stegasi ekpaideytikon
Η τουριστική ανάπτυξη σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας φέρνει κάθε καλοκαίρι αύξηση στις αφίξεις, στα έσοδα και στις επενδύσεις. Ωστόσο, για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, το καλοκαίρι δεν σημαίνει διακοπές, αλλά... αναγκαστική έξωση από τα σπίτια τους πριν καν λήξει το σχολικό έτος.

Κάθε Σεπτέμβρη, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν βαλίτσες για άγνωστα μέρη, καλούμενοι να στελεχώσουν σχολεία από τη Γαύδο μέχρι τους Παξούς και από τη Μύκονο μέχρι τη Σάμο. Όμως, η μετάθεση ή πρόσληψη εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας δεν είναι μια απλή γεωγραφική μετακίνηση· είναι ένα πολυπαραγοντικό δράμα, στο οποίο η στέγη παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναλυτικά

Η τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής για δημόσιους υπαλλήλους, έχει οδηγήσει σε ένα αόρατο κύμα αστέγων εργαζομένων. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι από τους πρώτους που επηρεάζονται, καθώς:

Το Στεγαστικό Αδιέξοδο

1. Ενοίκια στα Ύψη
Σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας – όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, αλλά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με αυξημένο τουρισμό – οι τιμές των ενοικίων είναι εξωπραγματικές. Κατοικίες που ενοικιάζονται προς 700–1000€ μηνιαίως στους τουρίστες, σπανίως «ρίχνουν» τιμή για έναν δημόσιο υπάλληλο. Επιπλέον, πολλά σπίτια διατίθενται αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, αφήνοντας ελάχιστες επιλογές για μόνιμη ενοικίαση.

2. Συμβάσεις με Όρους Ξενοδόχου
Πολλοί εκπαιδευτικοί καταλήγουν να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων με μηνιαίες χρεώσεις ή – ακόμα χειρότερα – να υπογράφουν εποχικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες απομακρύνονται από τα σπίτια τους τον Μάιο, για να «επιστρέψει το σπίτι στον τουρισμό».

3. Ακατάλληλα ή Ανθυγιεινά Καταλύματα
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί φιλοξενούνται σε αποθήκες, σε ημιτελή ή ακατάλληλα κτίρια, χωρίς θέρμανση, με κοινόχρηστα μπάνια και χωρίς ασφάλεια. Είναι, ουσιαστικά, νοικάρηδες δεύτερης ταχύτητας.

Όταν το τουριστικό συμφέρον «εκτοπίζει» τη δημόσια εκπαίδευση

Η τουριστική ανάπτυξη σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας φέρνει κάθε καλοκαίρι αύξηση στις αφίξεις, στα έσοδα και στις επενδύσεις. Ωστόσο, για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, το καλοκαίρι δεν σημαίνει διακοπές, αλλά... αναγκαστική έξωση από τα σπίτια τους πριν καν λήξει το σχολικό έτος.

  • Πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ήδη από τον Μάιο ή ακόμη και τον Απρίλιο, για να τα ενοικιάσουν σε τουρίστες μέσω Airbnb ή με σεζόν ενοικίαση.

  • Τα ενοίκια σε τουριστικούς προορισμούς (όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα) αυξάνονται έως και 80% σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

  • Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αδυναμία εξεύρεσης στέγης, με αποτέλεσμα κάποιοι να κοιμούνται σε αυτοκίνητα, να φιλοξενούνται προσωρινά ή ακόμα και να παραιτούνται.

Ζωντανές μαρτυρίες

«Μου ζήτησαν να φύγω από το σπίτι που νοίκιαζα στη Νάξο από τον Μάιο για να το δώσουν σε τουρίστες. Έπρεπε να συνεχίσω να διδάσκω χωρίς να έχω πού να μείνω. Τελικά μετακόμισα 35 χλμ μακριά και πηγαινοέρχομαι καθημερινά με δανεικό αμάξι», λέει η Α.Π., φιλόλογος αναπληρώτρια.

«Κάθε χρόνο η ίδια αγωνία. Αν θα βρούμε σπίτι, αν θα μας διώξουν, αν θα φτάνουν τα λεφτά. Το Υπουργείο Παιδείας απλώς κοιτάζει», αναφέρει ο Κ.Γ., δάσκαλος στη Ρόδο.

Ψυχολογικό και Οικονομικό Κόστος

Οι συνθήκες στέγασης επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητα και την απόδοση του εκπαιδευτικού. Πώς να εμπνεύσεις, να οργανώσεις, να μεταδώσεις γνώσεις όταν ζεις σε αβεβαιότητα, όταν εργάζεσαι για 1.000 ευρώ και τα 600 πηγαίνουν στο ενοίκιο; Το βάρος μεταφέρεται και στην ψυχολογία του δασκάλου, κι έμμεσα – αναπόφευκτα – στο παιδί.

Η αντίφαση της τουριστικής Ελλάδας

Η ειρωνεία είναι κραυγαλέα: τα πιο «πλούσια» νησιά, με τεράστια τουριστικά έσοδα, δεν μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπή στέγαση στους δασκάλους των παιδιών τους. Ο εκπαιδευτικός καταλήγει επισκέπτης σε μια τουριστική βιτρίνα – απαραίτητος για τη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά αόρατος στις παροχές της.

Η στέγαση δεν είναι προνόμιο – είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο εκπαιδευτικός δεν ζητά πολυτέλειες. Ζητά ένα δωμάτιο με θέρμανση, νερό, και ησυχία για να ετοιμάσει το αυριανό μάθημα. Όταν του το στερούμε, στερούμε και από τα παιδιά το πιο βασικό θεμέλιο: έναν δάσκαλο που αισθάνεται ασφαλής και ανθρώπινος.

Μια χώρα που σέβεται το μέλλον της, αρχίζει από το παρόν των δασκάλων της.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικό ημερολόγιο αργίες
Σχολικό ημερολόγιο 2025-2026: Όλες οι αργίες, γιορτές, δραστηριότητες και διακοπές
Το νέο σχολικό ημερολόγιο 2025-2026 φέρνει μαζί του όλες τις ημερομηνίες που περιμένουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί: από τον αγιασμό του...
Σχολικό ημερολόγιο 2025-2026: Όλες οι αργίες, γιορτές, δραστηριότητες και διακοπές
pencils_mask_moluvia_school_sxoleia_covid_koronoios.jpg
Τι ισχύει για άδεια ανατροφής για νεοδιοριζόμενο και άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου
Ενημερωτικό Σημείωμα  των Αιρετών ΚΥΣΕΕΠ  Σεραφείμ Λάππα  και Βασίλη Βούγια
Τι ισχύει για άδεια ανατροφής για νεοδιοριζόμενο και άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου
paralia-kalokairi-oikogeneia.jpg
Μία στις πέντε οικογένειες χάνει φέτος το επίδομα τέκνων – Ποιοι αποκλείονται και γιατί
Oι δικαιούχοι ανήλθαν σε 488.735, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους ήταν 512.917 και τον Μάιο του 2024 604.293
Μία στις πέντε οικογένειες χάνει φέτος το επίδομα τέκνων – Ποιοι αποκλείονται και γιατί