Μακρή: Στόχος να ξεκινήσει η λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2025
Ελπίζουν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους φοιτητές και να επαναπατριστούν οι 35.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό

Εν αναμονή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ποικίλλουν οι απόψεις σχετικά με την ορθότητα ή μη της κίνησης αυτής. Άλλοι εκφράζουν ενθουσιασμό για τη μεταρρύθμιση, άλλοι επιφυλάσσονται για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και εφιστούν την προσοχή σε πιθανές παγίδες και άλλοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι.

Όπως τόνισε στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3 η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, Ζέτα Μακρή, οι προδιαγραφές που θα τεθούν θα είναι πολύ πιο αυστηρές από αυτές που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει και σημαντική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι ελεύθερο, δηλαδή θα έχει αυτόνομα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα απεξαρτηθεί από τη γραφειοκρατία, θα έχει διαφάνεια στα οικονομικά του, καθώς και στους οργανισμούς των ερευνητικών προγραμμάτων. Ακόμη, θα ενισχυθεί με ένα δις ευρώ που θα προέρχεται από το ταμείο ανάκαμψης, τον ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους που αντιδρούν, η κα Μακρή είπε ότι στόχος είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους φοιτητές και να επαναπατριστούν οι 35.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. “Ο συναγωνισμός δεν θα είναι σε βάρος των ελληνικών πανεπιστημίων που στάθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και απέδειξαν ότι τόσο οι φοιτητές όσο και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι εξαιρετικής ποιότητας”, επισήμανε η κα Μακρή.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτη ΜάρηΠρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η μεταρρύθμιση που αναμένεται είναι απαραίτητη τόσο για ακαδημαϊκούς όσο και για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ θα φέρουν ανταγωνισμό ή συναγωνισμό μεταξύ των ελληνικών και των ξένων πανεπιστημίων και τώρα και των μη κρατικών. Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις διεθνείς τάσεις και την εμπειρία άλλων κρατών, δείχνουν πως το εγχείρημα έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, εφόσον βεβαίως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων γίνει με προσοχή και κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων φοιτητών.

Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία των πτυχίων που θα προέρχονται από τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι, από τη στιγμή που θα ελέγχονται από την Ανώτατη Αρχή, η διαδικασία θα παρακολουθείται συστηματικά και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, δεν διατηρεί επιφυλάξεις.

Στόχος της πολιτείας είναι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025

Πηγή: ertnews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες