pierrakakis
Τι γίνεται αν ο/η μαθητής/τρια έχει κορονοϊό ή συμπτώματα αλλά βγαίνει αρνητικό στο τεστ

Αύριο Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα (εκτός από την Ζάκυνθο λόγω κακοκαιρίας,  Καστοριά λόγω τοπικού καρναβαλιού, κάποια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου εξαιτίας της κακοκαιρίας, ένα Δημοτικό στη Λέσβο λόγω ζημιών και πιθανόν και στα Χανιά που ξεσηκώθηκαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί), περίπου 1,4 εκατ. μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους και 180.000 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα μαθήματά τους.

Λόγω της έξαρσης κορονοϊού και γρίπης, νέες ενημερώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω έξαρσης του covid και τι θα γίνει με τις απουσίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ.

Σκοπός των μέτρων είναι να να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων συστήνονται, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και η τήρηση φυσικών αποστάσεων.

Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

mathites

Αγαπηδάκη για σχολεία: «Παιδιά με συμπτώματα μένουν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε στο OPEN και τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ. 

«Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς.

Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ότι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια»

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

  •  Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων - τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
  • Πάντως, αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ για κορονοϊό, γρίπη ή RSV και συστήνεται να απουσιάσουν από τα μαθήματά τους.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός με βάση της τελευταίες εξελίξεις με τον Covid εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών στα σχολεία που νοσούν με κορονοϊο για το σχολικό έτος 2023-2024

Εδώ μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο

«Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορονοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

Συνομοσπονδία Γονέων: Για το άνοιγμα των σχολείων και την έξαρση του Covid

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) με σχετική της ανακοίνωση εκφράζει την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων και την έξαρση του Covid.

Παράλληλα κρίνει ως "ανέξοδες λύσεις" τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία «με τα ανοιχτά παράθυρα και την αποφυγή συνωστισμού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

To άνοιγμα των σχολείων και η παράλληλη έξαρση του covid προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις ατελείωτες ώρες αναμονής στις Παιδιατρικές Κλινικές.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά αναλώθηκε σε "ανέξοδες λύσεις" πετώντας την "μπάλα στην εξέδρα" με μοναδικό γνώμονα την "ατομική ευθύνη",  με συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία και αποφυγή του συνωστισμού.

Η ΑΣΓΜΕ και οι Οργανώσεις Γονέων απαιτούμε:

-Χορήγηση δωρεάν Covid test για όλους τους μαθητές

-να μην προσμετρηθεί καμία απουσία σε κανέναν μαθητή που νοσεί από covid

-να εξασφαλιστεί άδεια στους γονείς των μαθητών που θα νοσούν

-αραίωση των μαθητών με 15 μαθητές ανά Τμήμα

-στελέχωση των Παιδιατρικών Κλινικών με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η αλματώδης αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων έχει προκαλέσει συνωστισμό στα επείγοντα, με την αναμονή να ξεπερνά ενίοτε και τις 8 ώρες.

Η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, δεν ωραιοποίησε καθόλου την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε με σαφήνεια ότι «η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια».

Παράλληλα, έκανε λόγο για νέα έξαρση κατά την εορταστική περίοδο, λέγοντας πως «μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, λέγοντας: «Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των Βαθμίδων Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαύρη τρύπα
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
«Κάποια “μαύρη τρύπα” πρέπει να βρίσκεται εκεί, η οποία μάλιστα ρουφάει μόνο τα κενά των φυσικών, ενώ δεν επηρεάζει τα κενά των υπολοίπων ειδικοτήτων...
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
Αβοκάντο
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες
Σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν, γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη ενώ στους άντρες δεν παρατηρήθηκε...
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες