Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας για τη Γάζα, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση επιτείνεται και οι εντάσεις παραμένουν υψηλές.
Ο Τραμπ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Μέση Ανατολή, όπου είχε επαφές τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σχολίασε: «Ένα μεγάλο βάρος έχει αρθεί», «Η δουλειά δεν έχει τελειώσει» και «Οι νεκροί δεν έχουν επιστραφεί, όπως είχε υποσχεθεί».
Παρά την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η επιστροφή των σορών των θυμάτων δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και διεθνείς πιέσεις.
Ο Τραμπ είχε προηγουμένως απευθυνθεί στην Κνεσέτ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Αίγυπτο, παρουσία διεθνών ηγετών.
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου:

Η «πρώτη φάση» του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των βασικών αιτημάτων και των δύο πλευρών, δηλαδή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της επιστροφής των ομήρων στο Ισραήλ.
Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της περιοχής με τρόπο που να εγγυάται διαρκή ειρήνη και ασφάλεια. Περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα βήματα προς την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς.
Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι οι φάσεις της συμφωνίας είναι «λίγο ανακατεμένες μεταξύ τους», προσθέτοντας αργότερα ότι ορισμένα στοιχεία μπορούν ακόμα να ληφθούν «εκτός σειράς με θετικό τρόπο».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ