Thumbnail
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο της ΕΕ βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συζητήσεις και οι κόντρες αναθερμαίνονται, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διαφαινόμενη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας σε οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας, με το χαμήλωμα του δείκτη των επιχειρηματικών προσδοκιών αλλά και τις μεικτές τάσεις που καταγράφονται σε σειρά από άλλους οικονομικούς δείκτες.

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καλώντας τη Γερμανία να «αναλάβει ρόλο κινητήρα στην οικονομική ανάκαμψη». Με αφορμή τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στη Γερμανία, έκανε λόγο για τα υπάρχοντα «περιθώρια ελιγμών», για «κίνηση» που το ΔΝΤ ελπίζει να «διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη». Αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη «λιτότητα» και την «ανάκαμψη», σημείωσε ότι «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα», ενώ υπήρξε «ιδιαίτερα ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή» και ότι «δεν πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, αναθερμαίνει τις «προσδοκίες» σχετικά με τη διοχέτευση πακτωλού φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα την αποδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή, από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα «διαθέσιμα μέσα» που κατέχει, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλη στο 0,4%, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 0,3% προβλέπεται για το μήνα Αύγουστο. Τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών «αποπληθωρισμού».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFO, ο «δείκτης επιχειρηματικού κλίματος» στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) προειδοποίησε, προ ημερών, για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εντάσεις, όπως με την Ουκρανία, «θέτοντας σε κίνδυνο τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τη δυναμική ανάπτυξης». Πάντως, το περιοδικό «Der Spiegel» επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει πιθανότητα για οικονομικές εξελίξεις περισσότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες». Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ, το β' τρίμηνο του 2014 - σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,7% (από 0,9% στο α' τρίμηνο του 2014).

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα