Ομαδικά πυρά στη Βουλή κατά του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ενώ επιφύλαξη εξέφρασε η Ελληνική Λύση.
Με φόντο τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, πανεπιστημιακών και ένα μεγάλο μέρος των πρυτανικών αρχών, ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και τον τρόπο φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ μέσω της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την υποβολή δύο μηχανογραφικών, την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και την περίφραξή τους όπου αυτό είναι εφικτό, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την εγκατάσταση Κέντρου Ελέγχου ήχου και εικόνας, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε φοιτητές σε περιπτώσεις αντιγραφών, λογοκλοπής, κινητοποιήσεων που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή.
Πανελλαδικές-Πανεπιστήμια: Αρραγές μέτωπο κατά του νέου νομοσχεδίου
Χρυσοχοΐδης: Τρύπα στο κράτος δικαίου τα ΑΕΙ, ύστατη λύση η Αστυνομία
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διατάξεις περιλαμβάνουν:
- Ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
- Θέσπισης ορίου φοίτησης Ν+2
- Θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)
- Διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε 2 στάδια
- Κάλυψη της ύλης και στις αργίες
Το alfavita.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις τομές του νομοσχεδίου Κεραμέως.
Όριο Ν+2 και μερική φοίτηση
Ανώτατη διάρκεια φοίτησης, το λεγόμενο «ν+2», φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
- Πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 34, στις σχολές με τετραετές πρόγραμμα σπουδών το όριο φοίτησης θα είναι επιπλέον 2 έτη, δηλαδή 6 χρόνια συνολικά (ν+2).
- Για τις υπόλοιπες σχολές πενταετούς και εξετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Ιατρικές κλπ) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών θα είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντίστοιχα (ν+3).
Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, ενώ μεταβατικές διατάξεις θα υπάρξουν για όσους ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ.
Επιπλέον προβλέπονται εξαιρέσεις για μερική φοίτηση, για όσους εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, και για σοβαρούς λόγους υγείας (αναπηρία).
Όπως διευκρινίστηκε, η μερική φοίτηση, η διακοπή της φοίτησης με δικαίωμα επανέναρξης κλπ, θα καθορίζονται με αποφάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 4, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην Κοσμητεία της σχολής να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα πανεπιστήμια
Με το σύστημα των ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) θα εξεταστούν από το καλοκαίρι του 2021 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο υπολογίζονται τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για τον υπολογισμό των μορίων υπολογίζονται και οι σχετικοί συντελεστές βαρύτητας.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει το εύρος το εύρος της διακύμανσης της βάσης, ( πιθανότατα από 80% έως 120% και το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα), το οποίο ονομάζεται συντελεστής ΕΒΕ.
Παράδειγμα:
Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των υποψηφίωντου πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ.Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα.
Διπλά μηχανογραφικά
Από το καλοκαίρι του 2021 θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα δεύτερο, προαιρετικό μηχανογραφικό για την επιλογή δημοσίων ΙΕΚ, πέρα από το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θα γίνεται βάσει πανελληνίων.
Στόχος των αλλαγών είναι να γίνεται συνειδητά η επιλογή των σπουδών των υποψηφίων μετά το Λύκειο, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Για τελευταία φορά φέτος οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους μετά τη ανακοίνωση των βαθμολογίων, όπως ίσχυε, μέχρι σήμερα. Επομένως, δεν αλλάζει κάτι φέτος ως προς την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Από το καλοκαίρι του 2022, όμως, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο φάσεις:
- Στην πρώτη φάση, όλοι οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα περιορισμένο αριθμό σχολών, περίπου 15-18 σχολές από το ίδιο επιστημονικό πεδίο.
- Στην δεύτερη φάση αφορά στην περίοδο μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων και θα καλούνται όσοι υποψήφιοι δεν πέρασαν στις πρώτες 15 προτιμήσεις τους να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις που έμειναν κενές.
Το πανεπιστήμιο - φρούριο και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Πλήθος διατάξεων για τη φύλαξη και την αστυνόμευση των ΑΕΙ φέρει το νομοσχέδιο Κεραμέως, καθώς εκτός από την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, προβλέπονται μια σειρά από τομές για τον έλεγχο εισόδου, τη συνεχή επιτήρηση και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρωτοβουλία για σύσταση ειδικών επιτροπών ασφαλείας, με τη συμμετοχή διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συνεργάζονται με την ΕΛΑΣ για την «αποτελεσματική φύλαξη» των ΑΕΙ, την ώρα που σημαντική μερίδα του ακαδημαϊκού κόσμου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του, σχετικά με την ίδρυση του εν λόγω σώματος.
Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, δε, θα αξιοποιείται σε ειδικό «κέντρο επιχειρήσεων» εντός των ΑΕΙ, με την ΕΛΑΣ να έχει άμεση πρόσβαση και εποπτεία.
(οι σχετικές διατάξεις αναλυτικά εδώ)
Μαθήματα στις αργίες για την κάλυψη της ύλης
Διάταξη (άρθρο 36) που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ορίζει ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21, λόγω της πανδημίας, λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη διδακτέας ύλης και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της τροποποίησης και ρύθμισης (σ.σ. με υπουργική απόφαση):
α.
- των αργιών
- διακοπών, και
- εορταστικών εκδηλώσεων
β.
- των απουσιών, και
- του χαρακτηρισμού της φοίτησης
γ.
της ημερομηνίας έναρξης και λήξης των εγγραφών προνηπίων, νηπίων και μαθητών Α τάξης Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των διαδικασιών και προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους,
δ. κάθε συναφούς με τα ανωτέρω θέματα που αφορούν στους κατ ιδίαν και τους κατ οίκον διδαχθέντες μαθητές
ε.
- της φοίτησης
- της αξιολόγησης
- της προαγωγής, και
- της απόλυσης μαθητών
στ. στην εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ζ. κάθε άλλου συναφούς ή ειδικότερου με τα ανωτέρω θέματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη