«Όχι» στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - «Όχι» στην υποβάθμιση των πτυχίων
Ανακοίνωση από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Ακόμα ένα ηχηρό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ειπώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Τονίζεται ότι, «Μετά από την χρόνια εγκατάλειψη των Δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, την υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση των σπουδών, την απαξίωση των πτυχίων, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Κάτι τέτοιο θα φέρει τους νέους που βιώνουν την οικονομική ανέχεια, να «σχεδιάσουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, το μέλλον τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», καθώς από τη μία θα έχουν το μεγάλο κόστος των ιδιωτικών πανεπιστημίων και από την άλλη τις πανελλαδικές εξετάσεις με αυξημένη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η ανακοίνωση, τέλος, καλεί στην αυριανή μεγάλη κινητοποίηση (11 Ιανουαρίου) στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητές, τους
μαθητές, τους πανεπιστημιακούς και τα σωματεία.

Η ανακοίνωση

«Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που υποκριτικά αποκαλείται «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Μετά από την χρόνια εγκατάλειψη των Δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, την υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση των σπουδών, την απαξίωση των πτυχίων, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αποποιείται των ευθυνών της για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία απροκάλυπτα, ενώ αποτελεί υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν το αγαθό της γνώσης, της μόρφωσης, του πολιτισμού στους νέους, όπως ορίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η εκπαίδευση μπαίνει στην αρένα του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων, με σκοπό την κερδοφορία τους και από αυτό το πεδίο. Σημειώνεται πως τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας, δεν θα έχουν κριτήρια εισαγωγής. Δεν αποτελεί κριτήριο η ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, η δυνατότητα των φοιτητών ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους να εργαστούν στο αντικείμενό τους - που αυτό θα ήταν το σύγχρονο. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιμένει στο – δοκιμασμένο σε άλλες χώρες της ΕΕ- δρόμο που το πανεπιστήμιο λειτουργεί σαν επιχείρηση, η γνώση γίνεται εμπόρευμα, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τα πανεπιστήμια -επιχειρήσεις. Η πολιτική αυτή έχει ήδη σημειώσει αποτελέσματα: ενίσχυση των φραγμών στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, πολλά, διαφορετικού τύπου πτυχία στο ίδιο αντικείμενο, με χάσμα γνώσης και δεξιοτήτων, συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μισθών προς τα κάτω, ποσοστά ανεργίας αποφοίτων κλπ.

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια κλπ. στα σπίτια τους, θα πρέπει να σχεδιάσουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, το μέλλον τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη μία, παλεύοντας να ανταπεξέλθουν στο κόστος του ιδιωτικού πανεπιστημίου, κυνηγώντας τις τάσεις για το ποια σχολή και ποιο τμήμα είναι ελκυστικό στις επενδύσεις, βγάζει στην αγορά εργασίας απόφοιτους ανταγωνιστικούς, με την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα βρουν δουλειά. Ή από την άλλη, θα πρέπει να περάσουν από τις συμπληγάδες των πανελλαδικών εξετάσεων, με αυξημένη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), για να φοιτήσουν τελικά σε ένα Πανεπιστήμιο με υποχρηματοδότηση, με άθλιες υποδομές, με έλλειψη προσωπικού, χωρίς τη βασική κάλυψη φοιτητικών αναγκών (εστίες κλπ), για να πάρουν τελικά απαξιωμένα πτυχία, να πληρώνουν μεταπτυχιακά κλπ. Την ώρα που η χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια έχει δώσει στην χώρα μας την τελευταία θέση κατάταξης σε όλη την Ευρώπη και τα σπρώχνουν στο κυνήγι χορηγιών, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση 38 Πανεπιστημιακών σχολών, γιατί προφανώς δεν εξυπηρετούν τις αγορές.

Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε βρεθεί ξανά μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, απέναντι στην προσπάθεια της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να προωθήσουν την “απελευθέρωση” της ανώτατης εκπαίδευσης, να ανοίξουν το δρόμο στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ο αγώνας για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μαθητών και φοιτητών, είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Θα εμποδίσουμε τα σχέδια τους, όπως κάναμε και όλες τις προηγούμενες φορές!

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που χρόνια τώρα αγωνίζεται κι έχει κάνει σημαντικές κινητοποιήσεις για την εικαστική Παιδεία και για τα δικαιώματα μαθητών και φοιτητών για δημόσια δωρεάν και ολοκληρωμένη μόρφωση χωρίς διακρίσεις, καλεί τα μέλη του, τους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, στον αγώνα για να μην περάσει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που καταρρακώνει την δημόσια εκπαίδευση και την αξία των πτυχίων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
  • ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
  • Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΑΥΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

Στηρίζουμε τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ την ίδια μέρα, από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 π.μ.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!