Ευεργετική δράση και για το πεπτικό σύστημα
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος της Ισπανίας, το προζύμι σίκαλης δρα ευεργετικά στα βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της μικροβιακής ισορροπίας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ψωμί σίκαλης εμφανίζουν πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για την πρόληψη μεταβολικών παθήσεων.
Οι επιστημονικές αποδείξεις
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας έδειξε ότι το προζύμι από σίκαλη περιέχει βακτήρια γαλακτικού οξέος που μετατρέπουν τις φυτικές ενώσεις της σίκαλης σε πιο βιοδιαθέσιμη μορφή, ενισχύοντας τη δράση τους. Αυτές οι ουσίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.
Επιπλέον, τα εντερικά μικρόβια συνεργάζονται με εκείνα του προζυμιού για να παράγουν ενώσεις όπως η βεταΐνη, η οποία σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο σακχάρου και καρδιαγγειακή υγεία.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Ο διατροφολόγος και καθηγητής Τιμ Σπέκτορ συνιστά στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τα “προζυμένια” ψωμιά του εμπορίου, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν πρόσθετα ή μαγιά. Προτείνει να επιλέγουμε πραγματικό ψωμί προζυμιού από σίκαλη ή δίκοκκο σιτάρι, με υψηλή περιεκτικότητα σε σπόρους και αναλογία υδατανθράκων προς ίνες κάτω του 5:1.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ