Koliopoylos
Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στην προσωπικότητα του ανθρώπου και επιστήμονα Γιάννη Κολιόπουλου είναι το σπάνιο χάρισμα του αληθινού δασκάλου

Το τελευταίο διάστημα έφυγαν από τη ζωή σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου φτωχαίνοντας την επιστήμη και τον πολιτισμό. Ένας από αυτούς, που μας εγκατέλειψε πρόσφατα, είναι ο Γιάννης Κολιόπουλος.

Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Κολιόπουλος δεν υπήρξε μόνο διαπρεπής και βραβευμένος ιστορικός, του οποίου το επιστημονικό έργο, πλούσιο σε ποσότητα αλλά και εφάμιλλης ποιότητας, αναγνωρίστηκε διεθνώς και διείσδυσε σε πολλές άγνωστες πτυχές «σκοτεινών» ή «υποφωτισμένων» περιόδων της Ελληνικής Ιστορίας.

Ισχυρή προσωπικότητα, με στέρεες και εμπεδωμένες απόψεις που τις εξέφραζε θαρρετά και με επιχειρήματα, αλλά και σεβασμό στη διαφορετική γνώμη και ιδεολογία, επιστήμονας προσηλωμένος στους κανόνες αντικειμενικότητας και αλήθειας της Κλειούς, «άφοβος», κατά τις επιταγές του Λουκιανού, ο Κολιόπουλος διακρίθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς.

Αρκετά από τα βιβλία του αποτελούν πρωτότυπες συμβολές καλύπτοντας σημαντικά κενά της ιστορικής έρευνας και επί χρόνια παραμένουν αξεπέραστα, «έργα αναφοράς» για τους νεότερους. Ανάμεσά τους, η μελέτη του «Ληστές» όπου εξετάζει το φαινόμενο της ληστείας που είχε λάβει δραματικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα αλλά και η βραβευμένη εξαιρετική σύνθεσή του «Λεηλασία Φρονημάτων» στην οποία αναφέρθηκε στις ιδεολογικές «μεταλλάξεις» και τα πάθη που αναμοχλεύτηκαν την ταραγμένη δεκαετία του 1940 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (ο ίδιος καταγόταν από το Βοτάνι της Καστοριάς).

Σημαντική είναι, εξάλλου, και η συνεισφορά του στην κατανόηση και διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιστορίας, στην οποία επέδειξε ανάλογο ζήλο με τη μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας.

Εκείνο όμως που κυρίως ξεχωρίζει στην προσωπικότητα του ανθρώπου και επιστήμονα Γιάννη Κολιόπουλου είναι το σπάνιο χάρισμα του αληθινού δασκάλου. Άνθρωπος που εμπιστευόταν τους νέους όσο κανείς άλλος, διέκρινε από μακριά την αξιοσύνη και την επιβράβευε, περιέβαλλε τους μαθητές του με ανυπόκριτη αγάπη και σεβασμό που του ανταποδιδόταν εύλογα και αβίαστα, στηλίτευε τη δουλοπρέπεια και την προσποίηση.

Αναμφίβολα, αποτελεί «κεφάλαιο» για τη μετέπειτα ζωή και τη σταδιοδρομία ενός νέου επιστήμονα να μαθητεύει στην επιστήμη της Ιστορίας και να μυείται τα «μυστικά» της δίπλα σε πραγματικούς δασκάλους του βεληνεκούς Κολιόπουλου.

Είθε, η επιστήμη της Ιστορίας να αναδείξει στο μέλλον «θεράποντες» ανάλογων δεξιοτήτων και ο ακαδημαϊκός χώρος πραγματικούς δασκάλους, που δικαίως θα θεωρούνται αυθεντίες και θα τυγχάνουν ανιδιοτελούς σεβασμού.

του Βασίλη Πλατή, φιλόλογου-δρος Ιστορίας Α.Π.Θ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anoia-750x575.jpg
Ένα τεστ μπορεί να προβλέψει το Αλτσχάιμερ πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η όσφρηση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο βιοδείκτη για την πρόβλεψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών»
Ένα τεστ μπορεί να προβλέψει το Αλτσχάιμερ πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
proteini-kai-futikes-ines.jpg
Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη; Νέα έρευνα «γκρεμίζει» τον διατροφικό μύθο
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης έχει μεγαλύτερη σημασία από τον τύπο ή την ώρα κατανάλωσης
Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη; Νέα έρευνα «γκρεμίζει» τον διατροφικό μύθο