Thumbnail
Πάντως οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ακόμα τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους υπολογιστές

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς για πρώτη φορά επιστήμονες προγραμμάτισαν υπολογιστή να μαθαίνει να γράφει γρήγορα όπως ένας άνθρωπος.

Όλοι γνωρίζουν ότι ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν γρήγορους υπολογισμούς, χρειάζονται πολύ χρόνο για να «μάθουν» πράγματα, καθώς η μάθηση για τις μηχανές εξαρτάται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες δεδομένα τα οποία μέσω προγραμματισμού «φορτώνονται» σε έναν υπολογιστή.

Αντίστροφα, οι άνθρωποι κάνουν πιο αργούς υπολογισμούς, αλλά μαθαίνουν πιο γρήγορα, ως φυσική διαδικασία του νου τους.

Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι «δίδαξαν» (προγραμμάτισαν) έναν υπολογιστή έτσι ώστε να μαθαίνει γρήγορα σαν άνθρωπος.

Υπολογιστική όραση

Μη φανταστείτε ότι το νέο πρόγραμμα κάνει θαύματα, ωστόσο οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπρέντεν Λέικ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστικής όρασης, που μιμείται την ικανότητα των ανθρώπων να μαθαίνουν νέα πράγματα από ένα και μόνο παράδειγμα: στη συγκεκριμένη περίπτωση να αναγνωρίζουν (όσο διαφορετικά κι αν γράφουν οι άνθρωποι το ίδιο γράμμα) και να γράφουν χειρόγραφους χαρακτήρες αλφαβήτου.

Μελλοντικά, η δυνατότητα αυτή του υπολογιστή θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, όπως η επεξεργασία εικόνων, η αναγνώριση φωνής, η αναγνώριση προσώπου, η κατανόηση της φυσικής γλώσσας κ.ά.

«Μαθαίνει να μαθαίνει»

Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν απαιτείται κάποιος προγραμματισμός για τη διαδικασία της μάθησης, καθώς ο αλγόριθμος προγραμματίζει τον εαυτό του για να δημιουργήσει κώδικα που θα παράγει το γράμμα που βλέπει.

Αν και ο σχετικός αλγόριθμος, ο οποίος «μαθαίνει να μαθαίνει» (π.χ. χρησιμοποιεί γνώσεις του λατινικού αλφαβήτου για να μάθει το ελληνικό αλφάβητο), χρειάζεται αρκετή ακόμη βελτίωση, το επίτευγμα χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα προόδου στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί πάντως είναι πως αν και η μηχανική μάθηση των υπολογιστών έχει κάνει σημαντικές προόδους, οι άνθρωποι είναι ακόμη πολύ καλύτεροι από τα μηχανήματα στο να μαθαίνουν νέες έννοιες βλέποντας μόνο ένα ή δύο παραδείγματα, έναντι των δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων παραδειγμάτων που χρειάζονται να «καταναλώσουν» προηγουμένως οι υπολογιστές.

Έως σήμερα δεν έχουμε κατορθώσει να κατασκευάσουμε μηχανήματα που, για να μάθουν μια νέα έννοια, θα χρειάζονται ελάχιστα δεδομένα, όπως οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, οι υπολογιστές αναγνωρίζουν την ανθρώπινη φωνή, επειδή έχουν προηγουμένως τροφοδοτηθεί με τεράστιες βάσεις δεδομένων από λέξεις και φράσεις.

Ωστόσο συχνά πέφτουν σε γκάφες, όταν συναντούν λέξεις που τους είναι άγνωστες. Οι άνθρωποι συνήθως αρκεί να δουν μια νέα λέξη μια-δυο φορές, για να καταλάβουν τι σημαίνει και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούν.

Τα παιδιά πάντως είναι πιο έξυπνα

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το να δημιουργήσουμε μηχανήματα τόσο έξυπνα όσο ένα παιδί, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα μηχάνημα ικανό να μάθει και να χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα εννοιών του πραγματικού κόσμου, όπως οι χειρόγραφοι χαρακτήρες, με τέτοιους τρόπους που είναι δύσκολο να διακρίνεις ανάμεσα στο μηχάνημα και στους ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής γνωσιακής υπολογιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου ΜΙΤ Τζόσουα Τενενμπάουμ.

Ας μείνουμε σε αυτό και ας θυμηθούμε ότι ένας έξυπνος υπολογιστής είναι πάντα αποτέλεσμα της εργασίας ενός κατά πολύ εξυπνότερου ανθρώπου.

efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: Μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστήμια έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας – «Δεν είναι δύσκολη η περιφρούρηση»
Σχέδια ασφαλείας: Καίριας σημασίας για την ακαδημαϊκή λειτουργία
Σ. Ζαχαράκη: Μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστήμια έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας – «Δεν είναι δύσκολη η περιφρούρηση»
ΔΥΠΑ
Προσλήψεις σε δήμους – Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τη νέα δράση της ΔΥΠΑ, με επιδότηση 75%
Tο πρόγραμμα είναι διάρκειας έως 18 μηνών και επιχορηγεί το 75% μισθού και εισφορών, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαία και ανώτατη επιχορήγηση τις...
Προσλήψεις σε δήμους – Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τη νέα δράση της ΔΥΠΑ, με επιδότηση 75%
thrania
Παιδιά ενός κατώτερου θεού;
Ακόμα  και  σήμερα υπάρχουν πολλοί  μαθητές που  δεν έχουν, αν και δικαιούνται , στα πλαίσια της ισότητας στην εκπαίδευση ,τις ώρες  της παράλληλης ...
Παιδιά ενός κατώτερου θεού;
στρατός
Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τις 2.000 θέσεις οπλιτών
Οι υποψήφιοι ΕΠΟΠ επιτρέπεται να ασκήσουν προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων μέχρι την Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 και ώρα 23:59, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού...
Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τις 2.000 θέσεις οπλιτών