Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές μετά την ανίχνευση του παθογόνου βακτηρίου Salmonella Infantis σε φιλέτο κοτόπουλου με προέλευση από την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική καταγραφή στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).
Η ειδοποίηση προήλθε από τις ιταλικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, που εντόπισαν το βακτήριο σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Η Salmonella Infantis είναι γνωστό πως μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως έντονη διάρροια, πυρετός, κοιλιακοί πόνοι και εμετός, κυρίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την εμπορική επωνυμία ή τον αριθμό παρτίδας του εν λόγω προϊόντος. Σύμφωνα με την επίσημη καταχώριση στο RASFF, το κοτόπουλο «πιθανόν δεν διατίθεται πλέον στην αγορά» ή «έχει ήδη αποσυρθεί».

Οδηγίες ασφάλειας για κατανάλωση κοτόπουλου:
Μαγείρεμα σε επαρκή θερμοκρασία: Το κοτόπουλο πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στους 75°C στο εσωτερικό του.
Υγιεινή στην κουζίνα: Πλύσιμο χεριών μετά το χειρισμό ωμού κοτόπουλου και καθαρισμός επιφανειών, μαχαιριών και σκευών.
Σωστή αποθήκευση: Κρατήστε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο (≤4°C) ή στην κατάψυξη (≤-18°C).
Αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης: Μην αφήνετε το ωμό κοτόπουλο να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση.
Η προσοχή στη σωστή παρασκευή και αποθήκευση κοτόπουλου είναι κρίσιμη για την προστασία της υγείας.
Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που πολλοί μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα
Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα. Τα παράσιτα είναι έμβια όντα (οργανισμοί) που ζουν στο εσωτερικό ή στην επιφάνεια ενός άλλου οργανισμού. Συνήθως, η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί λοίμωξη του εντέρου, που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα. Αυτή η λοίμωξη οδηγεί σε διάρροια και ναυτία (εμετό).
Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικιδίων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.
Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα του κρέατος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν καταναλώσουν κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ωμά αυγά, ή γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα. Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.
Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
- Διάρροια
- Πυρετός
- Ρίγη
- Πονοκέφαλος
- Αίμα στα κόπρανα
Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό. Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ