Εντείνεται η προετοιμασία των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ - Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Με το σύστημα των ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) θα εξεταστούν από το καλοκαίρι του 2021 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»  που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή,  για τον υπολογισμό της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο υπολογίζονται τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για τον υπολογισμό των μορίων υπολογίζονται και οι σχετικοί συντελεστές βαρύτητας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει το εύρος το εύρος της διακύμανσης της βάσης, ( πιθανότατα από 80% έως 120% και το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα), το οποίο ονομάζεται συντελεστής ΕΒΕ.

Παράδειγμα:

Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των υποψηφίωντου πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90%  κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματαΟι υποψήφιοι, είπε η κ.Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα 

Ξεχωριστά ο υπολογισμός ΕΒΕ για τα ειδικά μαθήματα

Σημειώνεται πως για τα τμήματα που απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικές δοκιμασίες, απαιτείται ξεχωριστά η επίτευξη της ΕΒΕ στο πρόσθετο εξεταζόμενο μάθημα, πέραν της επίτευξης της ΕΒΕ της σχολής/τμήματος που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας του ειδικού μαθήματος, λαμβάνονται υπόψιν οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα και έχουν εξεταστεί στο εν λόγω μάθημα/πρακτική δοκιμασία, ανεξάρτητα από το επιστημονικό τους πεδίο ή αν σπουδάζουν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Τι ισχύει στα τμήματα ΑΕΙ που εντάσσονται σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία

Για τα τμήματα που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, τότε για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψιν ο μικρότερος μέσος όρος στα εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται τα εν λόγω τμήματα.

Πότε ορίζονται οι συντελεστές ΕΒΕ

Η ελάχιστη και η μέγιστη δυνατή τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ για τα τμήματα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας έως τις 30 Ιουνίου κάθε σχολικού έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος.

Για κάθε ακαδημαϊκό τμήμα, ο συντελεστής της ΕΒΕ ορίζεται με απόφαση της συγκλήτου, σε διάστημα δύο μηνών από την προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το σύνολο των συντελεστών ΕΒΕ συγκεντρώνεται σε μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται πως τα τμήματα μπορούν να ορίζουν διαφορετικό συντελεστή ΕΒΕ για τα ειδικά μαθήματα/πρακτικές δοκιμασίες και διαφορετικό συντελεστή για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Τι θα ισχύει φέτος

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, ο καθορισμός του εύρους των συντελεστών ΕΒΕ από το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον σχολικό έτος ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Αντίστοιχα, τα ακαδημαϊκά τμήματα οφείλουν να επιλέξουν το ποσοστό του συντελεστή ΕΒΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΡΑΝ
CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν διατηρεί σημαντική ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων
Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ικανότητα του Ιράν να εκτοξεύει πυραύλους και drones έχει «δραματικά περιοριστεί»
CNN: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν διατηρεί σημαντική ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων
φλοτιλα
Σώστε τη Γάζα: Πάνω από 80 πλοία σε νέα ανθρωπιστική αποστολή
Περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να μεταφέρουν βοήθεια, εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης και...
Σώστε τη Γάζα: Πάνω από 80 πλοία σε νέα ανθρωπιστική αποστολή
τραμπ
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο στρατός μας δεν έχει καν αρχίσει» – Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη
Η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικών...
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο στρατός μας δεν έχει καν αρχίσει» – Σκληρή απάντηση από την Τεχεράνη