Ξυλοδαρμός μαθητή από καθηγητή
Άγριο ξύλο στο προαύλιο σχολείου – 16χρονη στο νοσοκομείο με κολάρο

Μια ακόμη υπόθεση ενδοσχολικής βίας προκαλεί ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σε ΕΠΑΛ του Αιγάλεω, 16χρονη μαθήτρια δέχθηκε άγρια επίθεση από συνομήλική της μέσα στο προαύλιο του σχολείου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να φορέσει αυχενικό κολάρο.

Το περιστατικό: Από μια ασήμαντη αφορμή στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με καταγγελίες της μητέρας της 16χρονης, το επεισόδιο ξεκίνησε από μια προηγούμενη λεκτική διαμάχη μεταξύ των δύο κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, η μαθήτρια δέχθηκε χτυπήματα με μπουνιές και κλωτσιές, έπεσε στο έδαφος και, όπως αναφέρει η οικογένειά της, υπέστη τραυματισμό στον αυχένα.

«Την έριξε κάτω και άρχισε να τη χτυπάει στην πλάτη και στο κεφάλι. Ζαλιζόταν, πονούσε το μάτι και τον αυχένα της. Τελικά, την επόμενη μέρα την πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου της τοποθέτησαν κολάρο», ανέφερε η μητέρα της κοπέλας.

Η οικογένεια δηλώνει απογοητευμένη από τη στάση της σχολικής διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι δεν επιβλήθηκε καμία ουσιαστική πειθαρχική ποινή στη μαθήτρια που επιτέθηκε.

«Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σχολείο»

Η μητέρα της 16χρονης επισημαίνει ότι η κόρη της αισθάνθηκε απροστάτευτη και στοχοποιημένη μετά το περιστατικό.

«Ζήτησε μόνη της να αλλάξει σχολείο, γιατί δεν ένιωθε ασφαλής. Φορούσε κολάρο για δέκα μέρες και πονούσε πολύ. Το χειρότερο όμως είναι ο φόβος που της έμεινε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέο περιστατικό στο Μοσχάτο

Την ίδια στιγμή, άλλο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στο Μοσχάτο το βράδυ του Σαββάτου (25/10).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε σε δύο μαθητές ηλικίας 12 και 13 ετών. Τα παιδιά δεν τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της επίθεσης.

Η έξαρση της βίας στα σχολεία

Τα πρόσφατα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού (2024), οι καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η πανδημία, η κοινωνική απομόνωση και η έντονη διαδικτυακή κουλτούρα αντιπαράθεσης έχουν επιτείνει την παρορμητικότητα και τη λεκτική ή σωματική βία μεταξύ μαθητών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση της UNESCO (2023), 1 στους 3 μαθητές παγκοσμίως δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.

Τι λένε οι ειδικοί

Η παιδοψυχολόγος Μαρία Χρυσάνθου επισημαίνει:

«Πολλά από αυτά τα περιστατικά πηγάζουν από ανάγκη κυριαρχίας και αναγνώρισης. Οι νέοι συχνά αναζητούν επιβεβαίωση μέσα από τη βία, επηρεασμένοι και από τα social media, όπου η σύγκρουση προβάλλεται ως “θέαμα”».

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Παπαδόπουλος προσθέτει: 

«Οι σχολικές κοινότητες χρειάζονται σαφή πρωτόκολλα αντιμετώπισης και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Δεν μπορεί κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται ως “μεμονωμένο”».

Το περιστατικό στο Αιγάλεω έρχεται να προστεθεί σε μια ανησυχητική αλυσίδα επιθέσεων μεταξύ ανηλίκων.
Η βία στα σχολεία δεν είναι πλέον ένα «σπάνιο φαινόμενο», αλλά ένα καμπανάκι για δράση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας εκπαιδευτικός:

«Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Όταν ο φόβος περνά το κατώφλι της τάξης, χάνεται η ουσία της παιδείας.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
ΕΚΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
Υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας παρουσία του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και του Υφυπουργού Θεοχάρη Θεοχάρη – Πώς το e-learning του Πανεπιστημίου...
ΕΚΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
Μαθητές με ελληνική σημαία κοιτάνε πινακίδα που γράφει ζήτω η 25η Μαρτίου
Σαν να ‘τανε το ΄21…
Το ’21 θα έρχεται πάντα μέσα και έξω από τα σχολεία μας να μας καλεί σε γιορτή αλλά και να μας αναθερμαίνει την μνήμη
Σαν να ‘τανε το ΄21…