μαθητές εξετάζονται σε τάξη για τις πανελλήνιες
Το αμφιλεγόμενο ερώτημα Α1 στις Πανελλήνιες της Φυσικής: Τεχνική λεπτομέρεια ή ουσιώδες σφάλμα;

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν κορυφαία στιγμή της μαθητικής διαδρομής και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, η διαφάνεια, η εγκυρότητα και η επιστημονική ακρίβεια των θεμάτων είναι όχι απλώς επιθυμητές αλλά απολύτως επιβεβλημένες.

Φέτος, το ερώτημα Α1 στο μάθημα της Φυσικής Προσανατολισμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς. Συγκεκριμένα, αφορά ένα πολλαπλής επιλογής ερώτημα, στο οποίο οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν μία και μόνο σωστή απάντηση από τέσσερις. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρους φυσικούς, τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις απαντήσεις μπορούν να θεωρηθούν επιστημονικά ορθές, ανάλογα με τις ερμηνευτικές παραδοχές.

Το αμφιλεγόμενο ερώτημα Α1: Τεχνική λεπτομέρεια ή ουσιώδες σφάλμα;

Το επίμαχο ερώτημα αφορά την ένταση του ρεύματος σε ένα πηνίο όταν το κύκλωμα είναι ανοικτό. Η απάντηση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας ως «σωστή» είναι η (α), όπως αναφέρεται και στο σχολικό εγχειρίδιο. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί της πράξης αλλά και πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι και οι απαντήσεις (γ) και (δ) δεν είναι λανθασμένες, εφόσον στηρίζονται σε άλλες -ισότιμα αποδεκτές- φυσικές παραδοχές.

Γιατί είναι πρόβλημα αυτό;

  • Η ερώτηση δεν είναι επαρκώς διατυπωμένη ώστε να αποκλείει πολλαπλές ερμηνείες.

  • Αντί να αξιολογεί ουσιαστικά τη γνώση του μαθητή, επιβραβεύει την αποστήθιση του βιβλίου.

  • Μαθητές που σκέφτηκαν επιστημονικά και με κριτικό πνεύμα, ενδέχεται να μη βαθμολογηθούν σωστά.

«Σοφόν το σαφές»: Όταν η σύγχυση βαφτίζεται ακρίβεια

Η φράση του Χίλμπερτ «Σοφόν το σαφές» βρίσκει εδώ τέλεια εφαρμογή. Όταν ένα θέμα πολλαπλής επιλογής δεν έχει μοναδική και ξεκάθαρη σωστή απάντηση, τότε δεν πρέπει να βαθμολογείται με ποινή για «λάθος» επιλογή.

Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τον μαθητή να αναπαράγει το σχολικό εγχειρίδιο χωρίς περιθώριο επιστημονικής κρίσης, σε ένα μάθημα που κατά τα άλλα θέλει να ενθαρρύνει την κατανόηση και την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων.

Η βαθμολόγηση είναι παιδαγωγική πράξη, όχι τεχνική επιβολή

Η δικαιοσύνη στην αξιολόγηση δεν είναι πολυτέλεια, είναι πυλώνας του δημόσιου σχολείου. Δεν πρέπει να πληγώνει εκείνους που αρίστευσαν με το μυαλό τους και όχι με τη μνήμη τους. Αντί να επιβραβεύει την αναπαραγωγή της λύσης του βιβλίου, το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να ενισχύει τη δημιουργική, αναλυτική σκέψη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κκε
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα καταστράφηκε από τα συνδικάτα
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
Τα υψηλά ποσοστά αδιαφορίας και αναποφάσιστων, καθώς και η έντονη διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα παραμένει ανοικτό σε...
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
τεμπη
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Τι αποκαλύπτει η τεχνική έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
βιολαντα
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»
Η συλλογικότητα παραδέχεται ότι μέλη της προκάλεσαν ζημιές σε λάθος επιχείρηση στο Μενίδι και δηλώνει ότι θα καλύψει πλήρως το κόστος των φθορών.
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»