Σύσκεψη σήμερα των λοιμωξιολόγων: Στον «αέρα» το άνοιγμα των σχολείων
«Πονοκέφαλος» στους λοιμωξιολόγους το άνοιγμα των σχολείων - Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των ειδικών - Η Αττική στο «μάτι του κυκλώνα»

Άνοιγμα σχολείων: Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας, τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα και να εισηγηθεί το κατά πόσο είναι ασφαλές τελικά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. 

«Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία και για τα μεταλλαγμένα στελέχη και θα δούμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, χαρακτηρίζοντας αυτή την εβδομάδα ως «εβδομάδα αποφάσεων» για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς. Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και θα δούμε τα επόμενα βήματα».

«Πονοκέφαλος» η Αττική

«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς αποτελεί η Αττική εφόσον τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνει τον υψηλότερο ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων, εμφανίζοντας τα μισά σχεδόν κρούσματα ολόκληρης της χώρας. Η εικόνα αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική αν τελικά η Αττική ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε όλο το λεκανοπέδια και με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγοτο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και είναι πιθανό να προστεθεί στις περιοχές στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Επομένως, είναι πιθανό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην περιφέρεια Αττικής να παραμείνουν κλειστά, αν σε αυτή την απόφαση συντείνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η επιτροπή θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας, όπως η κινητικότητα των πολιτών, η ανάλυση των λυμάτων, ο δείκτης Rt που έχει προκύψει κ.α προκειμένου να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

«Είναι προτεραιότητα να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω, αλλά πριν από αυτή, η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η απόφαση για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα “μετακινήσουν” περιοχές στο “κόκκινο”.

Ανησυχία για την κινητικότητα των γονέων

maskasxoleia21.jpg

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε πως του φαίνεται «περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης».

«Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», είπε.

Τζανάκης: Με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα των σχολείων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με πολύ μεγάλη προσοχή και να μην κλείσει οριζόντια η κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, αλλά να ληφθούν εστιασμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. «Για παράδειγμα θα μπορούσε το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, όχι να κλείσει, αλλά να αλλάξει μορφή. Και σε αυτές περιοχές περιλαμβάνω και την Αττική. Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια κοινωνία ξανά», επισήμανε.

Διπλάσιος ή και τριπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα. Εξέφρασε δε τον φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα