Ανώτατη διάρκεια φοίτησης, το λεγόμενο «ν+2», φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής (Ολόκληρο το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή εδώ).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων, αλλά και ευρύτερα.
Έρχεται το ν+2 και το ν+3
- Πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 34, στις σχολές με τετραετές πρόγραμμα σπουδών το όριο φοίτησης θα είναι επιπλέον 2 έτη, δηλαδή 6 χρόνια συνολικά (ν+2).
- Για τις υπόλοιπες σχολές πενταετούς και εξετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Ιατρικές κλπ) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών θα είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντίστοιχα (ν+3).
Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, ενώ μεταβατικές διατάξεις θα υπάρξουν για όσους ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ.
Μερική Φοίτηση και διακοπή σπουδών
Επιπλέον προβλέπονται εξαιρέσεις για μερική φοίτηση, για όσους εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, και για σοβαρούς λόγους υγείας (αναπηρία).
Όπως διευκρινίστηκε, η μερική φοίτηση, η διακοπή της φοίτησης με δικαίωμα επανέναρξης κλπ, θα καθορίζονται με αποφάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 4, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην Κοσμητεία της σχολής να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου προβλέπεται:
Πειθαρχικές κυρώσεις σε φοιτητές και πανεπιστήμιο-φρούριο
Την ίδια ώρα, πλήθος διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εστιάζει σε θέματα κυρώσεων και καταστολής, όπως ποινές για αντιγραφές, καταστροφές, καταλήψεις και ρύπανση των πανεπιστημιακών χώρων, τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος, εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.
Οι ποινές που θα επιβάλλονται περιλαμβάνουν την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.
Ακόμα, το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο - φρούριο, καθώς πέραν της ίδρυσης σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, προβλέπονται μια σειρά από τομές για τον έλεγχο εισόδου, τη συνεχή επιτήρηση και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων.
Μάλιστα προβλέπεται σύσταση ειδικών επιτροπών ασφαλείας, με τη συμμετοχή διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συνεργάζονται με την ΕΛΑΣ για την «αποτελεσματική φύλαξη» των ΑΕΙ, την ώρα που σημαντική μερίδα του ακαδημαϊκού κόσμου εκφράζει την πλήρη διαφωνία της, σχετικά με την ίδρυση του εν λόγω σώματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη