραλείπει βέβαια να πει ότι, «δίνονται χρήματα με άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία όμως δεν μπορούν να διοχετευτούν σε πάγιες και ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται μόνον από τον τακτικό προϋπολογισμό. Πράγματι, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε εξοπλισμό όμως δεν μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για παράδειγμα».
Συμπληρώνει πως πρόβλημα υπάρχει και με το σιτηρέσιο, το οποίο έχει μείνει σταθερό στα 2 ευρώ. «Πρέπει να αυξηθεί το κόστος για τη σίτιση των φοιτητών προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα της παρεχόμενος υπηρεσίας αλλά και ο αριθμός των σιτιζόμενων».
Ζήτημα αποτελεί και η στέγαση. Η κ. Κουλούρη υπογραμμίζει ότι υπάρχει στήριξη από το υπουργείο Παιδείας και από την κυβέρνηση ωστόσο, «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα, στο Πάντειο κατά το παρελθόν νοικιάζαμε ξενοδοχείο για τη στέγαση των φοιτητών μας όμως, πλέον τα ξενοδοχεία επιλέγουν να διοχετεύσουν τις εγκαταστάσεις τους, μόνο στον κλάδο του τουρισμού οπότε υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί κι αυτό μία λύση».
Σημειώνεται ότι, φέτος από το ΥΠΑΙΘΑ δόθηκαν στα πανεπιστήμια περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπου το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψε αποφάσεις για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης και συντήρησης σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας, (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης) συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΕΠΑ 2021–2025), και οι εργασίες αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση τεχνικών και κτηριακών αναγκών, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ.
Δύο νέα θέματα που θα αναδειχθούν
Η κ. Κουλούρη μιλά στο emakedonia.gr για δύο νέα θέματα που θα αναδειχθούν στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων, με πρωτοβουλία της προεδρίας της. Το ένα αφορά τις γυναίκες, τις θέσεις που αναλαμβάνουν και το «γυάλινο ταβάνι». Αξίζει να αναφερθεί πως από τα 24 ΑΕΙ της χώρας, μόλις τρία έχουν γυναίκες πρυτάνεις. Πρόκειται για το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. «Μόλις το 25% των γυναικών βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (αντιπρυτάνεις, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων). Έχω ζητήσει στοιχεία από όλα τα πανεπιστήμια, προκειμένου να δούμε την αναλογία γυναικών ανδρών και σε θέσεις μελών ΔΕΠ, ανά βαθμίδα, διότι παρατηρούμε πως στις χαμηλές βαθμίδες οι αναλογίες (ανδρών – γυναικών) είναι καλύτερες αλλά, όσο ανεβαίνουμε βαθμίδα, η διαφορά είναι σαφής. Σκοπός της συνάντησης με την κ. Ζαχαράκη είναι να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα».
Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου την Τετάρτη προκειμένου να παραστεί στη συγκεκριμένη συνάντηση και την Παρασκευή, που είναι η τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου.
Δεύτερο νέο θέμα είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η κ. Κουλούρη, το 2020, ήταν η πρώτη πρύτανης σε ΑΕΙ της Ελλάδος που έδωσε σε αντιπρύτανη την αρμοδιότητα Διεθνών Συνεργασιών και στη συνέχεια άρχισαν να πραγματοποιούνται Σύνοδοι των Αντιπρυτάνεων Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών.
Το πρόγραμμα
Κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων, την Παρασκευή 11 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων, με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, επί τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων, οι αναπτυξιακές προοπτικές για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) θα γίνει αποτίμηση της περιόδου 2021–2025 και θα αναπτυχθεί η στρατηγική προετοιμασίας για την περίοδο 2026–2030.
Για την Τετάρτη 9 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Γυναικών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Για την Πέμπτη 10 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το χθες το σήμερα και το αύριο, με εισηγητή τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, καθηγητή Γεώργιο Δάσιο. Την ίδια μέρα θα συζητηθούν και τα θέματα διασφάλισης ποιότητας και στρατηγικής ανάπτυξης των πανεπιστημίων, με εισηγητή τον καθηγητή Περικλή Μήτκα, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων εδώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη
Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ