Τραγανό, ροδισμένο κουνουπίδι σε λιγότερο από 20 λεπτά χρησιμοποιώντας μόλις δύο βασικά υλικά: φουντίτσες κουνουπιδιού και λάδι με αλάτι σκόρδου.
Η χρήση φριτέζας αέρα εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο και μέγιστη τραγανότητα σε μισό χρόνο από τον φούρνο, ενώ οι μικρές μπουκιές επιτρέπουν την ισορροπημένη κατανομή θερμότητας.
Η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή, ενώ η συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα λαχανικά όπως καρότα, μπρόκολο ή γλυκοπατάτες.
Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο, υγιεινό πιάτο, ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, που διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.
Το μυστικό συστατικό
- Μόλις λίγο αλάτι με σκόρδο είναι το μόνο που χρειάζεται για να περάσει το κουνουπίδι που ψήνετε στη φριτέζα αέρα από το καλό στο εξαιρετικό.
- Ανακατέψτε το κουνουπίδι με λάδι και αλάτι με σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης για να βεβαιωθείτε ότι τα καρυκεύματα κατανέμονται ομοιόμορφα.
- Μετά από περίπου 50 ανακατέματα, οι φουντίτσες είναι έτοιμες για ψήσιμο.
Συμβουλή
- Μπορείτε να ετοιμάσετε και πολλά άλλα λαχανικά με αυτόν τον τρόπο.
- Καρότα, κολοκύθες delicata, γλυκοπατάτες και κανονικές πατάτες, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών είναι άλλα αγαπημένα στο σπίτι σας.
- Κόψτε τα λαχανικά σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και μαγειρέψτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Τα αρκετά ανθεκτικά λαχανικά μπορούν να ψηθούν για ολόκληρα τα 15 λεπτά, ενώ τα πιο ευαίσθητα λαχανικά, όπως τα πράσινα φασόλια και τα σπαράγγια, θα μαγειρευτούν σε περίπου το μισό χρόνο.
Τραγανό κουνουπίδι στη φριτέζα αέρα
- Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά
- Μερίδες: 3 έως 4 μερίδες
Υλικά
- 500 έως 570 γραμμάρια φουντίτσες κουνουπιδιού (από 1/2 μεγάλο κεφάλι ή 1 μικρό έως μεσαίο κεφάλι)
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο (ή άλλο ουδέτερο λάδι, όπως ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με σκόρδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρα:
- Προθερμάνετε μια φριτέζα αέρα (air fryer) στους 200°C.
Καρυκεύστε το κουνουπίδι
- Ενώ η φριτέζα αέρα προθερμαίνεται, προσθέστε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
- Περιχύστε το κουνουπίδι με το λάδι αβοκάντο και στη συνέχεια πασπαλίστε το με το αλάτι σκόρδου.
- Ανακατέψτε μέχρι όλες οι φουντίτσες να καλυφθούν ομοιόμορφα με το λάδι και το καρύκευμα.
Ψήσιμο του κουνουπιδιού στη φριτέζα αέρα
- Προσθέστε το κουνουπίδι στην προθερμασμένη φριτέζα αέρα, ανακινώντας το για να βεβαιωθείτε ότι απλώνεται σε ομοιόμορφη στρώση.
- Ψήστε στη φριτέζα αέρα μέχρι το κουνουπίδι να γίνει τραγανό-μαλακό και να ροδίσει σε σημεία, για περίπου 15 λεπτά, ανακινώντας το καλάθι μία φορά στα μισά του χρόνου μαγειρέματος.
Σερβίρισμα
- Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε αμέσως—είναι πιο τραγανό όσο είναι ακόμα καυτό!
- Μην το αφήσετε στη φριτέζα αέρα μετά το τέλος του προγράμματος μαγειρέματος γιατί μπορεί να αρχίσει να αχνίζεται και να μαλακώσει.
Αποθήκευση
- Αποθηκεύστε όσο απομείνει σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.
- Για να το ξαναζεστάνετε, ψήστε το στη φριτέζα αέρα στους 200°C μέχρι να ζεσταθεί, για 2 έως 3 λεπτά.
Διατροφικά Στοιχεία (ανά μερίδα)
- 64 Θερμίδες
- 4γρ. Λίπη
- 6γρ. Υδατάνθρακες
- 3γρ. Πρωτεΐνη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση